Передплата 2024 ВЗ

Яні Шемякіній не сподобалося запропоноване міськрадою житло

Квартира на вул. Полуботка, 23, замала, недобудована, у віддаленому від центру районі/

В останній день літа, 31 серпня, олімпійська чемпіонка-фехтувальниця Яна Шемякіна приїхала оглянути квартиру, яку їй запропонувала Львівська міська рада. Це — трикімнатне помешкання на Сихові (вул. Полуботка, 23), на другому поверсі, загальна площа — 67,4 кв. м, житлова — 42 кв. м. Власниця олімпійського «золота» лише на день прибула з Києва. Зійшла з потяга о пів на сьому ранку, трохи побула з батьками і пішла на урочистості з нагоди Дня знань у рідний «Інфіз». Там — привітання і квіти від ректора, фотосесії з першокурсниками…

На оглядини квартири чемпіонка приїхала вже після обіду — за кермом чорного «Фольксвагена», за експертів взяла найближчих людей — маму Ірину Миколаївну, тата Володимира Петровича і особистого тренера Андрія Орліковського. Міську раду Львова представляв начальник управління інформаційної політики та зовнішніх відносин Андрій Москаленко. Оглядали квартиру у присутності львівських журналістів. Запропоноване помешкання ні в кого не викликало захвату — квартира недобудована: немає підлоги, міжкімнатних дверей, сантехніки. Та й житлова площа замаленька: кімнатки малесенькі, темні… «Я живу на вул. Личаківській з батьками, тому хотіла би квартиру десь у Личаківському районі, поближче до батьків і до тренувального залу на вулиці Руській, — сказала Яна Шемякіна. — Звикла, що стелі високі, звикла щодня робити пробіжки у Шевченківському гаю, а на тренування йти пішки». Не сподобалося їй також і те, що вікна виходять на автостоянку, поруч — залізнична колія.

Жителі будинку, побачивши «делегацію», та ще й із телекамерами, подумали, що це комісія прийшла оглядати стан будинку. Сусіди збіглися і почали скаржитися, що… підвали у них затоплені, бо дім побудований на колишньому болоті. Діти ходили за Яною «хвостом», приносили їй щоденники, щоб поставила там автограф, просили разом сфотографуватися.

«Це була перша пропозиція, яку знайшли для Яни Шемякіної, — зазначив начальник управління інформаційної по­літики Андрій Москаленко. — Оскільки міський голова Андрій Садовий обіцяв квартиру олімпійській чемпіонці, сьогодні ми просто виїхали подивитися. Питання району, ремонту ще будемо обговорювати. Вона у нас одна олімпійська чемпіонка, і ми зацікавлені, щоб Яну якісно відзначити. Ми запропонуємо другий, третій варіанти і готові зробити ремонт». Він також повідомив, що свої побажання Яна Шемякіна обговорить на зустрічі з мером міста 18 вересня, коли повернеться до Львова з тренувань.

Яна Шемякіна розповіла, що буде дивитися ще й інші варіанти квартир, які їй запропонує міськрада. Вона погодилася б і на вторинне житло, головне, аби це був зручний для неї варіант. Якщо якась квартира сподобається, використає на її ремонт 125 тисяч гривень преміальних, які їй вручив голова Львівської ОДА Михайло Костюк. Гроші від держави (125 тисяч доларів) вона вже отримала — дали у гривнях, але усі одразу, і в той же день, коли був прийом олімпійців у прем’єр-міністра Азарова. Частину з них хоче витратити на благодійність, також допоможе рідним, спортивному залу, частину на облаштування нової квартири. «Це не тільки мої гроші, а й багатьох людей, які мені допомагали стати олімпійською чемпіонкою. Це і батьки, і тренери», — каже Яна.

Особистий тренер спортсменки Андрій Орліковський не був у захваті і від квартири, і від того, що Яні доведеться ще невідомо скільки «мотатися» до Львова, оглядати наступні варіанти квартир від мерії. Адже у Яни дуже напружений графік, вона вже поїхала в Київ, на урочистості, куди її запросив президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка, а потім їде на збори в Алушту…

«Олімпійська медаль у нас у Львові одна, тому олімпійській чемпіонці треба створити усі умови, щоб вона могла жити і тренуватися, — каже Андрій Орліковський. — Олімпійської медалі з фехтування у Львові взагалі не було. Яна — перша, її перемога — це бомба у світовому фехтуванні. Раніше у світі не знали, де Україна, тільки завдяки Андрієві Шевченку довідалися. Тепер будуть знати завдяки Яні Шемякіній, нашим боксерам, веслувальницям. Але Яна — це наша львівська вихованка. Яна — це імідж, бренд країни. У футбольних команд є спонсори, там купують футболістам квартири. У Яни спонсорів немає».

Яна Шемякіна тільки-но повернулася з Греції, де на остро­ві Кос відновлювала сили після Олімпіади. Відпочивала з нареченим Олегом Лопатенком. Він — фехтувальник із Києва, займається бізнесом, допомагає дівчині у спортивній кар’єрі. Яна планувала відгуляти весілля вже цього року, але тепер, каже, перенесла на наступний рік, бо зараз дуже напружений графік… 26-річна спортсменка каже, що буде жити і тренуватися у Львові, до Києва не переїде. Для молодої сім’ї квартира життєво необхідна. Кажуть, у Львові завжди були проблеми із наданням житла спортсменам — місто маленьке, ціни на нерухомість високі. В інших містах такої проблеми немає — нашим боксерам, які перемогли торік на чемпіонаті світу, уже подарували квартири. Також вже отримали житло і цьогорічні українські олімпійці з інших міст. А за кордоном до олімпійців таке ставлення, як до національних героїв — їм дарують машини, квартири, презенти від меценатів, їхніми іменами називають вулиці…

Схожі новини