Передплата 2024 «Добра кухня»

Втратив заслужену перемогу

Недолуге рішення організаторів шахового фестивалю в Гібралтарі, які «своєрідно» вирішили розіграти призи турніру «Мастерс», залишило у багатьох учасників та прихильників гри здивування й незадоволення.

Цікавий десятиденний марафон вирішився в останню мить, коли лідера — львівського гросмейстера Василя Іванчука, наздогнали два конкуренти.

Іванчук свою партію з французом Максимом Ваш’є-Лаграв закінчив унічию — суперник досяг поділу очка триразовим повторенням ходів, а минулорічний переможець Нікіта Вітюгов (Росія) та Іван Чепарінов (Болгарія) свої партії виграли. Тож у трьох учасників стало по 8 очок, але за усіма додатковими показниками першим стояв львів’янин, за ним Вітюгов і Чепарінов. Варто було розіграти досить поважні грошові призи ( 20, 14 і 12 тисяч фунтів стерлінгів) між трьома конкурентами. Але чомусь зробили жеребкування, хто виходить одразу до фіналу, хоча ним мав би бути Іванчук як кращий за іншими даними. А тим щасливчиком виявився болгарин, який сам був здивований таким вивихом Фортуни. Поки Іванчук і Вітюгов у чотирьох партіях виявляли сильнішого (ним виявився молодший удвічі росіянин), Чепарінов очікував суперника, якого у фінальному двобої «взяв голими руками». Отак на подіум призери зійшли в іншому порядку, ніж той, який виявив сам турнір: Чепарінов, Вітюгов, Іванчук. Шкода, що так закінчилася турнірна доля чоловіків.

Серед учасників було багато жіночої шахової еліти, яка вміло боролася за високі місця. Справді гучних аплодисментів заслуговує молодша із сестер Марічка Музичук, яка виявилася кращою серед жіноцтва — вона набрала 7 очок, стільки ж, скільки китаянка Чжао Сю та одеситка Наталія Жукова, але показала найкращі додаткові показники (6 перемог, 2 нічиї і 2 поразки).

Разом з вагомим призом значно додала до свого особистого рейтингу і на 1 березня вперше увійде до першої світової десятки, де вже давно перебуває її старша сестра Аня. Старша виступила не так вдало — 5,5 очка (+2=7-1), але приїхала в Гібралтар з застудою, якої набула у голландському Вейк-ан-Зеє. Навіть роздумувала, чи сідати до гри. Тому й турнір не вдався. Але приїхали додому щасливі обидві — все-таки одна з Музичуків, студентка Львівського університету фізкультури, була першою.

Схожі новини