Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Неочікуваний розгром Чорногорії

У ювілейному, 200-му матчі «синьо-жовті» здобули одну із найяскравіших перемог

Національна збірна України, здобувши сенсаційну розгромну перемогу у Подгориці над збірною Чорногорією — 4:0, суттєво збільшила свої шанси на вихід до фінальної стадії чемпіонату світу-2014. Підопічні Михайла Фоменка зуміли завдати першої і болючої поразки лідеру підгрупи на очах їхніх уболівальників, сповна взявши реванш за домашню минулорічну поразку.

Перед ГРОЮ з чорногорцями до переповненого лазарету української збірної додався і захисник Хачеріді, який, про всяк випадок, перебував серед запасних.

Тож Михайло Фоменко змушений був відрядити у центр захисту капітана збірної Тимо-щука, а на лівому фланзі оборони змушений був діяти ще один номінальний півзахисник Гусєв. У центрі ж поля дебютував у стартовому складі «синьо-жовтих» Едмар.

Дебют гри був за гостями, які більше контролювали м’яча і створили декілька небезпечних моментів біля воріт господарів, але ударам Коноплянки, Ротаня бракувало влучності. Господарі поступово вирівняли гру, і вже Кецоєвіч у падінні ледь не відкрив рахунок. Реальну ж нагоду змінити нулі на табло стадіону втратив капітан чорногорців і нападник «Ювентуса» Вучініч, який виходив на побачення з П’ятовим, але влучив у штангу. Згодом Ярмоленко пробив після паса Зозулі, але й його удар прийняла на себе стійка воріт. Чорногорці продовжували збільшувати напругу біля воріт П’ятова, який в одному з епізодів рятує команду, парируючи удар Вучініча. У компенсовану ж хвилину першого тайму Зозуля не стримав емоцій і побачив червону картку за удар ліктем захисника Божовіча, який перед цим провокаційно зіграв проти Романа.

Під час перерви тренери нашої збірної зуміли знайти відповідні слова до своїх підопічних, яким потрібно було грати і «за Зозулю». В дебюті другого тайму Божовіч не зумів приборкати дальній удар Ярмоленка, а Гармаш, опинившись біля воріт, холоднокровно переграв і воротаря, і захисника — 1:0. Потім німецький арбітр Грьофе «вирівняв» склади, вилучивши з поля Волкова, і другий гол у ворота чорногорців не забарився. Коноплянка після паса Ярмоленка в один дотик чітко пробив низом, знявши сумніви з переможця матчу. Господарі ще більше занервували і тепер вже самі залишились у меншості — після вилучення досвідченого Павічевіча.

І під завісу гри «синьо-жовті» за палкої підтримки своїх уболівальників провели ще два голи. Спочатку Федецький правим флангом зробив вилазку до воріт і красивим ударом застав зненацька Божовича. Услід за Гармашем та Федецьким свій перший гол у складі збірної провів і «джокер» Бе-зус. Динамівець, вийшовши на поле у компенсований (!) час, на швидкості красиво обіграв розгублених оборонців і пробив у дальній кут чорногорських воріт — 4:0!

Для збірної України перемога з великим рахунком над чорногорцями стала за всю історію «синьо-жовтих» лише четвертою гостьовою. Раніше українці громили на полях суперників збірні Андорри (6:0, 2009 р.), Туреччини (3:0, 2004 р.) та Люксембургу (3:0, 2006 р.).

Результат іншого матчу: Молдова — Польща — 1:1 (Сидоренко, 37 — Блащиковскі, 7). Наступні ігри відбудуться 6 вересня: Англія — Молдова, Польща — Чорногорія та Україна — Сан-Марино.

Михайло ФОМЕНКО, головний тренер збірної України:

«Можливо, добре, що вилучення сталося перед свистком на перерву. Був час поговорити з хлопцями, перебудувати тактику і вказати їм подальші дії. Вдалося перебудувати гру, і це принесло результат. Я б не сказав, що збірна Чорногорії — слабка команда. Просто кожна команда грає так, як їй дозволяє суперник. Ми лише за втраченими очками зрівнялися з Чорногорією. Кожна гра для нас буде як остання».

Володимир ДАНИЛЮК, заслужений тренер України:

«Молодці наші гравці, що зуміли здобути таку важливу перемогу. У футболі, як і в інших сферах життя, треба мати щастя. Добре, що нам не забили, а потім і гол не зарахували. Потішили своїми діями гравці лінії атаки, особливо Коноплянка. Треба віддати належне і тренерському штабові Михайла Фоменка, при якому спостерігаємо зовсім іншу гру нашої збірної».

Становище команд групи H

І В Н П М О

1. Чорногорія 7 4 2 1 14-7 14

2. Англія 6 3 3 0 21-3 12

3. УКРАЇНА 6 3 2 1 10-4 11

4. Польща 5 2 3 1 12-7 9

5. Молдова 7 1 2 4 4-11 5

6. Сан-Марино 6 0 0 6 0-29 0

«Перед рідними уболівальниками наша команда зазнала краху...»

