Передплата 2024 «Добрий господар»

Росію можуть відсторонити від Олімпіад і Мундіалю

Рішення прийматиме Виконком WADA – Всесвітньої антидопінгової агенції

Як повідомляють західні ЗМІ, через тиждень, 9 грудня, Росію можуть на чотири роки відсторонити від участі у найбільших міжнародних спортивних змаганнях. У цей день відбудеться засідання Виконкому WADA, Всесвітньої антидопінгової агенції. Її Комітет із відповідності, який дав Виконкому свої рекомендації щодо Росії, дійшов такого висновку: розбіжності у даних Московської антидопінгової лабораторії з’явилися внаслідок навмисних маніпуляцій! Їх робили, аби приховати позитивні допінг-тести відомих російських спортсменів.

Якщо 9 грудня Виконком WADA погодиться з висновками Комітету з відповідності (а шанси на це ве­ликі), то протягом чотирьох найближчих років російські спортсмени не зможуть виступати під прапором РФ на найбіль­ших міжнародних змаганнях, зокрема на Олімпійських іграх у Токіо (2020) і Пекіні (2022), а також на футбольному Мундіа­лі-2022. Утім, не виключено, що санкції Виконкому WADA будуть ще сильніши­ми, адже це вже не перший масштабний допінговий скандал у російському спор­ті. За словами президента WADA, поля­ка Вітольда Баньки, нові санкції проти Росії будуть «жорсткими й гострими». А відтак, імовірно, більше не передбача­тимуть дозволу для «чистих» російських спортсменів виступати на Олімпіадах під нейтральним прапором (як це було на Іграх у південнокорейському Пхенч­хані-2018).

Останнє «китайське» попереджен­ня Росії WADA зробила у вересні цього року. Тоді Всесвітня антидопінгова аген­ція дала три тижні на те, аби РФ поясни­ла ситуацію зі спотворенням результатів допінг-проб Московської антидопінгової лабораторії."Там були позитивні допінг-проби, які вилучені. Питання — чому", — наголосив тоді глава Комітету з відповід­ності WADA Джонатан Тейлор. Очевидно, адекватної відповіді з Москви у Всесвіт­ній антидопінговій агенції так і не почули.

«Ми мали виконати дві умови, — роз­повів Юрій Ганус, генеральний директор Російської антидопінгової агенції (РУСА­ДА). — Перше — до 31 грудня 2018 року пустити експертів у Московську лабо­раторію і передати їм електронну базу. Друге — до 30 червня 2019-го забезпе­чити передачу матеріальних даних — тих проб за списком, які будуть представлені у Відділ розслідування WADA… Цей від­діл встановив цілий ряд невідповіднос­тей, база була не автентичною.

Міністр спорту говорив, що це якісь технічні виправлення… Можуть бути ви­падкові вилучення блоку, файлу. Але вони стосуються цілої структури!

Коли я побачив запитання, які WADA задала Росії у зв’язку зі змінами, я був у шоку. Як можна було передавати зміне­ну базу, не розуміючи, що це все буде ви­значено? І що для спортивних організа­цій будуть наслідки?!".

Запитання пана Гануса явно риторич­ні. Хто-хто, а керівник РУСАДА повинен знати, що рішення про застосування до­пінгу російськими спортсменами при­ймали в Російській Федерації на най­вищому державному рівні. Значить, і рішення про маніпуляції з базою допінг-проб приймали там же…

Перші реакції російських посадовців на рекомендації Комітету з відповідності WADA були на кшталт «та то якась фігня, нічого нам за це не буде». Однак через кілька днів у Росії зрозуміли: 9 грудня Ви­конком WADA справді може відсторони­ти усіх російських спортсменів від участі в Олімпіадах і чемпіонатах світу (а також заборонити проводити на території Росії великі міжнародні спортивні змагання). І тоді у РФ почали звинувачувати… НАТО. Мовляв, у керівних органах WADA забага­то представників Північноатлантичного альянсу, ось ці вороги й шкодять Росії…

Тим часом у Європі, зокрема у Вели­кій Британії, уже заговорили про мож­ливе перенесення тих матчів фінального турніру Євро-2020, які мають відбутися у російському Санкт-Петербурзі, до інших міст континенту. Розглядають, зокрема, шведський Стокгольм і валлійський Кар­діфф.

Схожі новини