Передплата 2024 ВЗ

За крок від мрії

Півфінальний матч проти Федерера завершив феєричну серію Долгополова на кортах Каліфорнії

Український тенісист Олександр Долгополов завершив свій блискучий виступ на престижному «Мастерсі» в американському Індіан-Веллсі. Роджер Федерер змусив Олександра зачохлити ракетку за крок від фіналу. Зупинити легендарного швейцарця, 4-разового тріумфатора турніру в Індіан-Веллсі, Долгополов не зумів. Матч тривав лише годину.

Лише в першому сеті українець більш-менш на рівних бився з суперником, дозволивши йому виграти лише один гейм на своїй подачі. А у другій партії швейцарець повністю контролював ситуацію, вигравши три гейми з чотирьох на подачі українця. На рахунку українця два «ейси» і три подвійні помилки. Швейцарець натомість сім разів подав навиліт і лише один раз помилився на подачі. Долгополов почав нервувати, а відтак часто помилявся. Сашко припустився за матч 25 невимушених помилок, а Федерер — лише 12. Підсумковий рахунок зустрічі — 6:3, 6:1 на користь швейцарця.

До американського півфіналу Долгополов та Федерер зустрічалися лише одного разу. У 2010 році на турнірі у Базелі українець, який починав своє сходження тенісними сходами, програв знаменитому швейцарцю у першому сеті 4:6, а в кінцівці другого припинив гру через травму гомілкостопа. Втім, результатом Олександра на турнірі, який за престижністю поступається лише турнірам серії «Великого Шолома», можна пишатися. Долгополов став першим українцем за майже сімнадцять останніх років, який зіграв у півфіналі «Мастерса»! Востаннє представник України грав у півфіналі змагань подібного рівня у травні 1997 року (тоді Андрій Медведєв виграв турнір у Гамбурзі). Українець покинув Індіан-Веллс, заробивши 360 рейтингових очок і 225 тисяч доларів призових.

Уже сьогодні Олександр повернувся в топ-25 світового рейтингу АТР, піднявшись із 31-ї позиції. Загалом старт сезону виявився для Долгополова більш ніж вдалим. Протягом останніх двох місяців Олександр зумів перемогти цілу когорту тенісистів із топ-20 світового рейтингу. Ніколас Альмагро, Давид Феррер, Рафаель Надаль, Мілош Раоніч, Фабіо Фоньїні — ось список тих, хто виявився слабшим за Олександра.

Справжньою сенсацією стала перемога Долгополова у третьому раунді Індіан-Веллса над першою ракеткою світу Рафаелем Надалем. Раніше Олександрові ще жодного разу не вдавалося переграти когось із тих, хто перебував на вершині світового рейтингу. Ще буквально кілька тижнів тому саме іспанець позбавив українця заповітної мрії виграти перший у кар’єрі турнір АТР, обігравши його в фіналі 6:3, 7:6 (3). І ось вже в третьому раунді великого Мастерса в Каліфорнії жереб знову звів цих абсолютно різних за стилем тенісистів. Українець зумів не лише нав’язати іспанцеві свій теніс, а й у вирішальні моменти продемонстрував свої найкращі якості, залишивши Надаля ні з чим. Особливо показовим виявився третій сет, коли Долгополов програвав 2:4. Він не тільки зрівняв рахунок, узявши подачу суперника, а й довів справу до тай-брейку. У нервовій та напруженій обстановці, при тиску трибун, Долгополов вистояв і переміг. До цього для Олександра, як, втім, і для більшості тенісистів, статистика зустрічей з Рафаелем Надалем виглядала однозначно: жодної перемоги в п’яти поєдинках.

Свою історичну перемогу Долгополов присвятив Україні: «Я щасливий, що зумів дати привід українському народу порадіти своїй грі й підсумковій перемозі. Чудово, що в цей нелегкий час вони можуть відволіктися на якісь позитивні моменти». Натомість Надаль попросив не зв’язувати його поразку від Долгополова з травмою спини. «Досить про це говорити. Вам уже пора забути про мою спину. Я почуваюся добре. У матчі з Долгополовим у мене були проблеми з бекхендом і форхендом, а зовсім не зі здоров’ям», — підкреслив іспанець.

У Долгополова після перемоги над Надалем неначе виросли крила. Спочатку у двох сетах він легко розправився із 19-м у світовому рейтингу італійцем Фабіо Фоньїні. Потім в поєдинку 1/4 фіналу киянин, “сіяний” на змаганнях під 28-м номером, доволі впевнено здолав десяту ракетку турніру — канадця Мілоша Раоніча. До цього моменту тенісисти ще жодного разу не зустрічалися. Першу партію 26-річний Долгополов виграв з рахунком 6:3. У другому сеті українець поступався 0:3, однак зумів взяти 5 геймів поспіль і в підсумку переміг 6:4.

Схожі новини