Передплата 2025 «Добра кухня»

Через нібито причетність до вбивства лідера сикхських сепаратистів, Канада вислала індійських дипломатів

  • 15.10.2024, 15:15
  • 433

Канада вважає індійських дипломатів зацікавленими у торішньому вбивстві сикхського активіста Хардіпа Сінґха Ніджара, тому ухвалила рішення вислати їх із країни

Фото: Букви
Фото: Букви

Так, вислали верховного комісара Індії та ще п’ятьох дипломатів. Це сталося на тлі виявлення доказів загострення кампанії проти канадських громадян, яку нібито здійснюють агенти індійського уряду.

За словами прем'єр-міністра Джастіна Трюдо, індійські дипломати збирали інформацію про громадян і передавали її організованій злочинності для нападу на них.

«Ми ніколи не потерпимо участі іноземного уряду, який погрожує канадським громадянам і вбиває їх на канадській землі. Індія зробила величезну помилку», — сказав Трюдо.

Рік тому канадський прем'єр заявляв, що має докази зв’язку індійських агентів із вбивством у Канаді лідера сикхських сепаратистів Хардіпа Сінґха Ніджара, який мав канадське громадянство.

18 червня 2023 року 45-річного Ніджара застрелили біля сикхського храму в передмісті Ванкувера, де проживає багато сикхів. Сам Ніджара виступав за створення незалежної країни сикхів Халістану.

Індія відкинула звинувачення у причетності своїх дипломатів до вбивств назвавши їх «абсурдними». У відповідь МЗС Індії заявило, що до суботи з країни мають виїхати виконувач обов’язків верховного комісара Канади та п’ять інших дипломатів.