Передплата 2024 «Добра кухня»

Остапу Стахіву обрали запобіжний захід

  • 02.10.2024, 14:45
  • 323

Суд обрав Остапу Стахіву запобіжний захід. Це вдалося аж із п’ятої спроби, бо раніше він не приходив на засідання

Остап Стахів на засіданні суду. Фото Суспільного
Остап Стахів на засіданні суду. Фото Суспільного

2 жовтня у Галицькому районному суді Львова обрали запобіжний захід для Остапа Стахіва. Йому призначили арешт без права внесення застави. Стахіва підозрюють у шахрайстві та поширенні інформації про розташування підрозділів Збройних сил України.

У суді стало відомо, що клопотання Остапа Стахіва про відвід судді розглянули, проте не задовільнили. Остап Стахів заявив, що його адвоката про це пізно повідомили, тому знову подав клопотання про відвід судді. Суд ухвалив рішення залишити це клопотання без розгляду, вказавши, що підозрюваний зловживає своїми правами. Розгляд справи щодо обрання запобіжного заходу продовжили.

О 14:35 суддя оголосив рішення — тримання під вартою на 60 діб без права внесення застави.

Як відомо, 25 вересня у помешканні Остапа Стахіва працівники СБУ здійснили обшуки. Також Стахіву повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч.1 та ч. 2 ст. 190 (шахрайство). Максимальне покарання — позбавлення волі на три роки;
  • ч. 2 ст.114−2 (несанкціоноване поширення інформації про розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану). Максимальне покарання — позбавлення волі на вісім років.

За даними СБУ, він за кілька місяців до початку повномасштабного вторгнення рф «підбурював» людей влаштовувати масові заворушення та захоплювати держустанови під виглядом «руху антивакцинаторів».

«Окрім цього він організував онлайн-курси „журналістики“, на яких, серед іншого, навчав своїх послідовників протидіяти мобілізації в Україні», — йдеться у повідомленні СБУ.

За даними правоохоронців, під час одного зі своїх прямих ефірів у соцмережах він публічно озвучив точну локацію розташування одного з підрозділів українських захисників, спричинивши так для них загрозу.

Схожі новини