Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Перший президент відновлених «Карпат»

Сьогодні Юліану Кордіяку виповнилось би 80 років

Юліан Кордіяк народився у Львові, закінчив середню школу №44 і пішов вчитися до Львівської політехніки на популярний тоді нафтовий факультет на спеціальність «геологія і розвідка нафтових і газових родовищ». Після закінчення інституту отримав скерування до Туркменії, де чотири роки працював на розробках родовищ нафти і газу. Повернувшись до Львова, пішов на роботу за спеціальністю у Львівський інститут геології та геохімії АН УРСР. 1982 року здобув науковий ступінь кандидата геолого-мінералогічних наук.

Захоплювався спортивною журналістикою. Спочатку як аматор, а згодом, набравшись досвіду, знань, став знаним репортером, одним з небагатьох в Україні, хто вів свої репортажі з різних міст Радянського Союзу українською мовою. Його статті з’являлися в республіканській газеті «Радянський спорт», журналі «Фізкультура і спорт», московський «Советский спорт» запропонував йому бути позаштатним кореспондентом по західних областях України.

Звичайно, найбільше матеріалів було на футбольну тематику — у Львові розгортала свої крила команда «Карпати», матчі якої Кордіяк коментував з львівських стадіонів. Успішні виступи команди у чемпіонаті СРСР викликали зацікавлення прихильників футболу, львівський коментатор їздив з командою на виїзні матчі, передавав радіорепортажі. Коли 1968 року у Сочі проходила фінальна пулька чотирьох команд за право виступати у класі «А», в якій «Карпати» мали шанси стати першими, але змушені були поступитися путівкою свердловському «Уралмашу», Кордіяк зазнав несподіваної втрати: на ранковій розминці, на яку він виходив разом з футболістами, йому розбили окуляри. Хлопці аж завмерли, як він тепер вестиме репортаж. Юліан Євстахович заспокоїв їх: «Я наперед знаю, хто куди бігтиме, хто кому подаватиме, а про гол довідаюся з шуму трибун»...

У травні 1976 року він їздив з командою на історичну зустріч «Карпат» з «Міланом», що закінчилася унічию — 1:1, звідки привіз італійські спортивні видання, що дивувалися з успішної гри маловідомого для них клубу зі Львова. Як журналіст побував на кількох Олімпійських іграх — у Мюнхені (1972), Москві (1980), Сараєві (1984), Атланті (1996), чемпіонатах світу та Європи з різних видів спорту.

Читали його статті і у США, де в дев’яності роки репортажі зі Львова друкувала украї­номовна газета «Свобода». Це почалося 1990 року з турне команди «Карпати» по містах найбільшого скупчення українців за океаном, де львівські футболісти провели п’ять матчів. Юліана Кордіяка 1989 року, коли почалася хвиля відродження команди «Карпати», обрали першим президентом клубу — як людину, яка в нелегкий час боротьби за незалежність взяла на себе відповідальність за долю команди.

Схожі новини