Передплата 2024 «Добра кухня»

«Жодна гра не є легкою. Особливо проти України…»

У Чорногорії відзначають, що наша збірна «сильно грає у гостях». І водночас уже мріють про перше місце у групі…

Сьогодні, у поєдинку проти збірної Чорногорії в рамках відбору до чемпіонату світу-2014, національна збірна України в Подгориці продовжить боротьбу за путівку до бразильського футбольного форуму. Виведе суперників на поле стадіону «Под Горіцем» німецький арбітр Мануель Грьофе (початок матчу — о 21.30, телеканал «Інтер»). Підопічним Михайла Фоменка у грі проти лідера підгрупи втрачати очки не можна.

До СКЛАДУ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕЛЕГАЦІЇ, яка вчора прибула до столиці Чорногорії, Фоменко включив 22-х футболістів. Особливі кадрові проблеми у надважливому для українців поєдинку виникли в лінії оборони. Шевчук отримав ушкодження у товариській грі з Камеруном, а Кучер ще не встиг відновитися після травми. Залишились вдома і Морозюк, у якого рецидив давньої травми, та Дедечко, який зазнав ушкодження. Тож залишилось лише п’ятеро (!) номінальних захисників — Ракицький, Хачеріді, Федецький, Селін та Бутко, причому двоє останніх у цьому році ще не виступали за збірну, а перші двоє отримали ушкодження у матчі із Камеруном. Не поїхали на матч з чорногорцями воротар Коваль, у якого лікарі діагностували ангіну, півзахисники Богданов та дискваліфікований Степаненко.

Нагадаємо, з чорногорцями наша збірна зустрічалася лише одного разу — 16 жовтня минулого року у Києві, коли «синьо-жовтих» за відсутності тоді головного тренера Олега Блохіна очолював Андрій Баль. Тоді, після влучного удару Дам’яновича, перемогу з рахунком 1:0 святкували підопічні Бранка Брновіча. Після недавньої гри з камерунцями Фоменко зазначив, що тепер знає, що потрібно виправляти. А тому варто сподіватися, що матч у Подгориці його підопічні проведуть вдаліше.

Ювілейні матчі національної команди України

Прем’єрна гра «синьо-жовтих» відбулась 29 квітня 1992 року, коли в Ужгороді українці у товариській грі поступились угорцям з рахунком 1:3.

Її п’ятдесятий поєдинок відбувся 31 березня 1999 року у Києві, з ісландцями у рамках відбору до чемпіонату Європи. Він завершився внічию — 1:1.

Сотий поєдинок Україна провела 5 червня 2004 року у Франції. Там, у товариському протистоянні, її гравці програли — 0:1.

У наступному ювілейному, 150-му, матчі наша збірна нарешті перемогла: 19 листопада 2008 року — у Дніпропетровську у товариській грі з норвежцями — 1:0.

Раніше збірна України 7 червня проводила два матчі і жодного разу не програла: у 1997 році у Києві з Німеччиною була нічия 0:0, а 2003 року у Львові українці у напруженій боротьбі здолали збірну Вірменії — 4:3.

Від домашнього матчу проти українців (він відбудеться у п’ятницю, 7 червня) у Чорногорії очікують дуже багато. Ще б пак, адже, як пише місцева газета Dnevne novine, чорногорський футбол переживає нині «блискучі часи». Очевидно, такий висновок у Чорногорії зробили після того, як «хоробрі соколи» (так пафосно тут називають футболістів збірної) ледь не пробилися на Євро-2012, поступившись у матчах плей-оф збірній Чехії. Та й нинішній відбірний цикл, до Мундіалю-2014 у Бразилії, лідери групи Н проводять вдало. «Перемога у п’ятницю поставить нас у суперпозицію, — заявив півзахисник чорногорської збірної, її ветеран Бранко Бошковіч. — Натомість українців залишить без надії».

