Передплата 2024 «Добра кухня»

Спочатку – «міцний горішок» із Сербії...

А через два дні футбольна збірна України шукатиме ключі до воріт упертого Люксембургу

Футбольною столицею України стає Львів. Саме у місті Лева наша головна команда, національна збірна, проведе два чергові матчі відбору до Євро-2020. У п’ятницю, 7 червня, підопічні Андрія Шевченка прийматимуть на «Арені Львів» збірну Сербії, а у понеділок, 10 червня, — збірну Люксембургу (обидва поєдинки розпочнуться о 21.45). Львів для «синьо-жовтих» є напрочуд фартовим містом: збірна України провела тут 14 офіційних матчів, і усі 14 виграла! (Було ще дві нічиї, але в товариських поєдинках). Чи вдасться хлопцям Шеви продовжити цю переможну серію?

Зробити це буде непросто, адже з такою сильною командою, якою є нині збірна Сербії, українська збірна у Львові ще не грала. Майстер­ність суперників визнає і головний тре­нер «синьо-жовтих» Андрій Шевченко. «Сербія — хороша команда з таланови­тими виконавцями, які грають у серйоз­них клубах, — відзначив Шева в інтерв’ю офіційному сайту УАФ (Української асо­ціації футболу, це нова назва ФФУ). — Серби володіють сильними індивідуаль­ними якостями, гравці високого зросту. Складна збірна».

Свою силу збірна Сербії довела у ви­їзному матчі проти збірної Португалії, який завершився внічию 1:1. Утім, збірна України в гостях у чемпіонів Європи та­кож не розгубилася (нічия 0:0), тому сер­би ставляться до підопічних Шевченка з повагою. «Україні дуже важко забива­ти, — каже нападник збірної Сербії Алек­сандар Мітровіч (належить англійському „Ньюкаслу“). — Компактна команда, яка грає від оборони. На чолі України — зна­менитий Андрій Шевченко. Без сумніву, українці є нашим конкурентом у бороть­бі за одне з перших двох місць у групі В».

Андрій Шевченко вніс корективи у список футболістів, які готуються до мат­чів проти Сербії і Люксембургу.

Не полетіли на тренувальний збір до Харкова динамівці Сергій Сидорчук і Ар­тем Шабанов, а також «шахтар» Сергій Болбат. Андрій Миколайович вирішив також, що у найближчих матчах відбору збірній України не допоможуть двоє ра­ніше викликаних «легіонерів», «іспанець» Василь Кравець та «угорець» Іван Пе­тряк. Зате долучився до першої збірної воротар іспанського «Леганеса» Андрій Лунін, який брав участь у поєдинках збір­ної U-20 на чемпіонаті світу в Польщі.

«Ми залишили у команді двох футбо­лістів, які не братимуть участі у матчах проти Сербії і Люксембургу, — розповів Андрій Шевченко. — Андрій Ярмоленко продовжує відновлюватися після трав­ми. Його присутність у таборі збірної важлива для партнерів насамперед у психологічному аспекті… Також в індиві­дуальному режимі тренується Марлос…

У контрольному матчі проти «Дні­пра-1″ головним завданням було згада­ти структуру нашої гри, зв’язки, набіга­ти кілометраж. Хлопці з цим впоралися».

У згаданому Шевченком поєдинку проти «Дніпра-1» обидва голи «синьо-жовтих» забив нападник Роман Яремчук. Сподіваємося, це додасть форвардо­ві бельгійського «Гента» впевненості, і у своєму рідному місті Роман також заб’є! Але якщо це зроблять партнери Яремчу­ка по нападу, Артем Кравець із турець­кого «Кайсеріспора» чи Артем Беседін із київського «Динамо», львівські вболі­вальники також не образяться… Форвар­да Мораеса з «Шахтаря» у складі збірної України немає, офіційна версія — пере­лом ребер. Але, не виключено, УАФ про­сто вирішила перестрахуватися. УЄФА не покарав збірну України після того, як федерації Португалії і Люксембургу по­дали позов щодо порушень у процесі на­туралізації Мораеса, але португальці по­дали апеляцію. А раптом УЄФА змінить своє рішення? Тоді, якби Мораес зіграв би ще й у двох матчах у Львові, зі збірної України могли би зняти усі очки, а не тіль­ки ті, які вона набрала у перших двох по­єдинках… Але сподіваймося, що УЄФА відхилить апеляцію португальців і збірну України очок не позбавлять.

«У ході сезону мало не щодня спілку­валися на тему матчу Україна-Сербія з моїм одноклубником і другом, Матією Настасічем, — розповів півзахисник збір­ної України Євген Коноплянка, що висту­пає у німецькому „Шальке“. — У підсумку оцінили шанси команд як 50 на 50… Вва­жаю, усе в наших руках. Ми давно не гра­ли у Львові, сподіваюся, уболівальники скучили за нами, як і ми за ними. Вірю, що на „Арені Львів“ 12-й гравець гнати­ме нас уперед!».

«Треба зробити все, аби не дозволити сербам грати у свою гру, — наголосив но­воспечений чемпіон Бельгії у складі „Ген­ка“, півзахисник Роман Малиновський. — Важливо бути агресивними на кожній ділянці поля, щоб закрити усі зони й не дозволяти їм виходити на вільний про­стір. У складі Сербії є Тадіч і Мілінковіч-Савіч, які можуть вирішити долю матч самостійно. Доведеться приділити цим гравцям особливу увагу».

Душан Тадіч грає за амстердамський «Аякс», а Сєргєй Мілінковіч-Савіч — за римський «Лаціо». Як розповів 4 червня головний тренер збірної Сербії Младен Крстаїч, проти України хавбек «Лаціо» не зіграє — через травму. Зате його колега по амплуа, Тадіч, перебуває у прекрас­ній формі. Душан брав участь чи не у всіх атаках «Аякса», який так блискуче висту­пав у Лізі чемпіонів…

Утім, у нашій збірній зірок також не бракує. Головною з них, як на мене, є нині півзахисник Олександр Зінченко, який у складі англійського «Манчестер Сіті» здобув протягом сезону чотири тро­феї! У команді Хосепа Гвардьоли «Зіна» грає лівого захисника, але у збірній, імо­вірно, займе позицію у середині поля, з акцентом на атаку. Якщо в Зінченка піде гра, його гострі «вертикальні» паси «роз­різатимуть» захист сербів і в українських нападників виникатимуть гольові шанси. Тільки треба буде їх використати… Але хіба у найфартовішому для національної збірної місті може бути інакше? Уперед, Україно! Львів із тобою!

Схожі новини