Передплата 2024 ВЗ

Через нечесний гол пропустить аж... один матч

Донецький “Шахтар” відбувся легким переляком. Бразильця Адріану, який у матчі Ліги чемпіонів проти данського “Нордшелланда” забив гол із порушенням принципів Fair Play (чесної гри), дискваліфікували лише на один єврокубковий поєдинок. Отже, у Донецьку проти туринського “Ювентуса” Адріану не зіграє.

МАТЧ НА “ДОНБАС АРЕНІ” для “Шахтаря” важливий, але не настільки, аби дискваліфікація Адріану стала болючим ударом. Місце в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів “гірники” собі вже забезпечили. У грі з “Ювентусом” донеччани визначать не так свою долю (хоча краще не програти й зайняти у групі перше місце), як весняну долю “Старої сеньйори” і лондонського “Челсі” — кому з них грати навесні у Лізі чемпіонів, кому — в Лізі Європи.

У грі з “Нордшелландом” Вілліан віддав м’яч данцям. Ті були “виключені” з гри, і тут Адріану несподівано підхопив “круглого” і забив його у ворота суперників “Шахтаря”. Донецькі футболісти начебто погодилися, аби данці завели м’яч у ворота П’ятова, але Степаненко завадив футболістам “Нордшелланда” це зробити. Пізнiше з’ясувалося, що заборонив “гірникам” виявити благородство їхній головний тренер Мірча Луческу. А Срна начебто в розмові зі своїм співвітчизником-хорватом Раньє, що грає за “Нордшелланд”, назвав Адріану “клоуном”. Нічого, мовляв, із такими не поробиш...

Імовірно, покарання для Адріану пом’якшила офіційна заява донецького клубу, зроблена напередодні. Винні, мовляв, і готові прийняти будь-яке рішення щодо Адріану. А ще президент “Шахтаря” Ринат Ахметов спеціально зустрічався зі своїми футболістами, аби розповісти їм про Fair Play. Хоча, звичайно, краще було б зробити це раніше... У Данії м’яким покаранням для “помаранчево-чорних” задоволені не повністю. “Ми раді, що в УЄФА швидко відреагували на ці дії, визнавши, що вони порушують принципи Fair Play і заслуговують на покарання, — йдеться в офіційній заяві «Нордшелланда». — Проте це рішення не має жодного реального значення. А отже, не надсилає чіткого сигналу про важливість Fair Play і Respect. Крім того, покарання стосується тільки гравця, а не тренера і клубу. Якби тренер і клуб узяли на себе відповідальність під час матчу, футбол би не програв». З цими словами важко не погодитися. Залишається сподіватися, що урок “чесної гри” у “Шахтарі” вивчать.

Схожі новини