Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Наші студенти братимуть спортивну Казань

У рейтингу світового студентського спорту Україна ніколи не опускалася нижче десятого місця. Була і третьою!

6 липня у столиці Татарстану стартує XXVII Всесвітня літня універсіада. У ній візьмуть участь понад 13 тисяч атлетів зі 170 країн світу. Вони змагатимуться у 27 видах спорту. Буде розіграно 351 комплект нагород. Це, по суті, другий після Олімпійських ігор світовий спортивний форум. Серед членів офіційної делегації, яка вирушає до Казані, і ректор Львівського державного університету фізичної культури, доктор педагогічних наук Євген Приступа (на фото). Перше запитання — хто має право брати участь в Універсіаді? Чи є обмеження за віком?

—Насамперед студенти, які вчаться, випускники торішні, аспіранти і загалом молоді люди у віці від 17 до 27 років включно, навіть якщо не студенти. Організатори Універсіади роблять усе від них залежне, щоб уникнути політизації студентського спорту, що не раз було у минулому. Скажімо, у Росії (тоді СРСР) Універсіа-да відбувалася лише один раз — 1973 року. На честь кожного переможця звучить не гімн країни, яку представляє, а студентський гімн “Гаудеамус”. Тобто студенти усіх країн, єднайтеся! Кожна Універсіада має свій девіз. Цього разу — “Досконалість тіла і душі”. Вперше відбудеться і велика культурна Універсіада з фестивалями музики, театру, кіно, балету...

- Як буде представлена Україна на цьому спортивному форумі?

— Назагал наша команда — 350 осіб. Оскільки це задоволення, як кажуть, недешеве, то прийнято виважене рішення. Спортсмени, які мають шанси увійти до залікової шістки, відряджаються коштом держави, а ті, хто таких шансів не має, — коштом власним, спонсорів, самого ВНЗ. З кожною Універсіадою зростає кількість спортсменів від ВНЗ Львівщини. Колись їх було три-чотири. Нині їдуть 32 особи. 23 — з нашого університету, вісім — з Політехніки (веслувальник Вергелес і хлопці-баскетболісти, які виграли Універсіаду України) і один самбіст з Франкового університету.

- А тепер — персонально. Я маю на увазі всесвітньо відомих спортсменів, переможців Олімпійських ігор. Чи беруть вони участь у цій Універсіаді? Скажімо, Яна Шемякіна...

— Провідні спортсмени усвідомлюють, що кожного року після екстремальних фізичних навантажень бути на піку спортивної форми неможливо. Відіграють ролі особисті мотиви, приватне життя. Так склалося і з провідними спортсменами, аспірантами нашого університету. Яночка Шемякіна влаштовує особисте життя, вийшла заміж. Це не означає, що закинула спорт, готується до Олімпіади в Бразилії. Олександр Усик розглядає пропозицію підписання професійного конт-ракту. Не поїде Євген Хит-ров, бронзовий призер чемпіонату Європи з боксу, якого, попри чисті перемоги, засудили і в Лондоні на Олімпіаді, і в Мінську на чемпіонаті Європи. Юля Остапчук, одна з найсильніших борчинь світу, вийшла заміж. Аня Музичук, міжнародний гросмейстер, могла б підсилити нашу шахову команду. Але календар ФІДЕ так складено, що може втратити у рейтингу...

- У яких видах спорту маємо шанси на призові місця?

— Наші українські види спорту — фехтування, стрільба, художня і спортивна гімнастика, боротьба, самбо, однозначно — шахи. Сподіваємося, не повернеться без медалі наш молодий кандидат наук важкоатлет Ігор Шимечко.

- Що можна сказати про матеріально-технічну базу Універсіади?

— Я там ще не був, але мої колеги, які побували, кажуть: нехай Лондон сховається. Татарстан — багатий край. Нафта, Набережні Човни... Грошей на нові споруди не шкодували. Збудували новесеньке селище Універсіади — студентський кампус на 12 тисяч місць. Все це стане власністю Казанського класичного університету і Приволзької академії фізичної культури. Це у нас — “плач Ярославни”. Навіщо, мовляв, євростадіон збудували? Тепер не можуть дати собі ради. У Татарстані зрозуміли, який поштовх дасть Універсіада, її унікальні споруди для розвитку не лише спорту, а й освіти і науки цього регіону.

З історії Універсіад

У різні часи всесвітні студентські спортивні змагання мали різні назви. 1924 року у Варшаві відбулися Перші всесвітні спортивні ігри. 1959 року відбулася Перша всесвітня літня Олімпіада у Турині (Італія). Виняткову роль у твердженні всесвітнього студентського спорту відіграв італієць Прімо Небіоло.

Україна почала брати участь в Універсіадах від 1993 року. Тоді Універсіада проходила в американському місті Баффало, і студентка Львівського інфізу Уляна Ковійчик здобула золоту медаль у спортивній гімнастиці.

Схожі новини