Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Золото» Будапешта — у надійних жіночих руках

На чемпіонаті світу з боротьби українці здобули п’ять нагород

З Будапешта, де завершився чемпіонат світу з боротьби, українські борці привезли додому п’ять нагород. Лік медалям відкрила 29-річна львів’янка Алла Черкасо­ва (категорія до 68 кг), яка сьогодні живе і тренується у столиці. Через вісім років після першої у своїй кар’єрі медалі планетарної першості, «бронзи» Москви-2010, підопічна Олексія Мельни­ка та Андрія Пістуна знову повернулася на п’єдестал пошани. Тепер уже на найви­щу його сходинку. Віце-чем­піоном світу після дворічної перерви став Жан Беленюк (до 87 кг). І ще трьома брон­зовими дисками цю чудову українську колекцію попо­внили Юлія Ткач (до 62 кг), Оксана Лівач (до 50 кг) та Ленур Теміров (до 63 кг).

У стартовій сутичці на ки­лим проти Алли Черкасо­вої вийшла її стара-добра знайома, доволі потужна і швид­кісна Марія Мамашук. Та цього разу Аля не дозволила білорус­ці викласти на стіл свої козирі. Здобувши у партері перші чоти­ри бали, львів’янка вирішила не чекати, поки сплине час: захо­пила суперницю за ноги і три­чі прокрутила її — 10:0. Згодом цей прийом, яку борці називають «вертушкою», стане «золотим». Та не забігатимемо наперед. До того були не менш видовищ­ні прийоми і блискучі перемоги. Наприклад, дострокова перемо­га над болгаркою Вікторією Іва­новою-Бобєвою (4:0).

Куди міцнішим горішком ви­явилася китаянка Фен Чжоу, яка дісталась українці у півфіналі. Уже з перших секунд сутички ві­це-чемпіонка світу-2015, чемпі­онка Азії-2015 та дворазова пе­реможниця Азійських ігор (2014, 2017) натякнула, що без бою не здасться. І таки добряче попсу­вала нерви українці. Дозволив­ши Черкасовій перевести бо­ротьбу у партер (2:0), уже за хвилину Чжоу упіймала супер­ницю на контратаці і вирівняла рахунок. Перший період Алла завершила на свою користь (4:2). Та уже на початку другої трихвилинки знову пересвідчи­лася, як необачно атакувати без попередньої підготовки: на по­чаток української атаки китаян­ка примудрилася вивернутися, блискавично забігти за спину і провести кидок «млином» — 4:6. Коли на табло спливала остан­ня хвилина, Черкасова пірнула під суперницю, захопила ноги, і навіть коли її улюблена «вертуш­ка» не пройшла, не розгубилася і кинула Чжоу на килим (10:6). У подальшому ні протест китай­ських тренерів (його арбітри відхилили), ані швидкісні атаки Фен суттєво не вплинули на ре­зультат цієї сутички: 12:8, і Чер­касова гарантувала собі та своїй країні першу на цьому чемпіона­ті медаль.

Перший період фіналу Чер­касова цілком і повністю відда­ла суперниці, француженці Кум­бі Селен Ларрок (0:4). У другій трихвилинці тренери постій­но підганяли Алю, аби не зупи­нялася, не віддавала ініціативи. Кидок «млином», і францужен­ка уже не здається такою не­досяжною (2:4). Далі суддя фіксує 3:6: такий рахунок ви­магає кардинальних дій. Без­успішно перепробувавши різ­номанітні варіанти у партері, львів’янка вчепилася у гоміл­ки Ларрок і стала розкручува­ти її у своїй фірмовій «вертуш­ці»: один оберт, другий, третій… шостий! 15:6 за півтори хвили­ни до завершення часу. Здава­лося би, сутичка зроблена. Але ні. Француженка, незважаючи на те, що у черкасівських вер­тушках травмувала коліно, не складала зброї, кидалася в ата­ки і таки скоротила відставання (15:10). З останніх сил Черка­сова останні 30 секунд утриму­вала у захваті голову суперниці, не дозволяючи їй діяти. А коли суддя дав команду «стоп», так по-дитячому щиро усміхнулася, наче щойно за плечима і не було тих неймовірних зусиль.

