Передплата 2024 «Добрий господар»

На фасаді ліцею, де вчилася Ірина Фаріон, відкрили меморіальну дошку

Це вже друга дошка у Львові, яка вшановує світлу пам‘ять мовознавиці

Фото автора
Фото автора

У середу, 25 вересня, на фасаді ліцею № 75 імені Лесі Українки, що на вулиці Караджича, 7, урочисто відкрили меморіальну дошку мовознавиці, політикині, громадській діячці Ірині Фаріон. Це вже друга дошка у Львові, яка вшановує пам‘ять вбитої мовознавиці. Першу відкрили у серпні на фасаді будинку по вулиці Масарика, 3, де мешкала Ірина Фаріон.

Нагадаємо, 19 липня Фаріон вбили пострілом у голову біля будинку, де вона мешкала. За словами сусідів, кілер щонайменше два тижні стежив за під'їздом багатоповерхівки, де розташована квартира мовознавиці. Суд у цій справі триває.

… Меморіальна дошка виготовлена з мармуру, на білому тлі - фото Ірини Фаріон, коротка біографія, наукові та політичні регалії. Написано, що в цьому ліцеї упродовж 1971−1981 років навчалася Ірина Фаріон. Є цитата мовознавиці: «Мова — кордон і зброя, дім і фортеця, шлях з минулого в майбутнє - у безсмертя».

Вартість дошки — 20 тисяч гривень. Ініціатори встановлення — дочка покійної Ірини Фаріон Софія Особа разом із «свободівцями», друзями родини.

Захід стартував з Гімну України та слів подяки від вчителів ліцею, де вчилася пані Фаріон. Дякували, що у місті гідно вшановують пам‘ять мовознавиці, яку вбили кулею у скроню.

Як годиться у галицьких традиціях, під час відкриття дошки відбувся молебень за душу вбитої. Молебень провів настоятель Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла Тарас Михальчук.

Серед відвідувачів відкриття дошки — депутат Львівської міської ради Роман Грицевич, який знав покійну багато років.

«Приємно вражений, що багато людей прийшли на відкриття дошки Ірині Фаріон — учні ліцею, які читали праці Фаріон та вчителька Анастасія Гумницька, яка вчила мовознавицю, — відзначив Роман Грицевич. — Вчителька сказала чимало добрих слів про свою ученицю, що була сумлінною, любила вчитися».

Схожі новини