Передплата 2024 «Добра кухня»

Словаки збираються «віддати боржок» збірній України

У заключному для неї матчі групового турніру Ліги націй можуть разом зіграти екс-одноклубники із «Севільї» — Євген Коноплянка і Мар’ян Швед.

У п’ятницю, 16 листопада, о 21.45 на гібридне поле (натуральний газон із фрагментами синтетики) 19-тисячного стадіону ім. Антона Малатинського у словацькій Трнаві вийдуть принципові суперники. Господарям арени, збірній Словаччини, яка є аутсайдером Групи 1 Дивізіону В, протистоятиме її переможець у жовтосиніх строях. Поєдинок буде нелегким. Лідер словацьких атак, хавбек «Наполі» Марек Гамшек, і його партнери пообіцяли своїм уболівальникам, що «віддадуть боржок» українцям.

Словацькі букмекери віщують перемогу своїм співвітчизникам. Віддає перевагу словакам і екс-гравець нашої збірної Олександр Алієв. Зате Андрій Шевченко, підопічні якого вже вирішили проміжне турнірне завдання, результатом, схоже, не дуже переймається. Не виключено, виставить на цю гру й наступну, з турками (контрольну), експериментальний, омолоджений склад. Шева натякнув на це журналістам напередодні:

— Ми довго формували склад і спеціально зробили акцент на молодих гравцях. У кожному з них бачимо перспективу. Дуже цікаво подивитися на них. Хоча йдемо на певний ризик, адже у них недостатньо досвіду. Хочемо, щоб вони показали свій талант у цих іграх…

Головний тренер збірної не оминув увагою одного з дебютантів — півзахисника львівських «Карпат» Мар’яна Шведа, до якого зараз посилена увага преси і зарубіжних селекціонерів.

— Швед добре проявив себе у клубі і в молодіжній збірній, — сказав Шевченко. — Нам потрібно з ним познайомитися, подивитися на нього. Можливо, йому доведеться змінити позицію. Я знаю, як Шведа можна використати…

Не виключено, володар «Золотого м’яча» запропонує карпатівському вінгеру місце поруч з Романом Яремчуком — на вістрі атаки, де колись грав і сам. Форвардів нашій збірній ой як бракує…

Ці матчі будуть цікавими ще й з огляду на давні приятельські зв’язки Мар’яна Шведа і Євгена Коноплянки. Колись у дитинстві Марек, будучи вихованцем карпатівської школи, подавав своєму кумирові, гравцеві національної команди, м’ячі на стадіоні «Україна», зробив з ним спільне фото. У 2015-му футбольна доля звела їх разом як гравців іспанської «Севільї». А тепер Коноплянка і Швед можуть вийти на поле як партнери у головній команді України.

— Я очікував, що Мар’яна викличуть у збірну, — сказав Коноплянка по приїзді з німецького «Шальке». — Він уже забив, якщо не помиляюся, 7−8 голів, показує хорошу гру. Тому Мар’ян вартий цього запрошення. Я його чекав у збірній. Вітаю його з цим, як і всіх інших хлопців.

Кореспондент «Високого Замку» запитав у Мар’яна, що саме радив йому Коноплянка під час тренувальних занять на київському стадіоні «Олімпійський».

— Нічого не радив, — відповів нам Швед. А згодом цю нашу цікавість вгамував сам Євген:

— Я ще навіть не встиг толком поспілкуватися з Мар’яном. Не збираюся щось радити ні йому, ні іншим молодим футболістам. Я ще сам гравець, не треба мене записувати у тренери… Радий за Мар’яна, знаю, який він гравець і на що він здатен. Мар’ян сам знайшов свій шлях — навіщо мені йому щось радити?

У Трнаві напередодні була «золотоосіння» погода. Це ще більше стимулюватиме фанів словацької збірної вщерть заповнити домашню арену. У 15-му її гостьовому секторі очікується представницька делегація з України. Об’єднання уболівальників «Вірні збірній» вже за традицією організувало наймасовіший виїзд симпатиків нашої головної команди на її закордонний матч. Цього разу їх буде 300. До Трнави у складі цього десанту вирушила й група журналістів. Утім, наших фанів на трибунах «Малатинського» буде значно більше — виїзд груп підтримки організувала, зокрема, федерація футболу Львівської області, багато їх добиратиметься своїм ходом. Прийдуть на матч і українські заробітчани у Словаччині.

Іван ФАРІОН Трнава, Словаччина

Схожі новини