Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Семеренко і Семенова кличуть на Різдвяну гонку

  • 14.12.2014, 21:15
  • 1 840

Українські біатлоністи запрошені на традиційні змагання у німецькому Гельзенкірхені

Цьогорічний старт сезону виявився успішним для українських біатлоністів. Вже на першому етапі Кубка світу в шведському Естерсунді наші спортсмени тричі піднялися на п’єдестал пошани. «Срібло» Сергія Семенова стало справжнім сюрпризом, а от «бронза» та «срібло» Валентини Семеренко — радше підтвердженням високого рівня жіночого біатлону в Україні. Надалі українські біатлоністи дещо розгубили впевненість і в австрійському Хохфільцені зупинялися за крок від нагород. Але це не завадило організаторам традиційної Різдвяної гонки внести їх до числа запрошених пар учасників.

Окрім Валентини Семеренко та Сергія Семенова, 27 грудня у німецькому Гельзенкірхені виступлять: Анаїс Шевальє та Мартен Фуркад від Франції, Габріела Соукалова й Онджей Моравец від Чехії, італійці Доротея Вірер і Лукас Хофер, австрійці Катаріна Іннерхофер і Домінік Ландертінгер, а також дві пари від господарів — Лаура Дальмайєр і Флоріан Граф та Франциска Хільдебранд з Еріком Лессером. Поки залишаються невідомими ще три пари, серед яких будуть норвезький та російський дуети.

Спочатку «прогримів» Сергій Семенов, який зумів принести для України першу нагороду вже у другій гонці нового біатлонного сезону. На етапі Кубка світу в шведському Естерсунді в індивідуальних перегонах 26-річний Сергій Семенов доволі сенсаційно фінішував з другим результатом. Українець феєрично пройшов дистанцію та вогневі рубежі, промахнувшись лише одного разу — на першій стрільбі стоячи. При цьому Семенов за швидкістю випередив визнаних спринтерів Міхала Шлезінгра й Еріка Лессера, які також отримали по одній хвилині штрафу. Для українського біатлоніста цей результат став найкращим на етапах Кубка світу. Крім того, це дебютний «срібний п’єдестал» у його кар’єрі в особистих стартах! До цього найбільшим успіхом Семенова на етапах Кубка світу було третє місце у тій же індивідуальній гонці у 2013 році у Сочі.

Валентина Семеренко на етапі у шведському Естерсунді принесла у скарбничку України дві нагороди. Спочатку Валя здобула «бронзу» в індивідуальній гонці, пропустивши вперед Дар’ю Домрачеву і Кайсу Макаряйнен. При цьому українська біатлоністка пройшла всю дистанцію без жодного промаху, хоча у швидкості цим двом спортсменкам програла. Втім, у гонці переслідування Валя зуміла стати другою. Після шведського етапу українка розповіла: «Цей етап вважатиму для себе щасливим. Попри складнощі, рада, що змогла показати такі результати».

World Team Challenge, більш відома як Різдвяна гонка, — це щорічне комерційне змагання з біатлону, яке відбувається на стадіоні «Фельтінс-Арена» в Гельзенкірхені з 2002 року. Лише одного разу ці перегони не змогли стати по-справжньому різдвяними. У 2010-му через сильні снігопади дах стадіону не витримав навантаження і провалився. Як наслідок, гонку перенесли на березень 2011-го.

Змагання має неформальний статус завершальної гонки року. Іноді спортсмени використовують цей старт як останній акорд своєї кар’єри. Так, Магдалена Нойнер, Міхаель Ґрайс та Максим Чудов попрощалися зі спортом саме у Гельзенкірхені. Загалом через товариський характер перегони більше нагадують виставкове шоу зірок, які встигли проявити себе на старті сезону.

Різдвяна гонка — це змішана естафета. Учасники долають дев’ять кіл по стадіону (1264 м — одне коло), змінюючи одне одного. На першому етапі проводиться мас-старт, а за його результатами — гонка переслідування. Бігти в обох випадках — дев’ять кіл. Проте відставання після мас-старту між командами зменшується удвічі — для збереження інтриги. За кожен промах спортсмени долають штрафне коло завдовжки 100 м.

Українські біатлоністи з’явилися на цих змаганнях не одразу. Вперше трасу «Фельтінс-Арени» в Гельзенкірхені випробували Олена Петрова і Андрій Дериземля у 2005 році. Дериземля досі найчастіше серед українських біатлоністів брав участь у Різдвяній гонці — п’ять разів. Найуспішнішим поки що залишається виступ українського дуету Оксана Хвостенко — Андрій Дериземля, які у 2008 році перемогли і в мас-старті, і в гонці переслідування. Ця ж пара вже наступного року могла повторити свій успіх, але поступилася 13-ма секундами німецько-австрійському дуету Каті Вільгельм — Крістоф Зуман.

Цього року Сергій Семенов дебютує у Різдвяній гонці, а Валя Семеренко вирушить на «Фельтінс-Арену» втретє. Поки найвище досягнення 28-річної сумчанки — друге місце у гонці переслідування, у парі із Сергієм Седнєвим 2011 року.