Передплата 2024 «Добра кухня»

Чи знімемо «прокляття» другого матчу?

Збірна України зазвичай грає у ньому гірше, ніж у першому. Попри це, Північну Македонію треба перемогти

Перший млинець збірної України на футбольному Євро-2020 виявився глевким — поразка у матчі проти збірної Нідерландів (2:3).

Хоча багатьом українським уболівальникам та гра сподобалася. Мовляв, зіграли проти значно вищого за класом суперника сміливо, намагалися відповідати своїми атаками, а за рахунку 0:2 не здалися, а забили два красені-голи… Утім, найкрасивіше у футболі — підсумковий рахунок на табло. А він усе ж не на користь «синьо-жовтих»… І тепер підопічним Андрія Шевченка, щоб зберегти реальні шанси на вихід із Групи С до 1/8 фіналу, у другому турі групового етапу треба обов’язково перемогти Північну Македонію (17 червня, 16.00).

На перший погляд, це завдання збірній Укра­їні цілком до снаги. Македонців іще до початку Євро «призначили» головни­ми аутсайдерами нашої гру­пи, і у першому турі вони цей статус начебто підтвердили, програвши посередній збір­ній Австрії. І за добором фут­болістів, і за якістю гри, про­демонстрованої у першому турі, збірна України свого наступного суперника пе­реважає. І все ж… Піддати­ся ейфорії мені особисто за­важають сумні спогади про участь «синьо-жовтих» у фі­нальному турнірі Євро-2016 і про їхні березневі матчі у відборі до Мундіалю-2022.

Згадаймо, на Євро-2016 у Франції перший суперник збірної України також був фаворитом групи. Німцям ми тоді програли 0:2. Дру­гим суперником тоді також була команда, «призначена» головним аутсайдером гру­пи, — Північна Ірландія. По­при шапкозакидальницькі настрої багатьох українських уболівальників, «синьо-жов­ті» знову програли 0:2. Тре­тій матч, проти збірної Поль­щі, яку до початку Євро-2016 вважали нашим головним суперником у боротьбі за друге місце у групі, уже ні­чого для нас не вирішував. У ньому збірна України також поступилася (0:1). Погодь­теся, зараз ситуація схожа. Фавориту групи ми вже по­ступилися, а наступні матчі — проти аутсайдера й голов­ного суперника у боротьбі за друге місце.

Загалом, другі матчі у «спарці» наші футболісти за­звичай грають погано. Піс­ля нічиєї з Португалією ледь не програли Люксембур­гу, з яким згодом мучилися й після блискучої перемо­ги над Сербією. А на стар­ті відбору на Мундіаль-2022 з’ясувалося, що серія з трьох матчів (як-от на Євро) для «синьо-жовтих» також проблема. Після обнадійли­вої виїзної нічиєї з Францією були ганебні домашні нічиї з Фінляндією і Казахстаном…

Попри це, будемо споді­ватися (а що нам іще зали­шається?), що цього разу «синьо-жовті» знову на гра­блі не наступлять. Хоча по­єдинок із македонцями легким точно не буде. По-перше, це не Сан-Марино чи Гібралтар, македонці — міцний горішок, досить при­стойно виглядали проти Ав­стрії, якій просто більше пощастило. А нещодавно у відборі на Мундіаль-2022 Північна Македонія на виїз­ді з рахунком 2:1 перемогла Німеччину! Так, німці нині вже не ті. Але ж Україна, як не старалася, жодного очка в «бундестіму» у Лізі націй не відібрала.

По-друге, українцям тре­ба перебудуватися: якщо з Нідерландами довелося го­ловно захищатися, то з ма­кедонцями треба буде, на­впаки, більше атакувати. Хоча з табору нашого су­перника долинають заяви про намір здобути перемогу над Україною, гадаю, маке­донці не будуть відкривати­ся (принаймні зі старту поє­динку, коли на табло будуть нулі), а максимальну увагу приділять роботі у захисті. Який нашим хлопцям треба буде якось подолати…

А по-третє, в Андрія Шев­ченка знову можуть ви­никнути проблеми зі скла­дом. Хоча Віктор Циганков, що пропустив гру з нідер­ландцями, начебто гото­вий зіграти проти македон­ців, матч другого туру може пропустити Олександр Зуб­ков. Хто зіграє замість ньо­го на місці лівого атакуваль­ного півзахисника? Судячи з гри проти «помаранчевих», натуралізований бразилець Марлос до Євро не гото­вий. Теоретично, на пози­ції Зубкова можуть зіграти і Ярмоленко, і Циганков, але обидва вони — шульги. Тому їм зручніше бити по воро­тах, зміщуючись у центр, на правому фланзі (що й до­вів Ярмоленко, забивши лі­вою ногою гол у першому турі). Є ще Едуард Соболь, який у бельгійському «Брюг­ге» грав не лише як лівий за­хисник, а й як лівий хавбек. Проти такого суперника, як македонці, моторний Со­боль може бути корисним… Утім, не виключено, Зубков усе-таки зможе зіграти. Або Шевченко знову випустить ветерана Марлоса. І певна логіка у цьому буде, адже так багато відбирати м’яч у суперника (чого Марлос не вміє і не любить), як у поє­динку проти Нідерландів, у матчі проти Північної Маке­донії українцям точно не до­ведеться.

Якщо Україна обіграє Пів­нічну Македонію, то у тре­тьому турі треба буде не програти Австрії. Якщо Укра­їна зіграє з Північною Маке­донією внічию, то Австрію нам треба буде обов’язково перемогти. Чотирьох очок, імовірно, для виходу до 1/8 фіналу вистачить. (До плей-оф потраплять збірні, що займуть у групах перші й другі місця, а також чотири найкращі збірні з тих, що бу­дуть у групах третіми). І на­віть якщо українці програють македонцям, певні шанси на вихід із групи у «синьо-жов­тих», можливо, залишать­ся… Але яка поразка?! Яка нічия?! Північних македонців українці повинні перемага­ти за будь-яких умов, навіть резервним складом! Інакше навіщо треба було взагалі виходити на Євро?

Схожі новини