Передплата 2024 «Добрий господар»

Голкіпер «Карпат» зробив собі подарунок на іменини

У заключному матчі року львівські «Карпати» продовжили домашню виграшну серію, здолавши полтавську «Ворсклу» з рахунком 2:0. А «Шахтар», перемігши на виїзді з таким же рахунком «Кривбас», пішов на зимову перерву у Прем’єр-лізі у статусі зимового чемпіона.

«Динамо» здобуло вольову гостьову перемогу над «Говерлою» — 4:2 і впритул наблизилося до «Дніпра». А він, своєю чергою, спромігся лише на виїзну у нульову нічию з донецьким «Металургом». Запорізький «Металург» на своєму полі з рахунком 1:3 поступився «Металісту».

Порівняно З МИНУЛИМ туром і в «Карпатах», і у «Ворсклі» змінилися воротарі — місця у «рамках» зайняли Мисак та Казаков. Відзначимо повернення до основи львів’ян Гірського, який на лівому фланзі оборони зайняв місце травмованого Ощипка. У складі полтавців замість дискваліфікованих Даллку та Безуса на поле вийшли Скляр і Пєсков.

Гості активніше почали гру, в дебюті якої зусиллями Громова виконали декілька кутових. Проте оборонні редути суперника полтавчани пройти не зуміли. Карпатівці поступово вирівняли гру, і вже небезпечні моменти почали виникати біля воріт «Ворскли». Спочатку Лукас пробив над поперечиною, а згодом він здійснив вилазку до штрафного суперника, але Казаков зумів заволодіти м’ячем.

Реальну нагоду забити втратив Гладкий, який обіграв голкіпера і пробивав у порожні ворота, але в останню мить Селін встиг підстрахувати товариша. Як завжди, часто підключався до атаки Ксьонз, один з ударів якого прийшовся над поперечиною. Врешті-решт зусилля господарів матеріалізувалися. Капітан львівського клубу Худоб’як після чудового пасу Кенії увірвався до штрафного і точно пробив повз Казакова. Влучний удар Ігоря зробив його автором 650-го гола «Карпат» у Прем’єр-лізі.

Цей м’яч додав агресивності гостям. Після удару Маркоскі м’яч рикошетом від захисника пролетів впритул зі штангою. Міг відзначитись і кращий голеадор «Ворскли» — албанець Янузі, але його удар низом вийшов несильним.

У другому таймі «Карпати» продовжували володіти ініціативою, напруга біля воріт полтавчан наростала. Після удару Гладкого встиг ліквідувати загрозу Казаков. Знову міг відзначитися Янузі, але Роман Мисак у день своїх іменин діяв впевнено.

Ключовий момент матчу — середина другого тайму. Після передачі з лівого флангу Гірського Гладкий в один дотик підправив м’яч у ворота. Це був його ювілейний, 50-й гол у чемпіонатах.

Полтавці могли скоротити рахунок, але Маркоскі та Громов знову пробивали мимо цілі. Вдалим суботнім матчем «Карпати» перервали свою безвиграшну серію проти «Ворскли», яка розпочалася ще у грудні 2009 року і тривала п’ять ігор: три нічиї та дві поразки.

А відкривався заключний тур першої частини сезону-2012/13 матчем в Ужгороді. Вже у дебюті Балафас після розіграшу кутового добив м’яч у ворота «Динамо», ставши автором першого в Україні «грецького» гола. Проте підопічні Олега Блохіна за декілька хвилин провели аж два голи. Спочатку Аруна скористався пасом Гусєва і також відкрив лік голів в українській Прем’єр-лізі. Згодом Ідейє, обі-гравши Щедракова, вивів «Динамо» вперед. «Гол у роздягальню» провів у ворота закарпатців Дуду, якому видав гольову передачу Гармаш. Після перер-ви інтригу у матч вніс капітан «Говерли» Райчевіч — після його дальнього удару м’яч, торкнувшись ноги Михалика, влетів у ворота дезорієнтованого Коваля. А зняв напругу у цьому матчі Ярмоленко, який у звичному для себе стилі потужно пробив лівою ногою.

У Кривому Розі першим засмутив «Кривбас» кращий бомбардир «Шахтаря» Мхитарян. Він увірвався до штрафного майданчика і точно пробив у дальній кут (це вже його 18-й гол у нинішньому чемпіонаті). Одразу після перерви Тейшейра першим встиг на добивання м’яча, який влучив у поперечину. Гірники збільшили свою переможну серію над криворіжцями до 11 ігор, а безгольова серія «Кривбаса» проти «Шахтаря» зросла до 815 (!) хвилин.

У Запоріжжі першим відзначився капітан «Металіста» Едмар, головою добивши м’яч у ворота. Незабаром гол сквитав форвард «Металурга» Пісоцький, який влучно пробив у ближній кут воріт Горяїнова. Але після перерви харків’яни провели ще два голи: Шав’єр в один дотик пробив низом впритул зі штангою, а Березовчук після метушні у штрафному добив м’яч у ворота. Після цієї поразки наставник запоріжців Віталій Кварцяний прийняв рішення покинути пост керманича «Металурга»…

«Дніпро», як не старався, не зумів у гостях подолати опір донецького «Металурга». Втрата двох очок зіграла на руку київським динамівцям…

Учора відбулися інші матчі 18-го туру: «Таврія» — «Іллічівець» — 1:0, «Волинь» — «Чорноморець» — 0:2. Матч «Арсенал» — «Зоря» завершився після підписання номера до друку.

Третій тайм

Ніколай КОСТОВ,

головний тренер «Карпат»:

«Дуже добре, що йдемо на перерву у чемпіонаті з хорошим настроєм. Щодо виступів у першому колі, то наша команда в більшості ігор не показала належного психологічного настрою на матчі. З різних причин ми не встигли збалансувати її склад, постійно змінювали його, і це теж позначалося на якості виступів. Сподіваюся, у другій частині чемпіонату у нас все складатиметься добре».

Сергій СВИСТУН,

тренер «Ворскли»:

«Гра мені сподобалася. Обидві команди показали себе молодцями. «Карпати» мали перевагу у першому таймі. У нас же були проблеми в лінії оборони, та й загалом зі складом. Хотіли якомога краще провести останній матч у році, але низка причин не дозволила взяти очки в цій зустрічі. Думаю, «Карпати» заслужили перемогу».

Схожі новини