Передплата 2024 «Добра кухня»

Мессі-овечка став Мессі-яструбом

Лео уже давно не той скромний хлопчик, який у роздягальні «Барси» ледве діставав до вішаків...

Футбольний світ не втомлюється фіксувати рекорди Ліонеля Мессі. Ще два досягнення аргентинського унікума відзначила Міжнародна федерація футбольної історії і статистики. 2012 року нападник «Барселони» з 50 голами у 37 матчах переміг у номінації “найефективніший бомбардир національних чемпіонатів”. Мессі забивав у першості Іспанії 1,35 гола за гру (показник португальця Криштіану Роналду з мадридського «Реала» — 1,21 гола за матч). Мессі переміг 2012 року в номінації “найкращий бомбардир світу”. На міжнародній арені за збірну Аргентини й “Барселону” Мессі забив 25 голів. “Золотий м’яч” здобув чотири рази поспіль. Він перший, кому це вдалося. 25-річного Мессі вже ставлять на одну дошку з футбольними геніями минулого, бразильцем Пеле і аргентинцем Марадоною... Водночас про те, яким Лео Мессі є поза смарагдовим газоном, відомо мало.

Хотів одну книжку прочитати, але й ту до кінця не осилив...

Екс-наставник “Барселони” Хосеп Гвардьола колись порадив журналістам: “Не пишіть про Мессі, не говоріть про нього. Натомість дивіться, як він грає”. Справді, Мессі зовсім не є знахідкою для ЗМІ, які понад усе люблять скандали. От Зінедін Зідан чи Криштіану Роналду — інша справа! Перший у фінальному матчі Мундіалю італійця Матерацці головою у живіт вдарив (помстився за ображену сестру), другого, хоч уже начебто має постійну подружку-росіянку, обожнюють дівчата-тінейджери усього світу... А Мессі? Медіа розповідають про гучні трансфери, а Лео усю футбольну кар’єру провів у “Барселоні”, і йти з неї не збирає-ться. Мессі не знає про те, що зірці його масштабу незле було би мати татуювання, користуватися гелем для волосся і довірити вирішення усіх проблем своїм менеджерам...

У газетних інтерв’ю Мессі — лише банальні фрази про високі амбіції, бажання завжди вигравати і про те, як йому подобається футбол... Щоправда, одного разу Ліонель таки розважив читачів. Зізнався, що за все життя намагався прочитати лише одну книжку — біографію Марадони. Але й ту до кінця не осилив...

«В Іспанії він тільки працює. Живе в Аргентині»

Фінансові інтереси Ліонеля представляє його батько, Хорхе Мессі. Саме батько 12 років тому прилетів із Ліонелем із аргентинського Росаріо до Барселони, аби обговорити умови вступу талановитого хлопчика до футбольної школи знаменитого клубу. Однією з таких умов була купівля хворобливому тоді Ліонелю за рахунок “Барси” гормонального курсу лікування — за 900 доларів на місяць. Мессі, на відміну від Марадони й Криштіану Роналду, походить не з бідної родини (Хорхе — інженер). Але для Аргентини, де тоді вирувала економічна криза, це були великі гроші.

Нині, коли Лео заробляє у “Барселоні” близько 12 мільйонів євро на рік, і вдвічі більше одержує від спонсорів, Хорхе надалі є його фінансовим менеджером. Вони подібні з Лео як дві краплі води. І нерозлучні. Влаштували собі “маленьку Аргентину” в Кастельдефельсі, приморському містечку, в якому охоче купують вілли іноземні футболісти “Барси”. Лео живе там у розкішному будинку в оточенні рідних людей — з батьком під одним дахом, із братом по сусідству. За першої ж нагоди їздить в Аргентину, де живе його мати. Саме в Аргентині Ліонель знайшов собі дружину, Антонеллу Рокуцці, яка нещодавно народила сина. “Ніщо у домі Мессі не нагадає тобі, що ти в Барселоні. Ліонель в Іспанії тільки працює, а живе він в аргентинському Росаріо”, — розповів колись знайомий родини Мессі в інтерв’ю газеті El Pais. Сам Мессі казав, що в колі його приятелів найбільша халепа — це почати говорити з іспанським акцентом. Хто перестає розтягувати слова на аргентинський манер, на того чекають кпини друзів... Ліонель говорить з таким самим “заспівом”, як це роблять у Росаріо, і пишає-ться цим.

«Кожен фол на Мессі — мало не замах на футбол...»

Образ “хорошого хлопця” допомагає “продавати” Мессі як іміджмейкерам “Барселони”, так і маркетологам “Адідас” та інших відомих компаній, що заробляють на Мессі. Саме ці іміджмейкери створили легенду про Лео як про скромного футбольного генія, практично позбавленого недоліків. Одначе маленький худенький хлопчик уже виріс, і багато в чому змінився.

“Мессі вже пояснює головному тренеру, що той не тих гравців поставив у напад, — пише польський футбольний експерт Павел Вількович. — Розповідає молодим форвардам, хто в команді старший. Заздрить голам своїх партнерів. Мессі навіть заблокував купівлю “Барселоною” молодого голкіпера, котрий згодом міг би прийти на зміну Віктору Вальдесу. А все тому, що нинішній другий воротар команди, 37-річний Пінту, — найбільший приятель Мессі... Ми надалі сприймаємо Лео як овечку, а він уже став яструбом. Ми роздали їм ролі: Мессі хороший, а Криштіану Роналду — поганий... Не тільки фанати “Реала”, що називають Мессі “карликом на допінгу” (натякаючи на гормони росту, які Лео приймав у дитинстві), мають відчуття, що трохи передаємо куті меду. Кожен фол на Мессі трактуємо мало не як замах на футбол. Забуваючи, що це контактний вид спорту, і що за часів Марадони не бракувало гравців, які полювали на його ноги. Але Дієго якось давав собі з цим раду...

Гвардьола розумів, що в “Барсі” може бути тільки один король, і робив усе, щоб задовольнити Мессі. Якщо хтось не визнавав його лідерства в команді, то йшов із неї (наприклад, Анрі чи Ібрагімовіч). Наставник збірної Аргентини Алехандро Сабелла уже зрозумів, що Мессі має бути в центрі уваги. Тренер не запрошує до збірної Карлоса Тевеса, єдиного футболіста, якого аргентинські вболівальники полюбили сильніше, ніж Мессі. І це спрацьовує: Мессі в збірній дедалі більше нагадує того, якого знаємо за грою у “Барселоні”.

Схожі новини