Передплата 2024 «Добра кухня»

До перемоги Костюк забракло зовсім трохи...

Не вийшла до 4-го кола Australian Open і Світоліна. Зате її чоловік, француз Монфіс, туди пробився

Якщо чесно, я не дуже вірила, що дві українські тенісистки, Еліна Світоліна й Марта Костюк, проб'ються до 1/8 фіналу Australian Open. Шанси їхніх суперниць у третьому колі турніру "Великого Шолому" в Мельбурні, відповідно білоруски Вікторії Азаренка й іспанки Паули Бадоси, виглядали значно кращими. Утім, невеличка надія на те, що якась із українок покаже свій найкращий теніс і переможе, усе-таки жевріла... І 19-річна Марта Костюк ледь не зробила цю надію реальністю! До першої у своїй кар'єрі звитяги над тенісисткою з топ-10 рейтингу WTA нашій Марті забракло зовсім трохи.

"Невдовзі Марта стане однією з найкращих у світі"

У першому сеті Марта Костюк, яка зараз у світовому рейтингу йде лише 66-ю, гідно протистояти Паулі Бадосі (до речі, своїй найкращій у турі WTA подрузі) не змогла - 2:6. Так само впевнено іспанка розпочала другий сет. Але згодом українка спромоглася переламати хід поєдинку, зокрема, завдяки тому, що в неї "пішла" перша подача. Як наслідок, другий сет виграла Марта Костюк - 7:5. У третьому, вирішальному сеті, боротьба була рівною, з помилками з боку обох тенісисток. І все ж більш високий на сьогодні клас Бадоси дався взнаки. Кілька матчболів Костюк відіграла, але врешті-решт її іспанська подруга змогла довести поєдинок до перемоги (у третьому сеті Марта поступилася з рахунком 4:6).

Напередодні матчі з Паулою Марта говорила, що дуже хоче перемогти. Мовляв, деякі її ровесниці уже обігрували тенісисток із першої десятки світового рейтингу, а в неї таких звитяг іще немає... Хоча "винести" Бадосу не вдалося, я впевнена, що перемоги над топовими суперницями до Костюк обов'язково прийдуть. До речі, Паула Бадоса також не має у цьому жодних сумнівів: "Марта сьогодні показала просто божевільний теніс, грала як тенісистка з топ-5, у неї великий потенціал, - заявила іспанка після матчу з українкою. - Уже невдовзі Марта стане однією з найкращих у світі".

Азаренка для Світоліної справді "незручна"…

Зміна тренерського штабу, на яку Еліна Світоліна (ліворуч) наважилася під час підготовки до нового сезону, жодного позитиву до її гри поки що не додала. Фото firstsportz.com.
Зміна тренерського штабу, на яку Еліна Світоліна (ліворуч) наважилася під час підготовки до нового сезону, жодного позитиву до її гри поки що не додала. Фото firstsportz.com.

"Незручна" для 27-річної Еліни Світоліної суперниця, 32-річна білоруска Вікторія Азаренка (раніше вони грали чотири рази, і завжди перемагала Азаренка), підтвердила цей свій "статус". Найкраща українська тенісистка знову поступилася досвідченій білорусці, причому цього разу - без шансів.

Про що можна казати, якщо у першому сеті "пройшли" лише 35 % перших подач Еліни? Це повний провал, адже після другої подачі Світоліної (зазвичай набагато слабшої, ніж перша) Азаренка мала прекрасні нагоди, щоб атакувати. Якими блискуче користалася... Перший сет Світоліна програла з ганебним рахунком 0:6. У другому сеті перевага Азаренка була вже не настільки тотальною, але по-справжньому увійти до гри Світоліна змогла лише в останньому (!) геймі, за рахунку 2:5. На подачі Вікторії Еліна відіграла аж п'ять матчболів, і мала три брейкпойнти (тобто можливості взяти гейм, вигравши один розіграш). У принципі, якби Світоліна у тому геймі перемогла, усе у цьому матчі могло би перевернутися "догори дриґом". Еліна одержала би емоційний заряд і відчула би впевненість у своїх силах, а Вікторія, навпаки, після такої невдачі могла би "розклеїтися"... Але "якби" до уваги брати не варто. Білоруска все-таки змогла дотиснути українку - 6:2.

Зате "наш" француз - у 1/8 фіналу!

Після того, як Еліна Світоліна пройшла два перших кола Australian Open, у серцях українських уболівальників поселилася надія. А ну як Еліна, попри провальні поєдинки на австралійських турнірах, що передували "мейджору" в Мельбурні, нарешті починає знаходити свою гру? Але, схоже, у двох стартових раундах Australian Open Світоліній просто пощастило: суперниці, дві француженки з другої сотні рейтингу WTA, значно поступалися Еліні за класом.

А щойно українка "нарвалася" на одну з топових тенісисток (хай навіть у ветеранки Азаренка цей статус більше у минулому), як кошмар недавніх австралійських турнірів повернувся у всій своїй "красі"... На жаль, можна констатувати, що повна зміна тренерського штабу, на яку Еліна Світоліна наважилася під час підготовки до нового сезону, жодного позитиву до її гри не додала. Наразі? Хотілося би на це сподіватися.

Утім, не все так зле - Еліна Світоліна може порадіти за свого чоловіка, 35-річного французького тенісиста Ґаеля Монфіса. На відміну від своєї дружини, Монфіс у матчі третього кола здобув перемогу, обігравши чилійця Крістіана Ґаріна - 7:6, 6:1, 6:3. Схоже, після одруження з Еліною Ґаель переживає другу тенісну молодість... Суперником "нашого" француза у 1/8 фіналу Australian Open буде 22-річний тенісист із Сербії Міомір Кецмановіч.

Схожі новини