Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Ні – футболу, треба школу!»

Під таким і схожими гаслами маніфестантів відбувся Кубок конфедерацій у Бразилії

Проведення Кубка конфедерацій у Бразилії затьмарили масові протести проти надмірних витрат держави на організацію Мундіалю-2014, який має відбутися в цій країні. Багато хто, можливо, здивується, чому така футбольна нація як бразильці протестує проти організації подібних турнірів? «Вибачте, але Бразилія прокинулася!» — такою була відповідь мітингувальників на початку своїх акцій.

Прості громадяни не хочуть бути заручниками організації масштабних спортивних дійств. Під час проведення матчів Кубка конфедерацій на трибунах до початкового «вибачте» додалися вже більш гостріші написи на плакатах: «Ні футболу, треба школу!», «Чому стадіони, а не лікарні та школи?», «ФІФА go home!». Футболісти збірної Бразилії висловили підтримку маніфестантам, які вийшли на вулиці найбільших міст країни. Тоді як “король футболу” Пеле закликав не звертати уваги на протести і підтримувати збірну на стадіонах.

Крім боротьби проти скорочення витрат на медицину та освіту, громадяни Бразилії ще й прагнуть політичних змін та реальної і рішучої боротьби із корупцією в державних органах влади. А починалося все із банального підвищення вартості проїзду в громадському транспорті! Зараз же готуються питання про доцільність проведення спортивних кампаній (а Бразилія буде господарем ще й літньої Олімпіади-2016) на всенародний референдум...

Така ситуація загрожує зривом Мундіалю-2014, адже, як зізнався Генеральний секретар ФІФА Жером Вальке, у ФІФА немає резервного варіанту. Маніфестанти вже мало не зірвали півфінальний матч між Бразилію та Уругваєм. Рішучість своїх дій вони продемонстрували і під час фінального поєдинку КК біля стадіону «Маракана». Серед вимог маніфестантів — скасування приватизації стадіонів, вкладення доходів від змагань в освіту та охорону здоров’я країни, припинення «елітизації» футболу та інші. Переможець чемпіонату світу-1994 Ромаріо заявив, що Бразилія витратила на підготовку до світової першості 2014 року в два рази більше, ніж Німеччина в 2006-му і ПАР — в 2010-му. ПАР, наприклад, витратила близько 32 млрд. євро на підготовку до футбольного чемпіонату світу, а заробили, за різними оцінками, від 7,6 до 21,2 млрд. євро. На гроші, витрачені на підготовку до чемпіонату світу 2014 року, можна було побудувати 8 тисяч шкіл або купити 39 тисяч шкільних автобусів, або створити 28 тисяч спортивних майданчиків по всій країні. Ромаріо каже, що справжнім президентом Бразилії є ФІФА. «Ця організація прийшла в нашу країну, ставши державою всередині держави», — заявив Ромаріо. Ігри турніру відбудуться на 12 нових стадіонах. На їх будівництво і реконструкцію було витрачено 28 млрд. реалів (12,9 млрд. доларів — УНІАН).

Яскравим прикладом надмірних витрат стала Олімпіада-2004 у Греції. За сiм рокiв до проведення цiєї спортивної подiї її кошторис становив 1,3 мiльярда доларiв, а в 2004 роцi ця сума зросла до 14 мiльярдiв. Це пробило величезну дiру в бюджетi країни, дефiцит якого сягнув 5,6%. Що було потiм — уже вiдомо. Сьогодні Олімпійський парк закритий для громадськості, занедбаний і, здається, нікому не потрібний. Там, де змагались фехтувальники, тепер закинутий склад. Траса, що імітувала бурхливу гірську річку для змагання на каное, коштувала мільйони доларів. Штучне озеро, що постачало воду для неї, висохло. Труби розкидані по парку...

На підготовку Євро-2012 в Україні, згідно з Державною цільовою програмою, витратили майже 54 мільярди гривень коштів державного бюджету та залучених під державні гарантії, місцеві бюджети приймаючих міст вклали ще близько 4 мільярдів гривень. Разом з тим дехто говорить, що державні й приватні видатки в сумі становлять майже 100 млрд. гривень... Втім, хто не боїться витрачати гроші, так це Катар як майбутній господар Мундіалю-2022. Його гранично амбітні проекти вражають уяву. Із 12 необхідних стадіонів 9 треба будувати з нуля, а три реконструйовувати. Матч-відкриття та фінал планується провести на 70-тисячному стадіоні «Лусайль», названого на честь однойменного міста, яке ще не збудовано! Після закінчення турніру планується демонтувати деякі футбольні арени, з яких можна буде сконструювати 22 нові стадіони в інших країнах! Катар приготує для чемпіонату світу штучні хмари, які будуть відкидати тінь на поля і стадіони, захищаючи тим самим людей від палючих променів жорстокого катарського сонця. Очікується, що під Мундіаль місцеві шейхи створять... штучний острів! Вартість проекту оцінюють у 5,5 мільярда доларів. Острів з’явиться на березі Перської затоки поблизу столиці арабського емірату Дохи. На штучному утворенні пройдуть головні футбольні матчі чемпіонату світу.