У Юлії Ткач уже були три на­городи чемпіонатів світу: «зо­лото» Ташкента-2014, «срі­бло» Парижа-2017 і «бронза» Лас-Вегаса-2015. Та медалей не буває забагато, перекона­на львів’янка. І вирушила до Бу­дапешта підкорювати наступ­ні вершини. Перед підопічною і дружиною Олександра Тка­ча не встояли німкеня Ліза Не­меш (3:2) і дворазова чемпіон­ка Європи Йоханна Маттсон зі Швеції (6:2). Та шлях до верши­ни п’єдесталу пошани несподі­вано перетнула 21-річна япон­ська дебютантка Юкако Каваї (3:4), серед здобутків якої зна­чилася лише «бронза» кадет­ського чемпіонату світу-2014. Європейський стиль боротьби є для Юлі куди зрозумілішим і більш прийнятним. Це вкотре довів «бронзовий» фінал проти господині чемпіонату Маріанни Шаштін, чемпіонки світу-2013 і чотириразової призерки пер­шостей Старого світу. У в’язкій боротьбі, у рівному протистоян­ні трішечки кращою виявилася Ткач (2:0).

Ще одна «бронза» чемпіона­ту дісталася 21-річній львів’янці Оксані Лівач. Чемпіонка світу серед кадетів і триразова при­зерка планетарних першостей серед юніорів в угорській столи­ці здобула свою першу нагоро­ду дорослих чемпіонатів світу. Для цього їй знадобилося пе­ремогти канадку Джесіку Анну Марію Макдоналд (5:1), Вален­тину Ісламову-Брик з Казахста­ну (4:2) та монголку Нарангерел Ерднесух (10:3). Та у півфіналі талановита українка поки що на знайшла контраргументів про­ти олімпійської чемпіонки Ріо і чинної чемпіонки світу японки Юі Сусакі (0:10). А от третє міс­це бронзовій призерці чемпіо­нату Азії-2017 Ріту Ріту з Індії не віддала. Оксана багато ризи­кувала, аби створити моменти для своїх атак, проводила блис­кавичні кидки і наштовхувалася на контратаки суперниці. Та до останнього не зупинялася, не дозволяючи перепочити ні собі, ані суперниці — 10:5.

«Я хочу попросити пробачен­ня у всіх людей, чиї сподіван­ня не виправдав! Дякую за під­тримку!» — ось так несподівано відреагував на своє «срібло» на своїй сторінці у «ФБ» Жан Беле­нюк. Після Ігор і Ріо киянин взяв перерву для відпочинку та від­новлення, і угорський чемпіо­нат став першим з того часу, де чемпіон світу-2015 показав на­правду свою боротьбу. Жан до­волі вправно розібрався з Ейві­дасом Станкевічюсом з Латвії (4:2), вірменином Артуром Ша­гиняном (4:1), іранцем Хосей­ном Ахмадом Ноурі (4:2) та азербайджанцем Ісламом Абба­совим (5:1). У фіналі Беленюку протистояв чинний чемпіон сві­ту Метехан Машар з Туреччини. Перший період з мінімальним рахунком Жан залишив у своє­му активі (1:0), та у подальшо­му суддя визнав його боротьбу пасивною і покарав за це (1:1). Далі Машар спромігся ще на один бал (2:1) і так захистив свій чемпіонський титул.

Ще один український борець греко-римського стилю, Ленур Теміров, став володарем «брон­зи». Для цього йому довело­ся взяти гору над Алдином Ну­гумановим з Казахстану (11:1), болгарином Ніколаєм Вічевим (9:1), Урматбеком Аматовим з Киргизстану (8:5), та у півфіна­лі 28-річний українець віддав першість бронзовому призеру Оліміпади-2016 Ельмурату Тас­мурадову з Узбекистану (3:4). У сутичці, де на кону стояла «бронза», Теміров переміг пред­ставника Піднебесної Ербата Туо (3:1) і виборов свою першу нагороду на дорослій арені.

Схожі новини