Передплата 2024 ВЗ

Нестримний Дуда

У фінальному поєдинку Кубка світу з шахів серед чоловіків у російському Сочі зустрілися поляк Ян-Кшиштоф Дуда і Сергій Карякін (РФ)

Господар турніру, який так мріяв знову зустрітися з чемпіоном світу, норвежцем Магнусом Карлсеном, так і не здійснив у Сочі свого бажання… Карякіна й Карлсена «примирила» польська зірка, що зійшла на шаховому небосхилі.

Спочатку Дуда не пустив до фіна­лу Карлсена, а у вирішальному поєдин­ку досить легко розправився з Карякі­ним, обігравши того з рахунком 1,5:0,5. Польський гросмейстер не тільки виграв солідний перший приз у сумі 110 тисяч доларів, а й здобув право виступати у на­ступному турнірі претендентів.

Яну-Кшиштофу Дуді усього 23 роки, а гросмейстером юнак став уже в 15. А розпочав поляк своє сходження до ша­хових вершин ще у 10 років, коли став чемпіоном світу серед однолітків. Піс­ля того Дуда мав інші вагомі здобутки, і вже не вперше загрожує самому Карл­сену, зокрема, 2019-го був другим на чемпіонаті світу саме після Магнуса. Ян-Кшиштоф грає досить агресивно, шука­ючи у кожній позиції якісь тактичні мож­ливості, що вели би до перемоги. Хтось висловився, що у такі моменти Дуда по­водиться як акула, що зачула запах кро­ві… Ян-Кшиштоф Дуда сподівається, що, як і його прославлені попередники Акіба Рубінштейн і Мєчіслав-Мігель Найдорф, боротиметься за найвищі шахові титули.

А тим часом…

У львівському ресторанно-готельному комплексі «Медова Печера» триває традиційний дитячо-юнацький турнір на Кубок Львова. У змаганнях беруть участь майже 200 юних шахістів із різних куточків України. На відкритті турніру були присутні, зокрема, львівські гросмейстерки Анна й Марія Музичук та го­ловний тренер чоловічої збірної України Олександр Сулипа.

Схожі новини