Передплата 2024 ВЗ

«Сподіваюся, що ці РЕБи врятують чимало життів»

  • 13.09.2024, 12:20
  • 232

Порошенко передав чоловіку Юлії Кузьменко Петру Кіяну РЕБ для захисту екіпажу дрона-бобмера

Фото «ЄС»
Фото «ЄС»

Петро Кіян, чоловік дитячої лікарки-кардіохірурга, волонтерки Юлії Кузьменко — офіцер батальйону безпілотних систем 60-ї ОМБр. Батальйон пройшов героїчний шлях захисту Часового Яру, а також стримування ворога на Куп’янському і Лиманському напрямках. У квітні цього року Петро Кіян був нагороджений орденом Богдана Хмельницького 3-го ступеня.

Кілька днів тому Юлія Кузьменко у соцмережах звернулася до друзів та підписників із проханням терміново зібрати кошти на РЕБ для екіпажу чоловіка і для медевака. «На підрозділ мого чоловіка для медевака та екіпажу „Баби Яги“ потрібні РЕБи. Знаю, збори йдуть важко у всіх, останні місяці не збирала, намагалася сама підкидати зі зарплатні друзям хоч трішечки, але — знову треба те, що сама не витягну, 300 тис. грн», — написала Кузьменко.

«Бабою Ягою» називають великий дрон, який має тепловізор і найбільш ефективно працює вночі. Ці бомбери заносять на ворожі позиції потужні боєприпаси різного типу дії. Зокрема, акумулятивні проти броньованої техніки, протибліндажні боєприпаси, які дають можливість прицільно вибивати живу силу ворога. Безпілотник «Баба Яга» має хорошу точність, радіозв'язок і тепловізійну камеру. Також нічний бомбардувальник обладнано інфрачервоною камерою. Дрон здатний максимально прицільно скинути на російську техніку одночасно 4 боєприпаси. Він здатен підіймати до 20 кілограмів вибухівки.

Росіяни дуже бояться «Бабу Ягу» і невпинно полюють за екіпажами дронів-бомбардувальників. На відміну від пілотів FPV-дронів, оператори «Баби Яги» працюють тривалий час невеликою командою та бережуть безпілотник, нерідко ризикуючи життям. Тож якісний РЕБ для них життєво необхідний.

Петро Порошенко під час поїздки на Покровський напрямок зустрівся із Петром Кіяном і передав йому комплекс окопного РЕБу «Шатро», дооснащений новою низькочастотною антеною.

«Коли мені Петро Кіян сказав, що на батальйон потрібні РЕБи, в мене око почало сіпатися (вартість одного близько 300 тис. грн). Вмираючим голосом промяукнувши щось на кшталт „нууу, починаймо хоч на один збирати“, я написала про збір (дякую всім, хто долучився). Але де брати не РЕБ, а РЕБи я не уявляла, чесно. Всі, хто збирає на РЕБ, можуть собі уявити мій стан від повідомлення Юрія Бірюкова „Юль, потрібен РЕБ?“ — стан, коли ти обережненько, з надією, тремтячим волонтерським пальцем виводиш „ТАК“. І от — безмежно дякую Петру Порошенку, Юрію Бірюкову, „Справі Громад“ і всім, хто донатить і допомагає нашій армії, хто підставляє плече їм, нашим, там. Минулого тижня ми ще обговорювали можливість, а сьогодні вже була реальність, передача РЕБа прямо на Донбасі - всі докази на фото. Безмежно дякую за захист захисників! Переможемо», — написала Юлія Кузьменко у соцмережах.

«Сподіваюся, що ці РЕБи врятують чимало життів. Разом боремося і разом переможемо», — відреагував п’ятий Президент.

Схожі новини