Передплата 2024 ВЗ

Біла трагедія «Червоного барона»

Шумахер роками ризикував життям у болідах «Формули 1». А важку травму отримав тоді, коли з гонками «зав’язав»...

Німецький “золотий хлопчик” Міхаель Шумахер українцям уже давно не чужий. Коли бачимо, як хтось хвацько “вишиває” на дорозі, керуючи автівкою на великій швидкості, мимоволі вигукуємо: “Ти диви, який Шумахер”... Ганяючи автотрасами з 12 років, Міхаель, хоч і потрапляв у аварії, серйозних ушкоджень не одержав. А тут... Катаючись на лижах у французьких Альпах, 45-річний Шумахер вдарився головою об камінь. Зараз семиразовий чемпіон світу в перегонах “Формула 1” перебуває у шпиталі французького Гренобля. Після операції на мозку Шумі у медикаментозній комі. Лікарі кажуть, треба чекати. Оптимістичних прогнозів не дають...

У місцевості Три Долини на французькому гірськолижному курорті Мерібель Шумахер має власний будинок. Узимку регулярно туди приїжджав, тож траси знав як свої п’ять пальців... Біда, одначе, сталася не на трасі, а за кількадесят метрів від неї, на “цілині”, по якій з’їжджали Шумахер разом із кількома друзями і 14-річним сином. Снігу зараз у Мерібелі небагато, тож на “цілині” Шумі наїхав на камінь. Зачепився, впав і вдарився головою об інший камінь. Коли Шумахера привезли до лікарні, був іще притомний. Однак згодом стан Мікае­ля погіршився: крововилив у мозку, підвищення внутрічерепного тиску... Удар об камінь був настільки сильним, що шолом Шумахера розколовся на три частини.

“Міхаель катався на нормальних трасах, — розповіла німецькій газеті Bild прес-аташе автогонщика Забіне Кем. — Між “синьою” і “червоною” була дільниця з глибоким снігом, на яку він в’їхав. Свідки кажуть, перед тим Шумахер допоміг знайомій, яка впала на трасі. Потім заїхав на “цілину”, де, повертаючи, зачепився об камінь. Його підкинуло в повітря. Упав і вдарився головою об інший камінь. Це сталося не тому, що їхав надто швидко, Міхаелю просто не пощастило”.

У цю версію трагічних подій вірять не всі. Мовляв, якби Шумахер їхав повільно, його шолом ніколи б не розколовся. Аби це сталося, потрібна велика “кінетична енергія”, тобто все-таки велика швидкість...

Міхаель Шумахер народився 3 січня 1969 року в німецькому містечку Гюрт-Гермюльгаймі. Кар’єра гонщика почалася з керування картом, побудованим батьком Міхаеля, керівником картинг-автодрому. Вже у 12 років Шумі розпочав виступи в офіційних змаганнях. 1990-го став чемпіоном німецької «Формули 3».

1991 р. дебютував у “Формулі 1” — за команду Jordan, на Гран-прі Бельгії. Першу перемогу на етапі “Формули 1” Шумахер здобув уже в команді Benetton-Ford — 1992 року, знову на Гран-прі Бельгії.

Перше ж “золото” чемпіонату Міхаель завоював через два роки, виступаючи за Benetton. Після зіткнення з Деймоном Хіллом в останній гонці Шумахер випередив того на одне очко... 1995-го Шумі випередив Хілла за підсумками сезону вже на 30 очок.

Того ж року Міхаель одружився з Коріною Бетч. У 1997-му народилася донька Джина-Марія, а через два роки — син Мік (саме з ним, уже 14-річним, Шумахер катався зараз на лижах у французьких Альпах).

Роком пізніше Шумахер підписав контракт із Ferrari. Велика перемога прийшла до Мікаеля і команди 1999-го:

Ferrari уперше з 1983 року здобула Кубок конструкторів. Але стати чемпіоном світу втретє Шумахер не зміг — завадив перелом ноги на Гран-прі Британії. Через травму німець пропустив шість наступних етапів, але 2000 року таки здобув свій третій чемпіонський титул у “Формулі 1” (перший для Ferrarі за 21 рік). Наступні чотири роки були для “червоного барона” тріумфальними — чотири чемпіон­ські титули! Причому 2004-го Шумахер виграв 12 із 13 перших Гран-прі — феноменальний результат!

У вересні 2006-го Шумахер заявив, що після завершення сезону піде з великого спорту. Так і зробив. Улітку 2009 року начебто мав повернутися, знову до “Феррарі”, але врешті-решт відмовився. Мовляв, не дозволяє травма шиї... Яким же було здивування (і обурення) фанатів італійської “стайні”, коли в грудні того ж року Шумахер підписав трирічний контракт із командою “Мерседес”! Якщо у “Феррарі” Шумі мав річну зарплатню у розмірі 25 мільйонів євро, то “Мерседес” платив йому “лише” сім мільйонів.

В Італії тоді на Шумахера образилися. «Для Ferrari це удар нижче поя­са», — писала Corriere dello Sport. “Із цього дня Шумі — ворог», — констатувала La Repubblica. Утім, зараз, коли їхній улюбленець потрапив у біду, фани “Феррарі” вибачили Шумахеру “флірт” з “Мерседесом”...

Чи вдасться Шумахеру одужати? Лікарі висловлюються обережно. “Після операції внутрі­черепний тиск трохи знизився”, — повідомив у шпиталі Гренобля професор Пайєт. “На знімках бачимо також інші ушкодження мозку, — заявив доктор Гай. — Загроза не минула. Триматимемо Шумі в стані медикаментозного сну так довго, як буде потрібно”.

За словами екс-гонщика “Формули 1” француза Філіппа Стрейфу (він уже 24 роки прикутий до інвалідного візка після аварії на стартах у Бразилії), “якщо гематома в мозку протримається надто довго, це може спричинити параліч правого боку тіла”. Шумахер, каже Стрейфу (посилаючись на директора французького Інституту мозку), “також може втратити голос”... Будемо сподіватися, цього не станеться. Фанати “Червоного барона” вірять, що він обов’язково одужає! Їхній улюбленець, кажуть, і не з таких халеп вибирався...

Деякі рекорди Шумахера у «Формулі 1»

— 7 чемпіонських титулів

— 91 перемога на етапах

— 13 перемог на етапах за сезон

— 72 перемоги на етапах за одну команду (“Феррарі”)

— 13 років 11 місяців і 3 дні — час між першою і останньою перемогою на етапах

Чому «Червоний барон»?

Шумахер отримав прізвисько «Червоний барон» не лише через червоний колір Ferrari, а й через схожість із німецьким повітряним асом Першої світової війни — бароном Манфредом фон Ріхтгофеном. Того називали “Червоним бароном”, бо мав літак червоного кольору.

Схожі новини