Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Світязя втратили біля долини Нілу

  • 16.09.2024, 09:35
  • 400

Лелека, за яким стежили за допомогою супутникового передавача, зник з поля зору

Під час кільцювання лелеченят на Волині. Супутникові передавачі дають змогу відстежувати їхні мандри у теплі краї. Фото "ВЗ"
Під час кільцювання лелеченят на Волині. Супутникові передавачі дають змогу відстежувати їхні мандри у теплі краї. Фото "ВЗ"

Про це повідомили у Західноукраїнсько­му орнітологічному товаристві у Facebook.

«Як не прикро, але ми втратили Світязя. Востаннє птах виходив на зв’язок 06.09.2024 р., коли рухався на південь долиною Нілу в межах Єгипту. Птах зовсім трохи не долетів до озера Насер, коли з ним припинився зв’язок», — йдеться у повідомленні.

Зазначимо, 20 серпня, у товаристві повідомили, що з лелекою Лукою також втратили зв’язок. На жаль, є висока ймовірність того, що птах загинув.

«Серед молодих лелек під час першої міграції смертність може сягати до 90%. На тепер наші польські колеги шукають можливості отримати передавач Луки з Туреччини», — зазначають науковці.

У товаристві анонсують новий проєкт кільцювання птахів вже наступного року.

«Історія на цьому не завершується. В наступному році плануємо оснастити радіомаяками молодих птахів чорного лелеки», — інформують в організації.

Нагадаємо, цьогоріч двом пташеня­там поставили супутникові пе­редавачі. Лелеченят назвали «Світязь» та «Лука», за допомогою обладнання, яке надали польські колеги, можна через супутник стежити за міграцією птахів.

Схожі новини