Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На президента Польщі за різкі висловлення до громадян подали в суд

  • 29.09.2024, 19:45
  • 180

Польська громадська організація «Центр моніторингу расистської та ксенофобської поведінки» подала в суд на президента країни Анджея Дуду, бо той нібито назвав «свинями» поляків, які дивилися фільм Аґнешки Голланд «Зелений кордон»

Анджей Дуда. Фото: УП
Анджей Дуда. Фото: УП

Про це пише польське видання TVN24 з посиланням на заяву самої громадської організації.

Слова, за які Дуду хочуть притягти до відповідальності, пролунали в етері програми «Гість новин» іще 20 вересня 2023 року.

Тоді польський президент казав, що «засмучений» тим, що знімають фільм «Зелений кордон», який нібито «сильно очорнює польських офіцерів» і «показує їх мало не садистами».

«Через той факт, що пані Голланд (режисерка фільму — ред.) показує польських офіцерів […] у такий спосіб, мене не дивує, що офіцери Прикордонної служби, які бачили фільм, використовували гасло, знайоме нам з часів нацистської окупації, коли в наших кінотеатрах показували нацистські пропагандистські фільми: „У кінотеатрі сидять тільки свині“», — сказав тоді Дуда.

Пізніше він пояснював, що ці слова були не його заявою, а цитатою: «Я чітко і ясно сказав, що я цитую. Я сказав, що цитую заяву представників Прикордонної служби, які подивилися фільм і зробили про нього заяви в ЗМІ».

Однак Варшавський окружний суд усе ж призначив дату першого засідання у судовому процесі проти Дуди, яке відбудеться 24 жовтня 2025 року о 10 ранку. Президентський термін Дуди на той час уже завершиться. Слухання можна буде подивитися дистанційно кожному охочому.

У самій громадській організації заявили, що «знайшли легальний шлях і змогли обійти імунітет» президента, через який подати в суд на нього нібито було б неможливо.

Фільм розповідає про біженців, які намагаються дістатися Європейського Союзу через польсько-білоруський кордон. Режисерка розповідала, що хотіла відобразити тему «у всій її складності» і «дати голос тим, хто його позбавлений».

«Ми не хотіли займатися пропагандою правосуддя. Ми хотіли, щоб фільм відобразив, наскільки складним є вибір, який ми робимо», — також казала Голланд.

Схожі новини