Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Карлсен і Крамник не робили помилок. Я переграв їх, знаходячи кращі ходи»

На турнірі претендентів у Лондоні Василь Іванчук здолав обох переможців цих змагань

—Тільки на кілька днів повернувся додому львівський гросмейстер Василь Іванчук, що брав участь у турнірі претендентів, який завершився у Лондоні. Василь знову пакує валізу, щоб вилетіти

в Сочі, де 7 квітня стартує командний чемпіонат Росії. За підсумками турніру в Лондоні, право зіграти матч із чемпіоном світу індійцем Анандом завоював Магнус Карлсен (Норвегія). Іванчук посів сьоме місце, але відзначився на фініші виграшами в обох переможців турніру — Карлсена

і росіянина Крамника.

На запитання “ВЗ” Іванчук відповів телефоном.

Пане Василю, судячи з голосу, не робите трагедії з того, що посіли місце у другій половині турнірної таблиці?

— Яка трагедія?! Це був турнір найсильніших шахістів світу, з якими приємно було змагатися. Мені вдалося завдати поразки обом переможцям, а це було дуже непросто. Вони не робили помилок, якими іноді грішать навіть найсильніші: я переграв їх за шахівницею, знаходячи кращі ходи. Партія з Карлсеном тривала понад 90 ходів, з Крамником — трохи менше. Тобто суперники вперто шукали порятунку, але не змогли цього зробити. Такі перемоги приносять велике задоволення.

- У цьому циклі змагань за найвищий шаховий титул переміг лідер світового рейтингу Карлсен. Вважаєте його перемогу закономірною?

— У Лондоні за перше місце боролися вісім шахістів, кожен з яких старався як міг. Це був турнір, де рахувалося тільки перше місце. Воно дісталося Магнусу, але я єдиний, хто відібрав у нього півтора очка (сміється)…

- Знаю, що любите щодня прогулюватися перед партією...

— У Лондоні було досить тепло і сухо, зовсім не те, чим мене зустрів Львів. Тож я міг гуляти на свіжому повітрі.

- Зараз відлітаєте на командний чемпіонат Росії. За яку команду і з ким будете там виступати?

— Не вперше граю в російському чемпіонаті: раніше це були команди Саранська та Санкт-Петербурга. Тепер мене запросили за команду Саратова. Разом зі мною будуть також члени української збірної Павло Ельянов (Харків) та львів’янин Андрій Волокітін, ряд сильних російських гросмейстерів. Так виглядає, що можемо боротися за титул чемпіона.

- Цього року вперше не поїдете на Кубу, де шість разів перемагали в турнірі пам’яті Рауля Капабланки...

— Спортивний календар настільки насичений, що не зможу побувати на Кубі, де мені подобається виступати. Попереду три турніри із серії Гран-прі, тому мушу вибирати.

- Коли ж відпочиваєте?

— Гра приносить мені задоволення, особливо зі сильними суперниками. Десь поміж турнірами знайдеться час і на відпочинок.