Передплата 2024 «Добра кухня»

Australian Open: Світоліна й Костюк ідуть далі

А впертому “антиваксу” Джоковічу після депортації можуть на три роки заборонити в'їзд до Австралії

У cтартовий день змагань в основній “сітці” першого цього року тенісного турніру “Великого шолому”, Australian Open у Мельбурні, на корт вийшли усі п'ять українських тенісисток. Але у друге коло пробилися лише дві з них - Еліна Світоліна й Марта Костюк.

Першого поєдинку Еліни Світоліної на Australian Open українські любителі тенісу очікували з певним острахом. Адже стартові матчі нашої найкращої тенісистки на двох австралійських турнірах, які передували престижному “мейджору” в Мельбурні, були провальними - Світоліна програла їх без варіантів. Почалися розмови, що Еліна, мовляв, узагалі не готова до сезону, і що вже на старті Australian Open на 27-річну одеситку чекає фіаско…

Але Світоліна, яка зараз у рейтингу WTA на 17-му місці, змогла зібратися й перемогла, хоч і не без шансів для суперниці, француженку Фіону Ферро (101-шу у світі) - 6:1, 7:6. Як видно з рахунку, проваливши перший сет, у другому Ферро таки спромоглася нав'язати боротьбу, але значно досвідченіша Еліна Фіону дотиснула…

Суперницею Світоліної у другому колі “хардового” турніру в Мельбурні буде ще одна француженка з другої сотні світового рейтингу - Армоні Тан (N 107). Еліна зобов'язана її проходити, навіть якщо гра в українки не піде, а ось далі буде вже складніше... Утім, можна сподіватися, що два стартових поєдинки допоможуть Світоліній набрати форму, і проти сильніших суперниць наша зірка вже демонструватиме теніс більш високого рівня.

“Мені дуже приємно знову повернутися до Мельбурна, - цитує Еліну Світоліну видання sport.ua. - Я задоволена тим, як сьогодні склався поєдинок. Перед турніром я багато тренувалася, але багато матчів мені зіграти не вдалося... Ферро є бійцем, я грала проти неї кілька місяців тому, тож знала, чого варто очікувати. Мені треба було показати свою найкращу гру... Сезон тривалий, і для мене головне - бути здоровою. На першому цього року “шоломі” я просто отримую задоволення від того, що перебуваю на корті, граю перед глядачами, насолоджуюся кожним моментом”.

До речі, чоловік Еліни Світоліної, французький тенісист Гаель Монфіс (№ 20 у рейтингу ATP), також розпочав “мейджор” у Мельбурні з перемоги. У поєдинку першого кола Монфіс не мав жодних проблем із аргентинцем Федеріко Корія - 6:1, 6:1, 6:3.

За схожим сценарієм пройшов у Мельбурні стартовий поєдинок іншої українки, 19-річної киянки Марти Костюк (66-та в рейтингу WTA). Розгромивши у першому сеті француженку Діан Паррі з рахунком 6:1, у другому Марта “пригальмувала”. Як наслідок, рівна боротьба, яка завершилася тайбрейком, на якому сильнішою була українка (7:2). У другому раунді суперниця у Костюк буде значно серйозніша - іспанка Сара Соррібес-Тормо (35-та у світовому рейтингу).

На жаль, три інші українки, які стартували в основній “сітці” Australian Open, із подальшої боротьби вибули.

Даяна Ястремська поступилася Медісон Бренґл із США - 1:6, 6:0, 0:5 (відмова), Ангеліна Калініна — ще одній американці Джесіці Пеґулі (6:4, 6:7, 5:7), а Леся Цуренко - першій ракетці світу, австралійці Ешлі Барті (0:6, 1:6).

А тим часом…

Лідер рейтингу ATP серб Новак Джоковіч під наглядом федеральної поліції Австралії сів на борт літака в аеропорту Мельбурна, звідки прилетів до ОАЕ.

Джоковіч, який є 9-разовим переможцем Australian Open і чинним чемпіоном турніру, програв у суді апеляцію, яку подав на рішення міністра імміграції Австралії про повторну ануляцію візи серба - через відмову Новака Джоковіча вакцинуватися від ковіду.
Наслідком депортації іноземця з Австралії зазвичай є заборона на в'їзд до цієї країни - на три роки. Цікаво, чи саме так буде після скандальної депортації Джоковіча?

Схожі новини