Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Продажний футбол

«Металіст» і «Карпати» вляпалися у світову історію спортивної корупції

Україну вперше (і дай Боже, востаннє) занесено у чорний список спортивної корупції. Сталося це з вини гравців харківського «Металіста» і львівських «Карпат», які 19 квітня 2008 року зіграли між собою договірний матч (харків’яни тоді перемогли на домашньому полі з рахунком 4:0). Однак поразка підопічних Валерія Яремченка не була трагічною для гостей: кожний, хто виходив на поле, отримав пристойну суму винагороди — у межах 10 тисяч доларів. Факт злочину офіційно довів кілька днів тому Спортивний арбітражний суд у швейцарській Лозанні (САS). Точніше, підтвердив те, що раніше встановив Контрольно-дисциплінарний комітет Федерації футболу України (КДК ФФУ).

На обидва клуби накладено санкції. У «Металіста» заберуть бронзові медалі, які вони завоювали у сезоні 2007-2008 років. Прогнозувалося, що винуватців ще й позбавлять по 9 очок у новому чемпіонаті, але цього пункту у вердикті САS немає. Проте клуби зобов’язано заплатити штрафи у розмірі, еквівалентному 25 тисяч доларів.

Є багато індивідуальних покарань. Найжорсткіше воно щодо спортивного директора «Металіста» Євгена Краснікова — він має сплатити 10 тисяч доларів. Протягом п’яти років йому також заборонено займатися будь-якою діяльністю, пов’язаною з футболом. Красніков — відомий у Європі менеджер. Західні фахівці відзначають його унікальне чуття на футбольних талантів: за його рекомендацією «Металіст» міг придбати самородка, за якого згодом виручали суми у кілька разів більші, ніж коштувало його придбання. Тепер, виходить, Красніков грав і в нечесні ігри…

По 10 тисяч доларів мають сплатити колишні «карпатівці» Пшеничних, Іщенко, Кобін, Федорів, Налєпа. Їм заборонено професійно займатися футболом упродовж трьох років (з додатковим випробувальним періодом два роки). Для когось ці суми виглядають фантастичними, але тільки не для футболістів-професіоналів — деякі з них щомісяця отримують понад 30 тисяч «баксів»…

10 тисяч «зелених» має викласти з власної кишені головний фігурант того скандалу — молдовський легіонер Сергій Лащенков (на фото), він був посередником при отриманні хабара. Протягом п’яти років Лащенкову заборонили грати у командах майстрів (у сільських командах — будь ласка!).

Не оминуло покарання фактичного власника «Карпат» Петра Димінського та нині гендиректора клубу Ігоря Дедишина. На них накладено умовні санкції на випробувальний період (один рік та шість місяців відповідно), а також штраф (відповідно в еквіваленті 5 тисяч доларів та 2,5 тисячі доларів).

Можуть перевести дух інші учасники того скандального матчу — Кірильчик, Кожанов, Мартищук, Ощипко, Фещук, Худоб’як, Голодюк, Ґодвін, Женюх, Зеньов, Кополовець, Петрівський, Ткачук. Штрафи у розмірі від 5 тисяч до 10 тисяч доларів вони заплатять, але у футбол грати їм не заборонять — отримали три роки умовного відлучення з дворічним випробувальним терміном. Таку поблажку до цих гравців застосували тому, що вони «не брикалися», а погодилися з рішенням КДК ФФУ щодо «договірняка».

А от колишнього гендиректора «Карпат» Олександра Єфремова виправдали. З’ясувалося, він був непричетним до цієї оборудки.

«Високий Замок» поцікавився в експертів, за що покарано керівників львівського клубу. Нам сказали, що вони, зокрема Ігор Дедишин, під час націо-нального розслідування перешкоджали встановленню істини, довший час тримали у секреті інформацію про «НП», не відповідали на запити, звинувачували КДК ФФУ в упередженості. За це, мовляв, і поплатилися.

Знавці футбольної юриспруденції кажуть, що хабарники та їхні покровителі відбулися легким переляком. Не в останню чергу — завдяки досвідченим адвокатам, які знають всі нюанси судових процесів у Лозанні, тож зуміли мінімізувати втрати.

Втім, йдеться не про остаточні покарання. Після рішення Лозанського суду своє слово має сказати УЄФА, для якої фейр-плей (чесна гра) — понад усе. Існують побоювання, що ця принципова організація може відлучити обидва клуби від теперішньої і майбутньої участі в єврокубках. Для харків’ян така перспектива була б трагічною — лише тиждень тому «Металіст» вперше (і доволі успішно) стартував у Лізі чемпіонів. У середу, 7 серпня, "Металіст" має зіграти у Харкові матч-відповідь проти грецького клубу ПАОК... На інші вітчизняні клуби такі санкції розповсюджуватися не повинні…

Чому ж гравці легендарних «Карпат» пішли на «здачу»? За інформацією «ВЗ», у той сезон футболісти по кілька місяців не отримували від клубу платні. Рахунок боргів вимірювався багатьма нулями в іноземній валюті. У клубі панувала негативна моральна атмосфера, до футболістів ставилися як до безправних наймитів. Все це начебто і спонукало їх піти на футбольний злочин. Коли з часом гравці стали вимагати передбаченої у контракті платні, їм пригадали харківські «гонорари». Пан Димінський таємно у своєму кабінеті записав зізнання Лащенкова. Відео потрапило у ЗМІ. І пішло-поїхало…

Погодьтеся, не таких вістей, не такої неслави чекали тисячі прихильників «Карпат» на 50-річчя улюбленого клубу.

Схожі новини