Передплата 2024 «Добра кухня»

Карлсен увосьме «взяв» Вейк-ан-Зеє

У голландському Вейк-ан-Зеє завершився традиційний міжнародний шаховий турнір за участі 14 провідних гросмейстерів світу

Впевнену перемогу здобув чемпіон світу, норвежець Маґнус Карлсен, який набрав 9,5 очка.

Другим і третім фінішували з 8 очками Шахріяр Мамеджаров (Азербайджан) і Ріхард Раппорт (Угорщина). Для Карлсена це вже восьма перемога у цьому турнірі, починаючи з 2008 року, і навряд чи хтось із сучасних шахістів зу­міє досягти подібного.

У четвер, 3 лютого, у німець­кому Берліні стартує перший з трьох турнірів Гран-прі ФІДЕ. У кожному з них — по 16 учасників. Гросмейстери виборюватимуть два місця у турнірі претендентів на світову шахову корону (шість його учасників уже відомі). Кожен з двадцяти чотирьох шахістів зі­грає у двох турнірах, і за сумою кращих результатів визначать­ся переможці. Серед учасників турнірів Гран-прі – представники 11 країн, але, на жаль, жодного з України.

Ще два турніри Гран-прі ФІДЕ відбудуться у сербскому Белгра­ді (28 лютого – 14 березня) і зно­ву в Берліні (21 березня – 4 квіт­ня). А турнір восьми претендентів пройде в іспанському Мадриді з 16 червня по 8 липня. Перемо­жець цього змагання стане су­перником Маґнуса Карлсена у матчі за шахову корону.

А у Гібралтарі добігає до кінця “Матч статей” між жінками й чо­ловіками (10х10). Спочатку перед вели жінки, але після дня пере­рви лідерство захопили чоловіки. Після восьми днів “сильна” стать попереду – 42,5 – 37,5. Кра­щий результат серед жінок нара­зі в українки Марії Музичук, яка у восьми партіях виграла три, а ре­шту звела внічию.

Схожі новини