Передплата 2024 ВЗ

Вперше в Україні нагородили викривача корупції

  • 04.10.2024, 17:00
  • 174

В Україні вже виплатили першу винагороду викривачеві корупції. Можливість таких виплат запровадили ще у 2019 році

Фото: Національне агентство з питань запобігання корупції
Фото: Національне агентство з питань запобігання корупції

Про це повідомило Національне агентство з питань запобігання корупції.

Викривачем є чинний військовослужбовець, який у 2020−2021 роках обіймав посаду директора департаменту внутрішнього аудиту Міноборони.

Військовий повідомив, що йому пропонували 24 млн гривень хабаря за «позитивний» висновок аудиту щодо робіт на замовлення Міноборони, виконаних компанією-підрядником. Це дозволило б компанії отримати повну оплату в понад 400 млн грн за облаштування спецоб'єкта та претендувати на майбутні договори з Міноборони.

У березні 2023 року за цією справою на 4 з половиною роки засудили ексзаступника начальника одного з управлінь Міноборони. Але суд відмовив у виплаті винагороди викривачеві, мотивувавши рішення тим, що він офіційно повідомив про виявлений злочин у межах своїх службових повноважень і тому не має права на винагороду. Наприкінці 2023 року Апеляційна палата ВАКС задовольнила його апеляційну скаргу та присудила виплату.

«Це — фундаментальна подія для подальшого розвитку інституту викривання в Україні та формування сталої культури викривання. На черзі — наступний кейс», — заявив голова НАЗК Віктор Павлющик.

Схожі новини