Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ловися, медалько, срібна й золота!

На кадетській першості Європи українські борці та борчині здобули 13 нагород

Першість Європи з боротьби серед кадетів, яку цього року приймав чорногорський Бар, для української жіночої збірної завершився неоднозначно. З одного боку, жодна церемонія нагородження не обійшлася без присутності наших дівчат. З іншого, борчині, які за останні роки на Старому континенті здобули репутацію непереможених, у загальнокомандному заліку поступилася росіянкам... Українські ж борці вільного стилю командою вибороли «бронзу».

Єдине «ЗОЛОТО» у скарбничку жіночої “синьо-жовтої” збірної поклала Тетяна Ріжко (до 52 кг). Для перемоги над болгаркою Кашиновою (5:0) та фінкою Сітолою (6:0) броварчанці знадобився лише один період. А в фінальній сутичці росіянка Луїза Сулейманова хоча і зуміла відібрати у Ріжко два бали, та їх аж ніяк не вистачило для перемоги — 4:2, 6:0. У кроці від вершини подіуму зупинилася львів’янка Оксана Лівач (до 38 кг). Безсилими проти вихованки Олега Сазонова та ЛУФК виявилися румунка Жолтан (7:0) та болгарка Мандєва (8:0). Та, на жаль, у фіналі у тендітної львів’янки не склалася боротьба проти потужної Олександри Скіренко з Росії. Намагаючись зробити прохід у ноги, Оксана наштовхнулася на серію контрприйомів і вирвалася із захвату опонентки надто пізно, коли суддя засвідчив перемогу росіянки — 8:0.

Усі інші українсько-російські протистояння також не були на користь нашої команди. Підопічна Олександра Раковського Ольга Загайська (до 40 кг) не зуміла дотиснути Вероніку Гурскую (1:5, 3:2). Євгенія Павлова у найкращій своїй манері виграла сутички проти німкені Арніки Вендле (7:0), білоруски Ксенії Станкевич (22: 8:4) та молдаванки Тетяни Донсіли (2:0, 5:0). Однак усі сподівання на перемогу вихованки Геннадія Кирпиньова та Олега Сазонова перекреслила Надія Соколова (2:4, 0:3). У ранзі чинної чемпіонки континенту та світу приїхала до Чорногорії Олена Кремзер (до 46 кг). Здавалося, суперниці талановитої херсонки віддавали їй бали ще до початку сутички. Та навіть у фіналі мало хто з глядачів поставив би на перемогу Зайнаб Магомедової, яка перший період цілком і повністю відала українській візаві — 0:4. Однак незадовго до завершення сутички росіянка провела блискавичний кидок через груди, який і приніс Росії чергове «золото». Володаркою ще одного «срібла» стала харків’янка Анастасія Шустова (до 70 кг), яка не встояла проти росіянки Аріни Бабкіної (0:2, 0:7).

“Бронзовим” став похід на Чорногорію для Анастасії Боженко (до 56 кг). У півфіналі вихованка Володимира та Олександра Раковських поступилася майбутній чемпіонці — норвежці Граце Буллан (6:4, 4:10). А ось у «бронзовій» дуелі проти австрійки Катрін Матіс учениця Львівського училища фізкультури залишила заключне слово за собою — 6:3, 0:2. У категорії до 49 кг Мар’яна Колос розпочала чемпіонат з того, що декласувала азербайджанку Шанам Ахмадову (8:0). Та згодом її переможний поступ зупинила фінська борчиня Ваккіла (0:1, 2:2). Оговтавшись після цього неприємного сюрпризу, титулована львів’янка легко відібрала «бронзу» у німкені Луїзи Спрінгман (2:0, 5:0).

«Мабуть, у світі боротьби багато кому набридло, що фінали першостей Європи відбуваються виключно за участі українок та росіянок. Тому, щоб «популяризувати» боротьбу в інших країнах Європи, судді намагалися протягнути у вирішальні сутички борчинь, які нерідко поступалися класом фавориткам. Однією з жертв суддівських ігор стала наша Христина Колос, — зітхає тренер Олег Сазонов. — Фінці Ваккілі Феміда дала «зелене світло» і у фіналі. Однак росіянка Аліна Казимова на останніх секундах пішла у захват і кинула суперницю на килим — судді тут уже нічого не могли вдіяти. Ми ж планували щонайменше три золоті медалі. Окрім Ріжко, перемагати повинні були Колос та Кремзер. Однак цього разу спортивне щастя відвернулося від нас. Хочеться сподіватися, що вже згодом на першості світу візьмемо своє».