Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

83-ті роковини: сьогодні вшановують пам’ять жертв трагедії Бабиного Яру

  • 29.09.2024, 11:15
  • 170

Бабин Яр — наочний доказ звірства, на яке спроможні режими на чолі з вождями, що тримаються на залякуванні та насильстві

Фото: Шпальта
Фото: Шпальта

Про це глава держави Володимир Зеленський написав у Телеграмі з нагоди роковин трагедії Бабиного Яру.

«29−30 вересня 1941 року, всього лише за два дні в Києві нацисти розстріляли понад 30 тисяч євреїв. „Дорогою смерті“ вони гнали до яру мешканців міста цілими сім'ями — чоловіків, дітей, жінок, вагітних. Масштаби цього зла важко осягнути й досі», — зазначив Зеленський.

За його словами, загалом за час нацистської окупації близько 100 тисяч людей були вбиті у Бабиному Яру. Була знищена фактично вся єврейська спільнота Києва й навіть ті, хто намагався їх врятувати. Жертвами стали і представники інших національностей.

«Бабин Яр — страшний символ того, що найжахливіші злочини відбуваються тоді, коли світ обирає не помічати, мовчати, бути байдужим, бути недостатньо рішучим, аби дати злу гідну відсіч», — наголосив президент.

Він підкреслив, що «коли очі світу заплющені, людяність програє».

«Бабин Яр — наочний доказ звірства, на яке спроможні режими на чолі з вождями, що тримаються на залякуванні та насильстві. У будь-які часи вони нічим не відрізняються. Але має відрізнятися реакція світу», — переконаний Зеленський.

Глава Української держави додав, що «це те, чого світ повинен був навчитись».

Зазначимо, що 29−30 вересня 1941 року у Києві нацисти розстріляли понад 30 тисяч євреїв. Загалом за час нацистської окупації близько 100 тисяч людей було вбито у Бабиному Яру.

Схожі новини