Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Україна може отримати близько 6 мільярдів доларів завдяки PDA — президентському розпорядженню про скорочення коштів

  • 14.09.2024, 19:45
  • 388

Президент США Джо Байден звернувся до Конгресу з проханням продовжити термін дії інструмента PDA — президентського розпорядження про скорочення коштів, згідно з яким Україна може отримати близько 6 мільярдів доларів

Фото: 24 канал
Фото: 24 канал

У вересні закінчується термін використання цих коштів.

Про це пише Hill.

Навесні у США затвердили закон про допомогу Україні на понад 60 мільярдів доларів. Його основним інструментом є Presidential Drawdown Authority — президентське розпорядження про скорочення коштів, яке дозволяє президенту США передавати оборонні товари та послуги із запасів США у відповідь на надзвичайні ситуації.

Із загального пакета допомоги PDA охоплює 7,8 мільярда доларів. Більшість із цієї суми досі не використали, хоча вже наближається кінцевий термін — 30 вересня завершується фіскальний рік.

Речник Пентагону Пет Райдер сказав, що у США залишилося 5,9 мільярда доларів з PDA. Майже всі ці кошти, окрім 100 мільйонів доларів, можна використати лише до кінця фінансового року.

Адміністрація Байдена звернулася до Конгресу з проханням продовжити PDA до 2025 року. За словами Райдера, міністерство оборони також співпрацює з Конгресом, щоб продовжити повноваження PDA після 1 жовтня.

Якщо Конгрес погодиться продовжити PDA, то Білий дім зможе відправляти в Україну військову допомогу невеликими партіями кілька разів на місяць.

Водночас, на думку неназваного помічника конгресмена, який спілкувався з Hill, якщо Конгрес відмовиться продовжувати PDA, адміністрація Байдена могла б до 1 жовтня оголосити про надання військової допомоги Україні розміром 5,8 мільярда, а для відправлення цього пакета використати решту року, однак це «менш привабливий варіант».


Джерело: Hill

Схожі новини