Передплата 2024 «Добрий господар»

Не дівчинка, а золото!

На чемпіонаті світу з легкої атлетики серед юніорів українці вибороли повний комплект нагород

У фінському Тампере, де завершився чемпіонат світу з легкої атлетики серед юніорів (U20), українці вибороли повний комплект нагород. «Золото» дісталося Аліні Шух, володарці світових рекордів із багатоборства серед юнаків і юніорів. На арені «Ратіна» броварчанка відзначилася у секторі для метання списа, своєму найулюбленішому виді семиборства. Ще дві нагороди вполювали метальники молота. Два Михайли, Кохан і Гаврилюх, стали володарями відповідно «срібла» і «бронзи».

Уже у першій спробі Аліна, метнувши спис на 53,42 м, зробила гучну заявку на перемогу. У другому колі донька і підопічна Майї та Анатолія Шухів більше ніж на метр поліпшила свій результат — 54,53 м.

Але американка Дана Бейкер та японка Томока Кувазое, натхненні дальніми кидками українки, здійснили чудові спроби і відтіснили свою головну суперницю на третю позицію. Та ненадовго. У третій спробі Шух жбурнула спис на 55,95 м: цей результат у підсумку і став «золотим». У подальшому Кувазое виконала свою найкращу спробу на цьому чемпіонаті, метнувши спис за позначку 55 м. Та коли судді заміряли відстань, стало зрозуміло: українську білявку перевершити вона не змогла — 55,66. «Бронза» полетіла до США у валізі Дани Бейкер (55,04 м).

«Я така щаслива! Досі повірити не можу, що це сталося, — відмінною англійською розповіла Аліна Шух в інтерв’ю організаторам чемпіонату. — Напередодні фіналу у голову спала думка: „У мене такий самий результат, як в інших дівчат. Можливо, я зможу позмагатися з ними“. Але те, що мені вдасться перемогти… Я так люблю спорт. Це моє життя. Уся моя сім’я, всі друзі — це люди спорту. Сподіваюся, у мене буде довга кар’єра».

Головною фавориткою чемпіонату Аліна Шух вважалася у своїй основній дисципліні, семиборстві. Та через травму привідного м’яза стегна змушена булла відмовитися від боротьби уже після першого виду, стометрівки з бар’єрами (Шух зупинила секундомір на 14,68). Спортсменка сподівається, їй вдасться відновитися до початку дорослого чемпіонату Європи, який за місяць стартує у Берліні.

Тиждень тому у Дьорі на чемпіонаті Європи серед юнаків Михайло Кохан здобув блискучу перемогу з найкращим досягненням серед однолітків у світі.

А тепер, взявши до рук важчий молот (юніори метають шестикілограмовий прилад, на кілограм важчий, аніж юнаки), дніпровець у п’ятій спробі зафіксував 79,68 м. Новий особистий рекорд приніс йому «срібло». Цей кидок Кохана на якийсь час витіснив з трійки призерів його друга по команді Михайла Гаврилюха, який протягом усього фіналу претендував на місце на п’єдесталі пошани. Та у заключній спробі Гаврилюх метнув на 77,71 м і повернув втрачену «бронзову» позицію. А чемпіоном світу став британець Джейк Норріс, єдиний, кому підкорилися 80 м (80,65 м).

А тим часом…

На етапі «Діамантової ліги» у марокканському Рабаті у секторі для стрибків у висоту до трійки найкращих увійшли відразу дві українки. Чинна віце-чемпіонка світу Юлія Левченко з другої спроби подолала 1,94 м. На цій же висоті зупинилася і Мірела Демірева. Однак болгарка взяла висоту з першої спроби і так забезпечила собі перемогу. Третьою з результатом 1,90 м стала наша Катерина Табашник. Свою «бронзу» вона розділила з фавориткою турніру, Марією Ласіцкєнє, яка виступає під нейтральним прапором.

Схожі новини