Поразку від України у Чорногорії називають «великою раною». Але вірять, що до матчу з Польщею вона заживе

Аскольд ЄРЬОМІН, Будва, Чорногорія

«Були у збірної Чорногорії великі матчі, в тому числі історичні, але, ймовірно, мало який з цих матчів був настільки важливим, як зустріч із українцями на стадіоні «Под Горіцом», — констатувала чорногорська газета Dnevne vijesti. Відповідно, ажіотаж перед матчем був величезний! Як повідомляє місцева преса, біля кас стадіону в Подгоріці утворилася велика черга («хоча не було інцидентів, як у березні, коли продавали квитки на матч із англійцями»). Квитки по 10 і 30 євро «на чорно» продавали по 50 і 100… Великий ажіотаж поступився місцем великому розчаруванню. «Свій 50-ий, ювілейний матч чорногорська футбольна збірна добрим словом не згадає, — написала після поєдинку з українцями місцева газета Dan. — Перед рідними уболівальниками наша національна команда зазнала краху — найважчого за сім років свого існування».

«Вихованці Михайла Фоменка не лише взяли у «червоних» реванш за поразку в Києві, а й дали їм футбольний урок, — продовжує Dan. — Тепер для Чорногорії навіть участь у матчах плей-оф під питанням. Нам іще грати у Лондоні й Варшаві, а також удома проти Молдови. Три складні поєдинки, у яких, коли хочемо одне з перших двох місць, ми повинні грати на перемогу… Буде важко: кульгає ігрова дисципліна, маємо червоні картки і ушкодження Йоветіча…».

Чорногорські футболісти після матчу з українцями від спілкування з пресою відмовилися. Виняток — найбільша зірка «хоробрих соколів», гравець туринського «Ювентуса» Мірко Вучініч. Саме він у першому таймі мав прекрасну нагоду відкрити рахунок, але влучив у стійку наших воріт… «Ми не реалізували свої шанси, — визнав у розмові з кореспондентом газети Dan Вучініч. — Якби я забив за рахунку 0:0, усе пішло б інакше… За таку поразку виправдань нам немає. Звісно, ми рано залишилися без Йоветіча, але ж збірна — це не один чи два виконавці. Провина за результат лежить на нас усіх — від мене до голкіпера Божовіча. Полегшує ситуацію те, що Польща у Молдові зіграла тільки 1:1. Часу до вересня достатньо, аби зібратися й спробувати перемогти поляків».

Своєю чергою, усю вину за розгромну поразку від України взяв на себе головний тренер чорногорців Бранко Брновіч. «Після того, як українці забили гол, я припустився помилки, — цитує Брновіча газета Pobjeda. — Я мусив замінити Волкова, який нервував. Я це бачив, але думав, що Волков заспокоїться, коли поверну його на позицію захисника… Якби ми виграли, то могли фінішувати навіть на першому місці в групі. Утім, боротимемося до кінця — в останніх трьох матчах хочемо набрати щонайменше шість очок. У Польщі підемо на перемогу. Знаю, що після такої поразки це звучить дивно, але маємо команду, котра може повернутися в боротьбу». На думку Брновіча, у відбірній групі H «до останнього матчу не буде відомо, хто перший, а хто другий і третій».

«Після першого тайму ми мали 0:0 і на гравця більше. Наприкінці матчу — 0:4 і на гравця менше. Дивної і важкої поразки зазнала Чорногорія від України. І справа не лише в результаті», — аналізує газета Dnevne vijesti.

«Команда Брновіча, — пише видання, — зазнала психологічного удару, оговтатися після якого їй буде важко. Якщо зможе, то доведе, що є великою командою. Черговий іспит — у Польщі 6 вересня. Так чи інакше, поразка від України, найбільша на своєму полі і найбільша у відбірних матчах (до того ж тоді, коли «соколи» були «нагорі»), матиме важкі наслідки. Чорногорія і надалі бореться за місце на Мундіалі, поряд із Англією та Україною, — але тепер має велику рану, яку повинна зализати… Чорногорія потрапила в ту саму пастку, в якій недавно опинилися поляки. Вони добре зіграли з Англією на своєму стадіоні, вибороли нічию 1:1, — а потім отримали нокаут від українців… Аналізуючи катастрофічний другий тайм, треба звернути увагу на перший. У ньому українці теж грали краще від Чорногорії, попри великий шанс, який мав Вучініч на 21-й хвилині. Хлопці Фоменка точно знали, чого хочуть. Їм потрібна була перемога, і вони зі старту пішли її здобувати. Натомість Чорногорія так і не визначилась. Якщо її метою був захист і пресинг, то в гостей однозначно було забагато вільного простору. Якщо наші хотіли грати в нападі, то, знову ж таки, не виходило… Українці чудово використали свою перевагу в класі, яку мали також і внаслідок відсутності з різних причин у складі чорногорської збірної Дрінчіча, Савіча (в другому таймі також Йоветіча) та інших кваліфікованих виконавців. Проблема найгостріше відчувалася у середині поля».

Схожі новини