Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Боснії для України буде "фінал"?

Не варто забувати про третього учасника боротьби за друге місце у Групі D - збірну Фінляндії

Виїзний матч збірної України проти збірної Боснії і Герцеговини уже назвали «поєдинком року». Мовляв, це буде такий собі фінал: переможець посяде друге місце у Групі D і у березні наступного року продовжить боротьбу за путівку на футбольний Мундіаль-2022 у Катарі у плей-оф міні-турнірі… А між тим, матч Боснія-Україна, який відбудеться 16 листопада, може таким «фіналом» і не стати. Адже не варто забувати про третього учасника боротьби за друге місце у Групі D — збірну Фінляндії. Якщо фіни у двох поєдинках, що залишилися, здобудуть дві перемоги, то саме вони фінішують другими.

Так, завдання у скромної збірної Фінляндії дуже складне: мусить спочатку перемогти на виїзді збірну Боснії і Герцеговини, а потім удома — збірну Франції. Хтось навіть скаже, що дві поспіль перемоги фінів — із розряду фантастики… Як на мене, цей неприємний для нас розвиток подій у Групі D справді малоймовірний. Але, як не прикро, можливий.

У матчі Боснія — Фінляндія обидва суперники прагнутимуть здобути перемогу. Не виключено, спочатку буде гра на зустрічних курсах, атака на атаку. Якщо фінам пощастить забити першими, то можуть «закритися» й втримати мінімальну перемогу… У матчі ж Фінляндія — Франція багато залежатиме від того, яким саме складом зіграють у Суомі чемпіони світу (що до того часу вже забезпечать собі пряму путівку до Катару), і як саме французи налаштуються на гру, що не матиме для них жодного турнірного значення. Можливо, резервні гравці збірної Франції вийдуть на поле і на куражі «порвуть» фінів. А може, не знайдуть у собі сил для того, аби у матчі, що нічого для них не вирішує, стримати відчайдушний тиск господарів поля, яких поженуть уперед трибуни…

Повторюся, усе це лише гола теорія, а на практиці варіант із двома перемогами збірної Фінляндії, які точно виведуть її на друге місце у групі, вкрай малоймовірний. Але… У футболі буває все! (За що ми його й любимо, чи не так?). Аби у цьому переконатися, достатньо згадати, як саме збірна України вийшла з групи на недавньому Євро-2020. Після двох поразок і однієї перемоги (над слабенькою збірною Північної Македонії) у наших було три очка. Якби Польща обіграла Швецію, то Україна поїхала би додому вже після групового етапу. І поляки на ту перемогу цілком награли, але їм фатально не пощастило. У першому таймі один із найкращих нападників сучасного футболу Роберт Левандовський двічі (!) протягом кількох секунд (!) із кількох метрів (!) влучив після ударів головою у поперечину воріт шведів… Як на мене, ті «снайперські» постріли форварда мюнхенської «Баварії» — аж ніяк не більша фантастика, ніж гіпотетичні перемоги фінів над боснійцями й французами.

Зрештою, у тому, що у футболі буває усе, футболісти збірної України переконалися у четвер, 11 листопада, на власному сумному досвіді. У контрольному матчі проти збірної Болгарії в Одесі «синьо-жовті» мали повну й беззаперечну перевагу. Підопічні Олександра Петракова прекрасно діяли в атаці, мали купу гольових моментів, завдали аж 14 ударів у «рамку»! Але м'яч уперто не йшов у ворота гостей. Які, своєю чергою, забили гол у ситуації, що, здавалося, жодної небезпеки українським воротам не обіцяла. У підсумку лише нічия 1:1… Попри незадовільний результат, сварити наших футболістів не варто. За грою, яку продемонстрували «синьо-жовті», це був один із найкращих матчів збірної України за багато років. Я, наприклад, навіть уявити не міг, що нинішнє покоління українських футболістів може так класно атакувати… Будемо сподіватися, усе, що не залетіло в Одесі болгарам, залетить у вівторок у Зеніце боснійцям.

Повернувшись з Одеси, футболісти збірної України провели тренування у Києві. Фото УАФ.
Повернувшись з Одеси, футболісти збірної України провели тренування у Києві. Фото УАФ.

У поєдинку проти збірної Болгарії Олександр Петраков «зрадив» свою улюблену ігрову схему з п'ятьма оборонцями, зігравши не з трьома, а з двома центральними захисниками. Гадаю, саме так «синьо-жовті» гратимуть проти Боснії, якщо та переможе Фінляндію (або якщо Фінляндія переможе Боснію). Після перемоги над фінами боснійців у матчі проти України задовольнятиме нічия (принаймні, до того часу, поки фіни не поведуть у рахунку в паралельному матчі з французами), тож Боснія і Герцеговина в атаку не «полетить». А відтак, схема з п'ятьма оборонцями «синьо-жовтих» буде неактуальною… Якщо ж у матчі Боснія — Фінляндія переможця не буде, то Петраков, не виключено, повернеться до схеми із п'ятьма захисниками. Тоді вже боснійцям треба буде бігти вперед, а українці (сподіваючись на те, що французи фінам не «зіллють») зіграють у розрахунку на швидкі контратаки… Мені здалося, що з чотирма оборонцями «синьо-жовтим» діяти відчутно легше, що саме за цієї ігрової схеми наші футболісти почуваються впевненіше. До того ж, вона не настільки фізично виснажлива, оскільки передбачає більший контроль м'яча.

Нагадаємо «розклад» перед двома останніми турами у Групі D.

Наші суперники у боротьбі за друге місце, збірні Фінляндії та Боснії і Герцеговини, тримають свою долю у своїх руках. Якщо якась з цих збірних здобуде дві перемоги, то гарантовано фінішує другою.

Якщо Боснія переможе Фінляндію, або Фінляндія переможе Боснію, то Україна, аби зайняти друге місце у групі, мусить перемагати Боснію. (Щоправда, у випадку перемоги фінів над боснійцями є варіант, за якого навіть перемога українців над боснійцями не гарантує нам друге місце: це перемога фінів над французами). А якщо у матчі Боснія — Фінляндія буде нічия? Тоді Україні у матчі з Боснією може вистачити навіть одного здобутого очка — за умови, що Фінляндія не переможе Францію.

Футбол. Мундіаль-2022

Відбірний цикл

Група D

І В Н П М О

1. Франція 6 3 3 0 8−3 12

2. УКРАЇНА 7 1 6 0 9−8 9

3. Фінляндія 6 2 2 2 7−7 8

4. Боснія 6 1 4 1 8−7 7

5. Казахстан 7 0 3 4 5−12 3

13 листопада: Боснія і Герцеговина — Фінляндія (16.00), Франція — Казахстан (21.45).

16 листопада: Боснія і Герцеговина — УКРАЇНА (21.45), Фінляндія — Франція (21.45).

Схожі новини