Передплата 2025 ВЗ

росія регулярно використовує хімічну зброю по всій лінії фронту в Україні: заява

  • 10.10.2024, 13:50
  • 152

рфя продовжує порушувати норми міжнародного права, зокрема — регулярно використовує проти України боєприпаси, споряджені небезпечними хімічними речовинами

Фото ілюстративне Генштабу ЗСУ
Фото ілюстративне Генштабу ЗСУ

Про це заявив постійний представник України при ОЗХЗ Олександр Карасевич під час свого виступу на 107-ї сесії Виконавчої ради Організації щодо заборони хімічної зброї (ОЗХЗ).

«росія продовжує грубо порушувати норми міжнародного права, зокрема — Конвенцію про заборону хімічної зброї, і регулярно використовує боєприпаси, споряджені небезпечними хімічними речовинами та засобами боротьби з масовими заворушеннями, як засіб ведення війни проти України, порушуючи ст. 1 Конвенції про заборону хімічної зброї», — пояснив він.

Карасевич закликав міжнародне співтовариство рішуче засудити ці незаконні дії та проголосувати проти обрання росії до Виконавчої ради ОЗХЗ на 2025−2027 роки.

Він вважає, що поки рф продовжує агресивну війну проти України, використовуючи хімікати як зброю, російські дипломати не мають морального права отримувати будь-які посади в ОЗХЗ, зокрема — у керівних органах.

«російська агресія має бути зупинена якомога швидше. Інакше це стане нормою і російський терор запанує над світовим порядком. І завтра багато інших агресорів у всіх куточках світу порушуватимуть кордони своїх сусідів і силою захоплюватимуть території», — наголосив постпред.

Дипломат переконаний, що війна рф проти України яскраво нагадує про крихкість міжнародного миру та безпеки.


Джерело: