Передплата 2024 «Добрий господар»

Французькі «півники» не втримали Зозулю

Українці вперше перемогли співвітчизників Платіні і реально наблизилися до бразильського Мундіалю

Усупереч прогнозам багатьох скептиків, національна збірна України у першому стиковому матчі за право зіграти на чемпіонаті світу-2014 виборола сенсаційну перемогу над французами — 2:0. З дев’ятої спроби наші співвітчизники зробили це вперше. Одним з героїв матчу став Роман Зозуля. Він спочатку сам забив гол, а згодом заробив пенальті, яке реалізував Андрій Ярмоленко.

Серед 68 000 уболівальників, які прийшли на НСК «Олімпійський» підтримати українську збірну, були присутні колишні та нинішній президенти країни — Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Янукович. Коли наші хлопці забили другий гол, останній від бурхливих емоцій ледь не зламав крісло, в якому сидів…

Матч запам’ятається боротьбою тактик. Краще її спланував Михайло Фоменко. Наставник нашої збірної виставив прогнозований стартовий склад — такий, який був і у домашніх матчах проти збірних Англії та Польщі. На вістрі атаки «синьо-жовтих» діяв один Зозуля, потіснивши на лаву запасних Девіча. З іншого боку, наставник французів Дідьє Дешам замість Бензими у нападі віддав перевагу Жиру.

З перших хвилин гри французи діяли агресивно, на високих швидкостях, пресингували українців по всьому полю. Особлива увага була прикута до лідера команди-гостей Рібері, якому пророкують цього року «Золотий м’яч» кращого футболіста Європи. Забігаючи наперед, скажемо, що французькій зірці упродовж усієї гри не дозволив «розвернутися» Федецький. Вигравав свої протиборства проти Жиру і наш велетень Хачеріді. Українці зусиллями Коноплянки та Ярмоленка створювали напругу на флангах французької оборони. Міг фірмовим ударом відзначитись Ярмоленко, але влучив у воротаря і капітана «півників» Льоріса. Заключний відрізок першого тайму пройшов в атаках господарів. Небезпечно пробивав низом Коноплянка, але м’яч зрикошетив на кутовий.

Після перерви малюнок гри не змінився: усі грали на перемогу! На неймовірну радість українських уболівальників м’яч двічі побував у воротах французів. Першим змінив нулі на табло Зозуля, який після паса Едмара зумів перехитрити захисників і пробив низом у ближній кут. Згодом наш працелюбний форвард у боротьбі із захисниками опиняється на газоні, але свисток турецького арбітра Чакира мовчав. Наступний же прорив Зозулі недозволеним прийомом зупинив Абідаль — пенальті! Фоменко у цей момент опустив голову і не дивився на цю футбольну лотерею. М’яч після потужного удару Ярмоленка влучає у руку Льоріса і рикошетом від поперечини таки перетинає лінію воріт. За вісім хвилин до завершення матчу рахунок стає 2:0. Хто б міг у таке повірити перед грою? Фантастика!

Фінальні хвилини поєдинку були сповнені бурхливого виплеску емоцій, через що арбітр вилучив з поля двох футболістів. Спочатку достроково поле залишив французький захисник Косцельні — за грубу гру проти Кучера. А згодом і сам наш оборонець побачив червону картку. Крім Кучера, у Парижі не зможе зіграти і Федецький — через перебір жовтих карток.

Поєдинок Україна-Франція вписав і ряд рекордів в історію нашої збірної. З дев’ятої (!) спроби «синьо-жовті» здобули першу перемогу у матчах плей-оф. Вперше українці перемогли і французів, з якими раніше чотири рази програвали та тричі грали внічию. Україн­ська збірна покращила свій «сухий» рекорд, який тримався з 2005 року, — не пропускає голів упродовж 818 (!) хвилин — понад вісім ігор поспіль голкіпер П’ятов поліпшив індивідуальний для воротарів-збірників рекорд Шовковського — не виймав м’яч зі своїх воріт упродовж 730 (!) хвилин.

На матч-відповідь у Парижі букмекери віддають перевагу французам — ставлячи на перемогу господарів коефіцієнт майже у п’ять разів менший, ніж на перемогу українців.

На нашу користь грає той факт, що французи в Києві так і не забили бодай одного гола, який у Парижі мав би «подвійну» цінність. Україна виявилась як ніколи близькою до того, аби нарешті здолати бар’єр стикових ігор і поїхати на чемпіонат світу у Бразилії. Тримаймо кулаки! Попереду голов­ний матч року!

Третій тайм

Михайло ФОМЕНКО, головний тренер збірної України

Хочеться подякувати хлоп­цям. Психологія виявилася вирішальним моментом у цій зустрічі. Наші футболісти проявили себе, забили важливі м’ячі. Не думаю, що Франція могла нас недооцінити. Це неможливо на такому рівні. Щодо жовтих карток та вилучення Кучера: доведеться заглядати в резерви. Гра у Парижі буде складною.

Дідьє ДЕШАМ, головний тренер збірної Франції

Перший тайм був більше збалансований, другий — теж непоганий. Через те, що збірна України відкрила рахунок, наші гравці почали нервувати й припустилися помилки в моменті із другим м’ячем. Результат є підтверд­женням того, що Україна — нелегкий суперник. Можу тільки привітати українців з перемогою, у них тепер перевага перед матчем-відповіддю. Нам залишається грати тільки на перемогу.

«Це мав бути вечір Рібері, що претендує на «Золотий м’яч», а став вечором Зозулі»

Перемога збірної України над французами викликала широкий резонанс у вітчизняних і закордонних ЗМІ

Євген КОНОПЛЯНКА, півзахисник збірної України:«Всі молодці! Зозуля — молодець! Федецький — молодець! Нехай краще йому дають «Золотий м’яч», а не Рібері. Щоправда, дружина Рібері вже вазу для «Золотого м’яча» приготувала… Нічого, квіти туди поставить. Чого Зозуля на інтерв’ю не виходить? Він погодився дати його, якщо поїдемо грати на чемпіонат світу».

Артем ФЕДЕЦЬКИЙ, захисник збірної України:«Приємно, що вдома не пропустили й забили два м’ячі, але це ще ні про що не говорить. Закидати компліментами нас зараз не варто. Так, зіграли добре, надійно діяли в обороні й реалізували в атаці майже все, що було. Загалом хороший результат, але не варто впадати в ейфорію. Шанси залишаються 50 на 50».

Руслан РОТАНЬ, капітан збірної України:«Можливо, ми могли забивати ще, але і це дуже гарний результат. Біля наших воріт також були моменти, але радує, що не пропустили. Яким би рахунок не був, вирішальна гра буде у Франції. Наші думки зараз повинні бути пов’язані з матчем у Парижі».

Схожі новини