Передплата 2024 «Добрий господар»

Роберто Де Дзербі очолив «Шахтар»

41-річний італієць до цього очолював італійський клуб «Сассуоло»

Нинішнє літнє міжсезоння через проведення фінальної частини Євро-2020 набагато триваліше, ніж у попередні роки. І кадрових змін у складах клубів відбувається та очікується чимало. Новим головним тренером «Шахтаря» став 41-річний італійський фахівець Роберто Де Дзербі, який замінив португальця Луїша Каштру. Вражають і зміни, які відбулися в «Олександрії», ряди якої покинуло 5 тренерів та 9 футболістів.

Протягом кар’єри Роберто Де Дзербі очолював «Дарфо Боаріо», «Фоджу», «Палермо» і «Беневен­то». Останнім клубом нового кермани­ча «Шахтаря» був «Сассуоло», в якому він працював з 2018 року. Італійський фахівець підписав контракт з «Шахта­рем» до 2023 року. Де Дзербі лише 3-й італійський тренер в українських чем­піонатах. Першопрохідцем був Невіо Скала, який у 2002 році також керував діями «Шахтаря» (22 гри в УПЛ). Ще од­ним італійцем був Фабріціо Раванел­лі, який у 2018 році очолював київський «Арсенал» лише у 9-ти матчах чемпіо­нату.

Великі зміни відбуваються і в «Олек­сандрії», починаючи із тренерського штабу і завершуючи провідними грав­цями. Покинув команду тепер уже ко­лишній її головний тренер Володи­мир Шаран, який провів у Прем’єр-лізі біля керма клубу у 2011, 2015−2021 ро­ках рекордну кількість матчів — 201 гру, тричі (!) вивівши своїх підопічних до Ліги Європи. Разом з Шараном зали­шили клуб і його помічники Сергій Мі­зін, Андрій Купцов, Віталій Первак та Вадим Чернишов. Новий головний тре­нер «Олександрії» Юрій Гура, який до цього працював наставником молодіж­ного складу команди, уже визначився зі своїми помічниками. Ними стали Ро­ман Локтіонов, Олександр Ломко і Ан­дрій Ковтун.

Під час міжсезоння «Олександрію» покинуть і провідні футболісти, в яких завершуються контракти з клубом. Це Юрій Паньків, Євген Банада, Артем Гордієнко, Дмитро Гречишкін, Вале­рій Лучкевич, Павло Пашаєв, а також орендовані Роман Вантух з «Динамо» та Валерій Бондаренко із «Шахтаря». До «Інгульця» перейшов нападник Ар­тем Сітало, який провів в УПЛ 128 ігор, забивши 17 голів. Окрім Сітала, «Інгу­лець» уже підписав контракт із грузин­ським півзахисником «Олімпіка» Тему­ром Чогадзе.

Під час міжсезоння традиційно не бракує і різних чуток. За однією з них, може зникнути з футбольної карти «Олімпік», президента якого Владисла­ва Гельзіна Контрольно-дисциплінар­ний комітет УАФ нещодавно дисква­ліфікував на 5 років за поведінку після матчу з «Шахтарем» (6 березня — 0:1). Той двічі вривався в суддівську кімна­ту (рефері під час матчу скасували гол «Олімпіка»), а також матюкався під час флеш-інтерв'ю. До 5 років дискваліфі­кації Гельзіну додали ще 5 років умовно та штраф у розмірі 250 тисяч гривень.

Також не виключено, що залишить­ся в УПЛ «Минай», який замкнув тур­нірну таблицю минулого чемпіонату і за спортивним принципом та Регламен­том чемпіонату має понизитись у класі, перейшовши у першу лігу. Річ у тім, що за деякими даними «Олімпіку», «Дес­ні» та «Інгульцю» УАФ може не видати атестат на участь у новому сезоні.

В історії чемпіонатів України вже були випадки, коли команда, яка за спортивним принципом мала перехо­дити в першу лігу, все ж залишалася серед еліти. Наприклад, так двічі було із запорізьким «Металургом», який у 2003 році залишився у вищій лізі, бо знялася зі змагань «Олександрія», а у 2013 році зберіг прописку в УПЛ, бо знявся з чемпіонату вже криворізький «Кривбас».

А тим часом…

Виконавчий директор УПЛ Єв­ген Дикий повідомив, що новий сезон-2021/2022 розпочнеться 24 липня матчем за Суперку­бок між командами «Динамо» та «Шахтар». Місце зустрічі наразі не затверджене. На нього нібито претендують Київ та Одеса. А на­ступного дня, 25 липня, уже роз­почнеться новий, 31-й, чемпіонат України.

Схожі новини