Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Марія Музичук побореться за Гран-прі ФІДЕ

У Ризі завершилися великі міжнародні шахові турніри під егідою ФІДЕ – Grand Swiss і Women’s Grand Swiss

Гросмейстерки й гросмейстери боролися за право зіграти у турнірах претендентів на світову шахову корону й у престижній серії турнірів Гран-прі ФІДЕ.

У жіночому турнірі у Ризі пе­ремогла 24-річна китаянка Лей Тінзе, яка показала видатний результат, 9 очок в 11 партіях, і уже за два тури до кінця змагань святкувала перемогу. Лей Тін­зе здобула місце у турнірі пре­тенденток на світову шахову ко­рону. Наступні чотири місця, які дають право зіграти у серії тур­нірів Гран-прі ФІДЕ, здобули Елізабет Петц (Німеччина), Чжу Цзіньєр (Китай), львів’янка Ма­рія Музичук (Україна) і Харіка Дронавалі (Індія).

Українки Юлія Осьмак і Ната­лія Букса набрали відповідно 6 і 4,5 очка. Певний час львів’янка Букса перебувала серед ліде­рів, коли здобула три перемо­ги поспіль, але фініш у Наталії видався невдалим — три пораз­ки. Особливо прикро було про­гравати 6 листопада, у свій день народження. Але на таких відпо­відальних змаганнях суперни­ці приємних жестів не роблять…

А серед чоловіків у Ризі пере­міг Аліреза Фірузджа, виходець із Ірану, який виступає під пра­пором Франції. Йому тільки 19 років, але він уже зірка світово­го масштабу. Про Фірузджу ка­жуть, це «справжній геній, але якийсь нарваний»… Аліреза на­брав 8 очок і випередив най­ближчого конкурента, амери­канця Фабіано Каруану, на пів очка, хоча й поступився йому в особистому поєдинку. Фіруз­джа й Каруана здобули місця у майбутньому турнірі претен­дентів. Місця там уже заброню­вали собі переможці Кубка світу, поляк Ян-Кшиштоф Дуда і Сер­гій Карякін (РФ), переможений у матчі за звання чемпіона світу Магнус Карлсен (Норвегія) — Ян Непомнящий (РФ), і азербай­джанець Теймур Раджабов.

Імена ще двох учасників тур­ніру претендентів дізнаємося після серії Гран-прі ФІДЕ, куди з Риги відібралися, поряд із ве­тераном Олексієм Шировим (Іс­панія), гросмейстери, яким ще немає 30 років: росіяни Опарін і Предке, француз Ваш’є-Лаграв, китаєць Ю Янг і німець Кеймер. Вони набрали по 7 очок. Стіль­ки ж набрав українець Антон Ко­робов, але поступився їм за до­датковими показниками. Інші представники України мали у Ризі такі результати: Криворуч­ко й Кузубов — по 6,5 очка, Шев­ченко, Волокітін і Ельянов — по 6, Пономарьов — 5,5, Онищук — 5, Кравців — 4 очки.

Схожі новини