Передплата 2024 «Добра кухня»

Нові рекорди Мхитаряна

«Волинь» при Кварцяному нарешті забила, але знову не перемогла

Кращий бомбардир чемпіонату Генріх Мхитарян, оформивши дубль у домашньому матчі «Шахтаря» проти «Таврії», поліпшив рекорд ліги за кількістю голів за сезон — 24 (!) м’ячі. Наближається до своєї першої срібної вершини «Металіст», який «згасив» в гостях «Зорю» — 3:1. «Динамо» задовольнилося скромною перемогою над «Іллічівцем» — 1:0, а «Волинь» під керівництвом нового-старого керманича Віталія Кварцяного не зуміла вдома здолати столичних канонірів — 1:3. У Полтаві не потішила вболівальників і «Ворскла», яка у 500-му для себе ліговому матчі програла донецькому «Металургу» — 0:1.

Долю матчу на «Донбас Арені» було вирішено ще у першому таймі, коли м’яч тричі побував у воротах «Таврії». Першим відзначився дальнім ударом Дуглас, почин якого підтримав його земляк Тейшейра. Потім свій перший гол у складі «Шахтаря» провів ще один бразилець Майкон, який скористався пасом досвідченого Шевчука. Після перерви понад 31 000 глядачів стали свідками історичної події. Вірменський легіонер донецького клубу Мхитарян покращив рекорд ліги, який протримався 10 (!) років. Раніше по 22 голи за сезон забивали динамівці Ребров (1997/98) та Шацьких (2002/03).

Цього разу Генріх спочатку реалізував свою вилазку до штрафного Кахрімана і пробив у дальній кут. А згодом заробив пенальті і сам же його реалізував — 5:0! Оформивши свій 6-й (!) дубль за сезон, Мхитарян стає четвертим співавтором ще одного рекорду ліги, який належав Леоненку («Динамо», 1992/93), Авакову («Торпедо», 1994/95) та Шевченку («Динамо», 1997/98). Переможна серія «Шахтаря» над «Таврією» зросла до 10 ігор, а безпрограшна домашня гірників — до 21 гри: 19 перемог та 2 нічиї.

Героєм матчу у Луганську став аргентинський легіонер «Металіста» Соса, який оформив свій перший дубль у лізі. Втретє м’яч побував у воротах «Зорі» після того, як Шав’єр реалізував пенальті, яке заробив Девіч. У складі господарів гол престижу провів івуарієць Болі, пробивши під гострим кутом у незахищені ворота.

Перемогу «Динамо» приніс влучний удар Аруни, який, скориставшись відскоком м’яча, пробив низом повз Худжамова. Кияни забивають на своєму полі вже 23 гри поспіль — 50 м’ячів.

У Полтаві донецький «Металург» вирвав перемогу на 5-й (!) компенсованій хвилині — після удару головою захисника Воловика. Після цього був вилучений з поля і незадоволений рішенням арбітра албанський капітан «Ворскли» Даллку. Він уже п’ятий раз у лізі бачить перед собою червону картку і став співавтором антирекорду чемпіонатів серед усіх легіонерів.

Родзинкою матчу «Волинь» — «Арсенал» стало повернення на тренерський місток волинян Кварцяного. Перед початком нинішнього сезону він тренував «Кривбас», а потім керував діями гравців запорізького «Металурга». «Погоду» у цій грі зробили екс-гравці «Волині». Шарпар у падінні головою красиво пробив під поперечину, а потім дубль у воротах Неділька оформив Аржанов. Від поразки з великим рахунком господарів врятував Суботіч, який пробив головою у порожні ворота. Тим самим перервав безгольову серію «Волині», яка тривала 596 (!) хвилин. Безвиграшна ж серія волинян зросла до 11 (!) ігор. Тепер на команду Кварцяного чекає надважливий матч в Ужгороді.

Учора відбулися інші матчі 28-го туру: «Кривбас» приймав «Говерлу», «Чорноморець» — запорізький «Металург», а «Карпати» — «Дніпро».

Тим часом визначилися учасники фінального матчу Кубка України, який відбудеться 22 травня у Харкові на ОСК «Металіст». «Чорноморець», здобувши домашню вольову перемогу над «Дніпром» — 2:1, після 19-річної перерви втретє у своїй історії пробився до фіналу. «Морякам» доведеться протистояти «Шахтарю», який, здолавши в гостях «Севастополь» — 4:2, третій рік поспіль боротиметься за почесний кубковий трофей.