Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Бубка у Пекіні програв. Уся надія – на Бондаренка і Саладуху

 Сьогодні на головній спортивній арені Китаю, олімпійському стадіоні «Пташине гніздо», стартує 15-й чемпіонат світу з легкої атлетики.

47 комплектів нагород (24 у чоловічих та 23 у жіночих видах програми) розіграють 1936 атлетів — 1043 чоловіки і 893 жінки, які представляють 203 національні федерації. Попередній рекорд належить Берліну-2009, який прийняв 1983 легкоатлетів.

Ще за тиждень до початку змагань усі квитки (а пекінське “Гніздо” спроможне вмістити 50 тисяч “пташенят”) на вечірні сесії чемпіонату були розпродані. Протягом дев’яти днів змагань атлети не почуватимуться самотніми навіть під час ранкових попередніх змагань: 90% перепусток на стадіон уже знайшли своїх власників.

Для України чемпіонські перегони стартували ще до офіційного відкриття змагань. У боротьбу за крісло президента найбільш представницької організації світу (Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій налічує 213 національних федерацій, а це на п’ять країн-представників більше, ніж у ФІФА, на вісім — ніж у МОК, та на 20 — ніж в ООН) активно включився наш Сергій Бубка. До Піднебесної підтримати свого колегу поїхали футбольна зірка Андрій Шевченко та “залізний кулак” боксерського рингу, а за сумісництвом і київської мерії Віталій Кличко. Та ні українські легенди спорту, ні навіть новий володар рекорду в стрибках з жердиною француз Рено Лавіллені, який не раз заявляв, що наступником Ламіана Діака повинен бути саме українець, кардинально перетасувати колоду у політичних розкладах не змогли. 115 представників із 207 віддали свої голоси за англійського лорда — дворазового олімпійського чемпіона у бігу на 1500 м Себастьяна Кое (за Бубку проголосували 92 члени конгресу). А Сергія Бубку переобрали на посаду віце-президента ІААФ.

Одним із основних пунктів у програмі як Бубки, так і Кое, було посилення боротьби із допінгом. Іншими словами, обіцянка відмити заплямовану допінговими скандалами репутацію світової легкої атлетики.

У Пекіні у полон допінг-офіцерів потраплятимуть не всі учасники чемпіонату (як це було на попередніх світових першостях у Тегу-2011 та Москві-2013): кров’яні проби здаватимуть лише 600-700 атлетів. Багатьох потенційних учасників пекінського чемпіонату, пояснили в ІААФ, протестували ще задовго до старту. Щоб вкотре не наскочити на допінгові граблі, від участі у змаганнях зі спортивної ходьби відмовився багаторічний фаворит у цьому виді — російська збірна. У разі виявлення заборонених препаратів бодай в одного російського ходока, гримнули кулаком по столі в одному з кабінетів ІААФ, дискваліфікованою буде вся команда... Невпевнені у чистоті своїх спортсменів федерації вирішили зайвий раз перестрахуватися.

Кольори синьо-жовтого прапора у столиці Китаю захищатимуть 57 спорт­сменів — 20 чоловіків і 37 жінок, яких супроводжуватимуть 26 тренерів, шість масажистів, двоє лікарів та сім офіційних осіб. Основні надії на медалі в. о. державного тренера української збірної В’ячеслав Тиртишник покладає на титулованого “висотника” Богдана Бондаренка та стрибунку потрійним Ольгу Саладуху. Також за медалі у спринтерській естафеті обіцяє поборотися жіноча четвірка.

Схожі новини