Передплата 2024 «Добра кухня»

Чи розкусить “Динамо” міцний грецький горішок?

Афінський АЕК - єдиний клуб, який на груповому етапі нинішньої Ліги Європи не зазнав жодної поразки

У четвер, 15 лютого, київське «Динамо» зіграє в Афінах перший матч 1/16 фіналу Ліги Європи - проти місцевого клубу АЕК (початок - 22.05). Раніше єврокубкові шляхи українських клубів з цим грецьким клубом не перетиналися. З іншими ж грецькими командами “Динамо” грало в єврокубках досить успішно.

Уперше динамівці «розкусили» грецький горішок ще 1975 року, коли в рамках 1/16 фіналу Кубка чемпіонів за підсумками двох матчів здолали «Олімпіакос» із Пірея - 2:2 (у гостях) та 1:0 (удома). Через рік на команду Валерія Лобановського чекав уже ПАОК - в 1/8 фіналу Кубка чемпіонів. Київський клуб без проблем пройшов і цей бар’єр – 4:0 (удома) та 2:0 (у гостях).

А потім був скандальний матч проти афінського «Панатінаїкоса», який у рамках групового етапу Ліги чемпіонів відбувся у Києві 1995 року. Кияни перемогли - 1:0. Проте цей результат поєдинку був анульований, і «Динамо» зняли зі змагань після вердикту дисциплінарного комітету УЄФА – за спробу підкупити суддівську бригаду на чолі з іспанцем Лопесом Ньєто (арбітрам пропонували шуби). Через три роки жереб знову звів у суперники «Динамо» та «Панатінаїкос», і знову в одній групі Ліги чемпіонів. Динамівці тоді в гостях програли, а вдома перемогли (там і там рахунок 2:1), і в підсумку вийшли з групи до наступного етапу, дійшовши до півфіналу Ліги чемпіонів. Тож у шести «грецьких» матчах «Динамо» здобуло 4 перемоги, один раз зіграло внічию та один раз програло. Різниця забитих і пропущених м’ячів - 12-5.

До протистояння з АЕК «Динамо» підійшло з кадровими змінами у складі. Вже немає у заявці на Лігу Європи Домагоя Віди, Артема Кравця, Максима Коваля, які взимку продовжили кар’єри в інших клубах. Натомість столичний клуб дозаявив новачків - Артема Шабанова, Дмитра Хльобаса, Дениса Бойка та перуанця Карлоса Самбрано, який виступав у Греції, але за клуб ПАОК. Не зможуть зіграти у Лізі Європи проти греків Руслан Ротань і словенець Беньямін Вербіч, які в нинішньому сезоні вже виступали у єврокубках за іншв клуби - відповідно за чеську «Славію» та данський «Копенгаген».

Із особливим настроєм готується до гри український захисник АЕК Дмитро Чигринський, який свого часу займався футболом у Львівському училищі фізичної культури. Чигринський у складі «Шахтаря», запорізького «Металурга» й «Дніпра» провів у Прем'єр-лізі 150 матчів, забивши 14 голів, а в складі збірної України – 29 матчів. Улітку минулого року Чигринський у польському Кельце зіграв за АЕК у товариському матчі проти львівських «Карпат».

АЕК, який тренує 54-річний іспанець Мануель Хіменес, - єдиний учасник групового етапу Ліги Європи, який не зазнав жодної поразки, посівши при цьому у своїй групі D друге місце. Нічийна єврокубкова серія афінців триває вже п ять матчів поспіль. Головний арбітр матчу - іспанський рефері Карлос Дель Серро, для якого це буде дебютна гра гра в єврокубках за участю клубу з України.

Схожі новини