Передплата 2024 «Добра кухня»

Європейське космічне агентство запустить супутник і буде спостерігати, як він горить

  • 27.09.2024, 19:45
  • 155

Європейське космічне агентство (ESA) планує запустити супутник, щоб уважно простежити, як він розпадається під час свого повернення в атмосферу Землі

Фото ESA
Фото ESA

Дослід відбуватиметься у межах місії «Драко», яка розпочнеться у 2027 році. Вона збиратиме унікальні вимірювання під час фактичного входу супутника в атмосферу та його знищення. Збережеться лише капсула апарата, бо спеціально розроблена, щоб пережити приземлення і передати цінну телеметрію (сукупність технічних засобів і методів вимірювання на відстані різних фізичних, технічних та інших величин у промислових, енергетичних, транспортних та інших установках). Супутник сконструюють завбільшки з велику пральну машину вагою майже 200 кілограмів, а капсула буде маленькою (40 сантиметрів), проте надзвичайно міцною.

Враження художника про те, як «Драко» входить в атмосферу.

Мета місії — зрозуміти, як супутники розпадаються, щоб їх можна було проєктувати так, аби вони згорали повністю при вході в атмосферу і не перетворювалися на космічне сміття. Також місія допоможе оцінити вплив повернення супутників на довкілля, вивчаючи, як їхні частинки взаємодіють з верхніми шарами атмосфери та які побічні продукти утворюються.

Навколо Землі зараз обертаються понад 9 300 тонн космічних обʼєктів, зокрема, космічного сміття — нечинних супутників і шматків ступенів ракет. Зіткнення у космосі породжують набагато більше шматків сміття, яке своєю чергою може призвести до нових аварій. Ці події можуть спричинити «синдром Кесслера» (гіпотетичний розвиток подій на навколоземній орбіті, коли космічне сміття, що зʼявилося внаслідок численних запусків штучних супутників, призводить до цілковитої непридатності ближнього космосу для практичного використання. Уперше такий сценарій детально описав консультант Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору Дональд Кесслер), що стане серйозною перешкодою подальшій діяльності людей в космосі.


Джерело: ESA

Схожі новини