Передплата 2024 «Добра кухня»

«Боявся, як наукова спільнота сприйме факт, що пишу трилери з еротичними сценами. Тому використав ім'я друга як псевдонім»

У Львівській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Романа Іваничука в рамках 31 Lviv BoorForum, медіапартнером якого є «Високий Замок», відбулася презентація нової книжки військового письменника Тараса Мельника «Порожні могили»

Сергій Тимофійко (Тарас Мельник) під час презентації роману «Порожні могили» у Львівській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Романа Іваничука. Фото автора.
Сергій Тимофійко (Тарас Мельник) під час презентації роману «Порожні могили» у Львівській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Романа Іваничука. Фото автора.

Тарас Мельник — літературний псевдонім колишнього вчителя, а тепер — військового письменника Сергія Тимофійка. Оскільки, за словами Сергія, він дуже любить читати твори Стівена Кінга, Лавкрафта, Едгара По та Гарріса, то вирішив спробувати писати в цьому жанрі - містика, детектив, трилер. Впродовж майже десяти років автор друкував свої твори на електронних літературних сайтах і мав чимало схвальних відгуків.

«Порожні могили» — перша паперова книжка Тараса Мельника, яка вийшла у видавництві КСД і яку автор презентував у рамках Форуму видавців у Львові. До того книги автора, крім електронних сайтів, виходили самвидавом (як от «Темні символи», наприклад).

«В одному з перших трилерів, які я написав, вбивцею виявляється пастор протестантської церкви Тарас Мельник, — розповідає письменник. — А в мене друг — пастор Тарас Мельник. Так випадково збіглося. В Україні це найпоширеніше ім'я, 16 тисяч Тарасів Мельників живе в Україні. І один з них — мій друг ще зі студентських років. Він казав, що мріє стати непересічною людиною на тлі епохи. Я йому відповів: якщо в тебе не вийде, то я тобі допоможу. Коли я публікував свої твори на електронних сайтах — Аркуш, Букнет, — то боявся писати під своїм справжнім ім'ям, бо не знав, як суспільство це сприйме. Я тоді допрацьовував у школі вчителем і працював в університеті викладачем, тому дуже боявся, як наукова спільнота сприйме той факт, що я пишу трилери з еротичними сценами. Тому я використав ім'я друга пастора — Тарас Мельник. Він не має нічого проти».

На війні Сергій Тимофійко з 2014 року, перед тим був активним учасником Майдану. Тоді, 21-річний студент-історик закінчував університет, але почуття обов’язку покликало з побратимами на захист батьківщини. Згодом, коли Сергій отримав поранення і довго лежав у госпіталі, перенісши не одну операцію, вирішив вільний час витратити на те, аби втілити свій давній задум — почати писати.

В 2022 році, після деякої паузи, Сергій Тимофійко знову взяв до рук зброю і встав на захист батьківщини. В якийсь момент він подумав: «Який сенс боятися? Мене можуть убити в будь-який момент, попри те, чим я займаюся». Знайомий порадив Тимофійку спробувати видати паперову версію своєї книжки в якомусь видавництві. І Сергій надіслав рукопис «Порожніх могил» у видавництво. Надіслав і забув про це. А навесні 2024 року йому написали з видавництва, що готові укласти угоду на видання книжки. Для письменника це було несподівано, оскільки він уже надсилав свої твори на «Коронацію слова» і «пролетів». Тому не надто вірив, що якесь видавництво зацікавить тим, що він пише.

Знаково те, що гонорари від продажу власних книжок Тарас Мельник спрямовує на військові потреби — свої й своїх побратимів.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень