Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Резонансні трансфери «Шахтаря»

Замість Фернандіньйо у стані чемпіона з’явилися Веллінгтон та Воловик.

Після восьмирічних виступів в Україні покинув «Шахтар» один із лідерів клубу, 28—річний бразилець Фернандіньйо, який за домовленістю між клубами продовжить кар’єру в англійському «Манчестер Сіті». Натомість новачками команди Мірчі Луческу стали 21—річний бразильський нападник Веллінгтон та 27—річний захисник донецького «Металурга» Олександр Воловик.

Фернандіньйо влітку 2005 року став новачком «Шахтаря», перейшовши з бразильського клубу «Атлетіко Паранаенсе». Відтоді у складі гірників він провів у чемпіонатах 184 гри, забивши 31 гол, при цьому Фернандіньйо 6 (!) разів ставав чемпіоном, а у 2008 році був визнаний кращим гравцем України. Гендиректор «Шахтаря» Сергій Палкін так прокоментував цей гучний трансфер: «Ми зупиняємося на сумі 40 мільйонів євро замість декларованих раніше 50 мільйонів тільки заради того, щоб у «Манчестер Сіті» запропонували Фернандіньйо хороший особистий контракт». Ось думка з цього приводу самого футболіста: «Визначальним фактором була збірна Бразилії, можливість грати в ній відіграла велику роль у моєму рішенні змінити клуб».

Новачок гірників Веллінгтон перейшов до «Шахтаря» з бразильського «Флуміненсе», з яким минулого року став чемпіоном країни і підписав з донецьким клубом п’ятирічний контракт. В активі молодого новачка донеччан вже три гри у складі національної збірної Бразилії.

Трансферна вартість гравця становить 9 мільйонів євро. Вчора, 10 червня, підписав чотирирічний контракт— з «Шахтарем» і захисник Воловик, який родом з Красилова. У складі донецького «Металурга» Олександр виступав з 2007 року, провівши у лізі 134 матчі і забивши сім голів, у тому числі п’ять у минулому чемпіонаті.

Нігерійський захисник «Динамо» Тайво, права на якого належать італійському «Мілану», за словами його агента, має намір під час літнього міжсезоння покинути столичний клуб. Інший захисник «Динамо», Петров, якого у минулому сезоні орендувала «Говерла», швидше за все, продовжить кар’єру в київському «Арсеналі».

Продовжує підсилюватись «Ворскла», яка підписала попередній контракт з атакуючим півзахисником Олегом Міщенком, який у минулому чемпіонаті виступав за «Говерлу» (25 ігор — 3 голи).

Наставник «Волині» Віталій Кварцяний, який в останніх трьох турах минулого сезону виконував обов’язки головного тренера, став повноцінним керманичем волинян, підписавши новий дворічний контракт. Завершились контракти у румуна Сілвіу Ізворану (30 ігор — 1 гол), серба Саші Стевіча (40 — 2) та оренда у нігерійця Абайомі Овонікоко (15 — 1), які покинули вже «Волинь». Немає у Луцьку і бразильського нападника Рамона Лопеса (39 — 4), який підписав дворічний контракт з болгарським «Левскі», хоча, за словами Кварцяного, до бразильця будуть претензії, бо у нього ще чинна угода з українським клубом.

Вчора Апеляційний комітет ФФУ мав вирішити подальшу долю «Кривбаса», який не погодився з рішенням про відкликання ФФУ його атестата на участь у новому сезоні. Як раніше говорив перший віце—президент ФФУ Сергій Стороженко, апеляція повинна містити банківські гарантії, рахунок, на якому є гроші, інформацію про бізнес—проекти та іншу документацію, що підтверджує фінансову спроможність клубу. Якщо «Кривбас», який за підсумками сезону зайняв сьоме місце, покине прем’єр—лігу, його місце займе «Говерла», що фінішувала на 15—му місці.

Схожі новини