Передплата 2025 «Добра кухня»

«У будинку на Коновальця, 44, де жила родина Базилевичів, завали розбиратимуть ще два тижні»

Спонсора на відбудову пам’ятки архітектури наразі немає, бо немає проєкту та кошторису

Фото автора
Фото автора

У будинку на вулиці Коновальця, 44, де мешкав львів'янин Ярослав Базилевич з родиною, (внаслідок ракетного удару 4 вересня чоловік втратив дружину та троє дочок) досі розбирають завали та демонтовують понищені деталі фасаду. Цей будинок планують відбудувати, при цьому зберегти вцілілі конструктивні елементи.

Про це розповіла у коментарі для «ВЗ» голова Франківської районної адміністрації Оксана Пригода.

«Будинок на вулиці Коновальця, 44, — пам’ятка архітектури місцевого значення, його звели у 1911 році, — каже чиновниця. — Наразі там розбирають конструкції, про відбудову говорити рано. Цей будинок постраждав найбільше. Спонсора на відбудову немає, кошторису теж. Ми розібрали найскладнішу частину, запросили на консультацію проєктанта. Зробив технічні проби і сказав, що ще треба розбирати. Знову розібрали поверх, проєктант подивився і сказав розібрати ще один поверх. Там повністю перебиті перекриття між стінами, квартирами та поверхами. Це історія ще на два тижні. Про відновлювальні роботи можемо говорити тоді, коли розберемо будівлю до цілісних частин».

Усі мешканці забрали з цього будинку усі вцілілі речі, кожен знайшов тимчасове житло.

Ситуація зі спареним будинком по вулиці Коновальця, 44-А, значно краща. Там значно менше пошкоджень, розібрано всі втрачені основи. Оксана Пригода каже, будинок на вул. Коновальця, 44-А, (не є пам’яткою архітектури) має спонсора на відбудову. Це компанія АТБ, яка інвестує у відновлювальні роботи 11,8 мільйона гривень. Найближчим часом підпишуть меморандум.