«Найважливіше, аби в нас не було проблем зі складом, аби футболісти не отримали пошкоджень, які можуть змінити план на гру, — розповів виданню Dnevne novine 32-річний хавбек віденського «Рапіда», для якого матч із українцями стане 23-ім у футболці збірної Чорногорії. «Після нашої осінньої перемоги в Києві збірна України навесні «ожила», тож вона повернулася у боротьбу за місце на Мундіалі, — вважає Бошковіч. — У матчі з Україною маємо бути розумні, терплячі, обережні, готові витримати усі 90 хвилин. Треба не втрачати концентрації біля своїх воріт — добрий захист є ключем до успіху в цьому матчі. Але не класичний захист! У нас з’явиться простір в атаці, а в нападі маємо висококласних виконавців, чия індивідуальна майстерність допоможе нам вразити ворота українців. Загалом, у нинішньому відборі збірна Чорногорії на правильному шляху. Граємо у хороший футбол, не боїмося суперників».

«Ударними списами» чорногорської атаки головний тренер белградського «Пар­тизана» Вук Рашовіч назвав двох головних зірок наших суперників — Мірко Вучініча з «Ювентуса» і Стевана Йоветіча з «Фіорентини» (його вже також хоче купити «Юве»). Утім, за словами Рашовіча, важливо, аби збірна Чорногорії зіграла у колективний футбол. «Якщо в захисті й середній лінії чорногорці прикриватимуть один одного, — розповів Рашовіч газеті Pobjeda, — то в нападі Вучінічу та Йоветічу буде легше». Загалом, за словами Рашовіча, гра збірної Чорногорії у цьому відбірному циклі стала «приємною несподіванкою». Головний тренер «хоробрих соколів» Бранко Брновіч (на фото), вважає Рашовіч, «відмінно скомпонував команду, яка протягом тривалого часу демонструє якісний футбол».

Заслуги Бранко Брновіча відзначає у розмові з кореспондентом видання Pobjeda і батько Вука Рашовіча — колишній футболіст дортмундської «Боруссії» Бранко Рашовіч. За його словами, не виключено, що у групі Н чорногорці фінішують першими, — «оскільки Чорногорія має кількох надзвичайно кваліфікованих гравців». Якщо чорногорці продовжать грати «у такому ж ритмі», припускає Рашовіч-старший, то «ніщо не є неможливим». Експерт виключає, що після осінньої перемоги над Україною у Києві Чорногорія у домашньому матчі 7 червня може «розслабитися», мовляв, перемога вже у кишені. (На думку місцевих спортивних журналістів, саме недооцінка суперника завадила «хоробрим соколам» у листопаді 2011 року пройти у матчах плей-оф чехів). «До цього не дійде, я впевнений, — каже Бранко Рашовіч. — Ані Брновіч цього не допустить, ані футболісти. Проти Чехії сталося те, що сталося, але чорногорці вивчили цей урок і не повторять своєї помилки. Жодна гра не є легкою, особливо проти України, яка традиційно сильно грає у гостях. Аби зіграти на найвищому рівні, господарі поля повинні провести матч із українцями на максимумі своїх можливостей».

Становище команд групи H

І В Н П М О

1. Чорногорія 6 4 2 0 14:3 14

2. Англія 6 3 3 0 21:3 12

3. Польща 5 2 2 1 11:6 8

4. УКРАЇНА 5 2 2 1 6:4 8

5. Молдова 6 1 1 4 3:10 4

6. Сан-Марино 6 0 0 6 0:29 0

Сьогодні у нашій групі відбудеться ще одна гра: збірна Молдови прийматиме збірну Польщі.

А тим часом...

Виконком Федерації футболу України затвердив місця проведення домашніх матчів збірної України до кінця поточного року.

14 серпня у Києві відбудеться товариська гра проти збірної Ізраїлю;

6 вересня — відбірна гра на «Арені-Львів» проти збірної Сан-Марино;

10 вересня — у Києві відбірна гра проти збірної Англії;

11 жовтня — у Харкові відбірна гра проти збірної Польщі.

Схожі новини