Передплата 2024 «Добра кухня»

Тимчасові «Карпати»

Після міжсезонних скандалів львівська команда програла на старті нового чемпіонату. Чи буде вихід із штопора?

Можна тільки поспівчувати уболівальникам львівських «Карпат»: у рік піввікового ювілею улюбленої команди вони зовсім не отримують від неї радості. Навесні «зелено-білі» ледь не вилетіли у нижчий дивізіон, по закінченні чемпіонату в клубі влаштували гучну перетряску із принизливим «засланням» провідних гравців на футбольні задвірки…

У ТОЙ ЧАС, як колишні лідери «Карпат» вимушено грали у «дир-дир» на газоні аматорського «Прогресу», втрачаючи кваліфікацію (бо не погоджувалися на урізання зар-плат), клубні менеджери поспіхом шукали їм заміну. Привезли до Львова безробітних екс-гравців, в основному з «Кривбасу», і вирішили творити новий «боєздатний» колектив з «карпатівським духом». Що з того вийшло, глядачі стадіону «Україна» побачили 14 липня. У прем’єрному матчі львів’яни у рідних стінах програли середнячку «Ворсклі», показавши нудний футбол. Один з колег сказав: я знав, що з командою погані справи, але щоб настільки…

Простіше всього валити все на нового наставника Олександра Севідова. Гадаю, він, наприкінці минулого сезону даючи гінцям зі Львова згоду на переїзд з Ужгорода, сам не чекав, що опиниться у такій дражливій ситуації. Розраховував працювати з уже знайомими футболістами, а довелося у пожежному порядку «ліпити» команду з того, що запропонували клубні селекціонери. «Матеріал» виявився сируватим. В орендованих і придбаних гравців різна кваліфікація, різний ігровий досвід. Кілька перевірених «штиків» влилися лише в останній момент, малознайомі футболісти не встигли зігратися один з одним. Зрештою, не у всіх на належному рівні психологічний стан. Чи горітимуть очі у гравця, якого нещодавно виставляли на трансфер?..

Уже з першої гри відчувалося, що дехто із “імпортованих” футболістів розглядає своє перебування у Львові як тимчасове. Такий гравець лише думає про те, коли піднесуть зарплатну відомість і як вберегтися від травм, щоб якнайдовше розтягнути заробляння грошей. Бажання «кидатися на амбразуру» за зелено-білі кольори у нього немає. З «тимчасових» гравців, підібраних наспіх, у броунівській метушні, не вийде іншої команди, ніж тимчасова… Хіба Львів заслуговує на таку?

У «Карпатах» нового зразка немає лідера, «робочої конячки». Роль рушійної сили пробує приміряти на себе Федорчук, але поки що йому не вдається бути колишнім Худоб’яком, Голодюком, Кожановим, Штілічем, які задавали тон, визначали ігровий малюнок «карпатських левів».

Львівська команда увійшла у новий сезон з купою проблемних позицій. Раніше їх сяк-так закривали з допомогою універсальних гравців, тепер з такими виконавцями не густо. Найгірше з лінією атаки. Зеньов після повернення з примусового «відрядження» у запас ще не набрав бойової форми. Гладкий теж не провів у «Карпатах» повноцінних зборів, тож чужим воротам всерйоз не загрожує. Гудима? При тому, що футбольні сайти оцінюють його трансферну вартість у 400 тисяч доларів, функція «гострого наконечника» йому не під силу.

«Менінгіти» і зі стражем воріт. Як на мене, було необачним у стартовому матчі ставити у рамку 18-річного Підківку, який не нюхав пороху. Небагато футболістів у такому віці (можливо, за винятком Шовковського, Коваля) успішно входили у гру. Футбольна зрілість до голкіперів приходить значно пізніше, приблизно у 25 років. Коли команду лихоманить, потрібен принаймні надійний тил. Підківка добре грає на виходах, в інших же компонентах не дотягує до рівня гравця основи. Не є стабільними також юні Мисак, Ільющенков. У цій ситуації дивним виглядає биття горщиків із Богатіновим.

Гендиректор «Карпат» Ігор Дедишин каже про надмірні фінансові апетити своїх підопічних і годує обіцянками зробити сильну команду через кілька років — із власних вихованців. Блажен, хто вірує. З «молодняком» у «Карпатах» теж постійно щось не клеїться. Юні таланти на дорослій «переправі» перестають прогресувати. То може не треба тішити себе ілюзіями різкого омолодження?

Як на мене, за нинішнього незавидного становища «Карпат» в інтересах їх шанувальників обом сторонам трансферної «НП» варто приборкати гординю. Перший крок до примирення могли би зробити в офісі на Вороного, 3. Одними закликами набратися терпцю і чекати ренесансу «Карпат» справи не поправиш, зі штопору не вийдеш…

Через що у «Карпатах» найшла коса на камінь…

Минулий сезон львівський клуб закінчив на 14 місці (серед 16 команд). 27 травня, перед відпусткою, генеральний директор клубу Ігор Дедишин на заміській базі «Карпат» повідомив, що через незадовільні результати всю команду буде оштрафовано, а 19 футболістів, зокрема всіх гравців основи, виставлено на трансфер. (У журналістських колах подейкували, що санкції пов’язані з критичним фінансовим становищем клубу). Спортсмени були шоковані такою звісткою. «Керівники «Карпат» показово з нас знущаються», — заявив захисник команди Ігор Ощипко. — Невже ми заслужили на таке ставлення?! Викинули на смiтник футболiстiв, якi вiддали по 6-10 рокiв, найбiльш квiтучих футбольних рокiв! Вони нехтують справжнiми «Карпатами»! Ну не можуть платити нам грошi, передбаченi контрактом. Прийдiть, пояснiть — ми все зрозумiємо. Дайте гравцям статус вiльного агента, ми пiдемо в iншi команди. Нi, вони нас шантажують, змушують працювати за меншi гроші».

Адміністрація клубу пропонувала переглянути контракти і суттєво зменшити платню. Значна частина футболістів на це не погодилася. Через це їх не взяли на тренувальні збори за кордон, а залишили тренуватися на стадіоні «Прогрес» у Львові. У міжсезоння кілька гравців покинули команду. Худоб’яка орендував російський клуб «Ростов». Кенія перейшов грати у німецьку «Фортуну», Лукас — у грецький ПАОК, Гаращенков — у маріупольський «Іллічівець», Кополовець — у закарпатську «Говерлу», Бидловський — у першолігову «Олександрію». В останній момент «Карпати» заявили Зеньова і Голодюка. Решта наполягають на виконанні раніше укладених контрактів.

А тим часом…

З ФК «Карпати», за чутками, нібито йде віце-президент Віктор Вацко, що може бути підтвердженням затяжної кадрової кризи у клубі. Причин Віктор Вацко не пояснює, лише написав у «Твіттері»: «Львове, спасибі за все! Так є, і так у житті є». Найбільш ймовірно, Віктор повернеться до роботи спортивним коментатором.

Схожі новини