Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

«Питання призовників 18−25 років врегульоване, маємо ще забезпечити демобілізацію»

  • 09.10.2024, 12:48
  • 242

Верховна Рада нарешті врегулювала законодавчу колізію щодо мобілізації обмежено придатних 18−25 років, але ще треба розв’язати питання щодо тих, хто вже на фронті

Про це під час брифінгу сказав лідер «Європейської Солідарності» Петро Порошенко. Він також повідомив, що напередодні відбулася погоджувальна рада за участі міністра оборони і представників Генштабу.

«Позиція, яка була неврегульована — це ситуація з призовниками 18−25 років. Існувала велика кількість підзаконних актів, але питання не було законодавчо врегульовано. На засіданні погоджувальної ради за участю міністра оборони, за участю заступника начальника генерального штабу, інших представників Головнокомандувача я висловив пропозицію, щоб закріпити законом правила мобілізації. Щойно Верховна рада підтримала цю нашу ініціативу, і питання призовників 18−25 років нарешті врегульовано. Це — досягнення, але ми будемо наполягати й далі, бо виявляється, що ті призовники 18−25, хто зараз вже служить і має певні обмеження по здоров’ю, залишаються в лавах ЗСУ», — сказав Порошенко.

«Ми намагалися розібратися, про яку кількість йде мова. Нас засипали цифрами, казали спочатку, що 54 тисяч осіб перебувають в лавах ЗСУ, потім ця цифра зменшилася до 18, зараз ця цифра вже 6 тисяч. Ми домовилися, що протягом двох тижнів буде розглянута наша ініціатива, буде розроблено законопроєкт і врешті-решт будуть врегульовані зазначені питання», — зазначає п’ятий президент.

Як додала співголова фракції «Євросолідарність» Ірина Геращенко, демобілізувати цих осіб пропонують за рахунок зменшення відсотків заброньованих у силових структурах.

«Демобілізація тих обмежено придатних 18−25 річних юнаків, які зараз знаходяться у Збройних Силах України — питання дуже серйозне, на кого їх замінити. Наша команда також дала свої пропозиції. Ми вважаємо абсолютно несправедливим те, що, наприклад, 100% бронь сьогодні мають ДБР, прокуратура і інші силові, репресивні органи. Якщо сьогодні держслужба має тільки 50% броні, цей механізм має бути задіяний і до правоохоронних органів. Це наша конкретна пропозиція», — сказала Геращенко.