Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Залишитися в «еліті» Ліги націй

Виконати це завдання збірна України може навіть за умови... поразок від німців і швейцарців

Два останні поєдинки групового етапу Ліги націй УЄФА збірна України проведе на виїзді. У суботу, 14 листопада, «синьо-жовтих» прийматиме збірна Німеччини (21.45, Ляйпциг), а у вівторок, 17 листопада, — збірна Швейцарії (21.45, Люцерн). Головне завдання підопічних Андрія Шевченка — залишитися в елітній Лізі А. Виконати його наша головна команда може навіть за умови… двох поразок у цих поєдинках. У турнірній таблиці Групи 4 Ліги, А Україна випереджає Швейцарію на 4 очки. Якщо у суботу швейцарці вдома програють збірній Іспанії, то саме збірна альпійської країни, незалежно від результату матчу з українцями, точно фінішує у нашій групі на останньому місці.

Утім, розслаблятися «синьо-жовтим» не варто. Якщо Україна вдо­ма обіграла Іспанію, то чому цього не може зробити Швей­царія? Зрештою, якщо візьме з іспанцями бодай очко, а укра­їнці програють німцям, то поє­динок Швейцарія — Україна ста­не таким собі фіналом. У Львові «синьо-жовті» виграли 2:1, тож швейцарцям, аби випередити українців за підсумками очних зустрічей, достатньо буде пе­ремогти 1:0…

Але спочатку — матч проти німців. Підготуватися до нього підопічні Шевченка могли у се­реду, 11 листопада, коли грали у Хожуві контрольний матч про­ти збірної Польщі. Як і у двох попередніх поєдинках Ліги на­цій, проти німців та іспанців, збірна України має зараз пев­ні кадрові проблеми. Віднови­лися після коронавірусу збір­ники з донецького «Шахтаря», без яких удалося здолати у Ки­єві грізну «Червону фурію», — але «зламалися» збірники з київського «Динамо». Через позитивні тести на ковід не по­трапили до складу головної команди воротар Бущан, за­хисники Миколенко, Попов і Караваєв, півзахисник Шапа­ренко, нападник Супряга, а та­кож хавбек Шахов із грецького ПАОКа. Ще один динамівський оборонець, Тимчик, іще не від­новився від травми, а захисник «Шахтаря» Корнієнко, впер­ше викликаний до національної збірної, травмувався в остан­ньому турі чемпіонату УПЛ. Че­рез пошкодження не допоможе «синьо-жовтим» також фор­вард турецького «Коньяспора» Кравець.

Зате до збірної повернули­ся Зінченко й Малиновський, зможе зіграти Степаненко, а відтак у середині поля у нас знову працюватиме сильний креативний трикутник. Осо­бливо його бракувало у до­машньому матчі проти нім­ців… До речі, ключові гравці збірної Німеччини до матчу проти України підійдуть сві­жими, бо у контрольному по­єдинку проти Чехії (11 лис­топада) участі не брали. Це, зокрема, Ноєр, Гнабрі, Горет­цка, Сане і Вернер.

Яку тактику обере Шевченко у грі з німцями? З одного боку, той захисний «автобус», який ми бачили у домашньому мат­чі з іспанцями, можна не засто­совувати. Усе-таки, при всій по­вазі до німецьких футболістів, вони не настільки технічні, як іс­панці, а значить, грати з «бун­дестімом» у комбінаційний фут­бол «синьо-жовті» здатні. Тим більше, нагадаємо, результат у цьому поєдинку на нашу коман­ду особливо не тиснутиме, тож можна, здавалося б, за рахунок контролю м’яча «трохи «повози­ти» німців у центрі поля… Утім, підозрюю, що, попри певні ка­дрові проблеми, після виграшу в іспанців Шевченко дуже хоче «зняти скальп» із німців. Для ко­лекції, так би мовити. Тому, не виключено, Україна зіграє усе-таки від оборони (але «автобу­са», як проти іспанців, не буде), сподіваючись насамперед на контратаки.

Національна футбольна збірна України

(Склад, що готується до мат­чів Ліги націй УЄФА проти збір­них Німеччини й Швейцарії)

Воротарі: Андрій П’ятов («Шахтар»), Андрій Лунін («Реал», Іспанія), Юрій Паньків («Олександрія»), Дмитро Різник («Ворскла»).

Захисники: Сергій Крив­цов, Микола Матвієнко, Валерій Бондар («Шахтар»), Ілля Забар­ний («Динамо»), Євген Чебер­ко (ЛАСК, Австрія), Юхим Коно­пля («Десна»), Едуард Соболь («Брюгге», Бельгія), Богдан Ми­хайличенко («Андерлехт», Бель­гія).

Півзахисники: Тарас Сте­паненко, Віктор Коваленко, Марлос («Шахтар»), Сергій Си­дорчук, Віктор Циганков («Ди­намо»), Євген Макаренко («Кор­трейк», Бельгія), Ігор Харатін, Олександр Зубков («Ференц­варош», Угорщина), Руслан Ма­линовський («Аталанта», Італія), Олександр Зінченко («Манчес­тер Сіті», Англія), Андрій Ярмо­ленко («Вест Гем», Англія).

Нападники: Роман Яремчук («Гент», Бельгія), Жуніор Мора­еш («Шахтар»).

Схожі новини